Årets fredspris till Dr Denis Mukwege

Denis Mukwege, konkoglesisk läkare och människorättsaktivist har tilldelats 2018 års Nobels fredspris. För M:s läsare är han också känd som Årets Hedersmappie år 2013.

Dr Mukwege är kirurg och specialiserad inom gynekologi och arbetar vid Panzisjukhuset i östra Kongo-Kinshasa, där han hjälper kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp.

”Läkaren Denis Mukwege har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv med att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo. Sedan Panzisjukhuset etablerades i Bukavu 2008 har doktor Mukwege och hans anställda behandlat tusentals patienter som blivit offer för sådana övergrepp”, står det i motiveringen.

2013 hade M förmånen att dela ut Årets Hedersmappie-pris till Dr Denis Mukwege. Reportaget och intervjun i filmen nedan gjordes inför prisutdelningen.

Nadia_Murad
Han får dela priset med den irakiska människorättsaktivisten Nadia Murad, född 1993, som tillfångatogs 2014 av terrorsekten IS och hölls som sexslav i Mosul. Hennes bok Den sista flickan. Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten kom på svenska i somras.