Årets Hedersmappie – en doktor som gör skillnad

Dr Mukwege är överläkare vid Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo, ett av världens mest konfliktdrabbade länder. Vid Mappiegalan fick han utmärkelsen Årets Hedersmappie, och tackade för priset via en skype-länk från Kongo-Kinshasa.

Denis Mukwege arbetar i en region där människans mest brutala sidor kommer till uttryck i sexuellt våld mot framför allt kvinnor. Våldets omfattning har nått ofattbara nivåer och han har ofrivilligt blivit specialist på att laga kvinnornas trasiga underliv.

Våldtäkter som massförstörelsevapen, en långsam men effektiv strategi för att förgöra ett helt folk. De livsöden Dr Mukwege kan berätta om, och hans eget, är förkrossande. Trots detta inger möte med Dr Mukwege hopp och framtidstro. Förutom att vara en skicklig kirurg är han en ledar­personlig­het som fått världen att öppna ögonen för ett svårt ämne.

Du kan också stödja Dr Mukwege och hans arbete ekonomiskt genom att skicka ett sms till 72970, skriv Yennenga Mukwege 50, Yennenga Mukwege 100 eller Yennenga Mukwege 200 så kommer motsvarande summa att skickas till hans kontot + din operatörs sms-avgift.

Eller sätt in ett bidrag på 90-konto 900243-7 och ange mottagaren Mukwege Foundation.

Mer information finns på yennengaprogress.se eller via mejl till mukwege@yennengaprogress.se