Årets Mappie 2013 – omröstningen är avslutad

För åttonde gången korar M-magasin Årets Mappie. 2013 års mest imponerande och inspirerande kvinna 50-plus. Här presenteras de 25 nominerade i fem olika kategorier.

Omröstningen är nu avslutad och den 10 februari 2014 koras vinnarna på Mappiegalan. 

Nominerade till Årets Kulturmappie:

Sara Danius, 51, professor och ny ledamot på stol nr 7 i Svenska Akademien.
Motivering: Professor i estetik och docent i litteraturvetenskap, verksam på Södertörns högskola. Säger sig där vara känd som ”hon som gett knytblusen ett ansikte”. Som litteraturkritiker bjuder hon in läsaren att förstå, oavsett om det gäller anrika författare eller kokböcker. Allt dissekeras med samma noggrannhet. Till avdelnigen kuriosa hör att hon är utbildad croupière och card dealer och äldsta barnet i en syskonskara om åtta. Mamma heter Anna Wahlgren.   


Katarina Ewerlöf, 53,skådespelare. 
Motivering: Har en bred repertoar som spänner över Norén- och Strindbergsdraman, har guldbaggebelönas för bästa kvinnliga huvudroll. Är också känd som röst hos en känd telefonbank. Har fått utmärkelsen Sveriges vackraste röst av Synskadades riksförbund. Lånar ut sin röst till ljudböcker vi gillar.


Cecilia Uddén, 53, radiokorrespondent
Motivering:
Ger oss personliga, engagerade och oförtröttliga rapporter från Mellanöstern. Låter oss möta människorna bakom konflikthärdarna. Vi möter skräddare och sjuksköterskor, människosmugglare och ministrar. Ibland krackelerar det för henne och vi får en glimt av att det finns gränser även för en erfaren korrespondent.  


Anna-Clara Tidholm, 67, författare och illustratör. 
Motivering: Det här är kvinnan som har skapat stor bebislitteratur. Alla som suttit med en ettåring i knät och läst Knacka på! vet vilken litterär stjärna hon är. Text och bild samspelar och skapar dramatik och spänning för de yngsta. Förra året fyllde boken 20 år, kommer ständigt ut i nya utgåvor både här i Sverige och utomlands. En genialisk bebisklassiker vars innehåll förstås av 0–3-åringar över gränser och decennier.


Ana Laguna, 58, hovdansare och professor.
Motivering: Visar att dans inte har någon åldersgräns. Senast som kraftfulla amman i hyllade baletten Julia och Romeo på Operan. Och vi kommer aldrig att glömma henne som sensuell rullatordansare i Spöksonaten. En dansens urkvinna med ett rörelseschema som inspirerar oss till att ta mer vågade danssteg. Och som visar att grått hår fladdrar lika bra.    


Nominerade till Årets Maktmappie:

Antonia Ax:son Johnson, 70, näringslivstopp. 
Motivering: Hon är fjärde generationens familjeföretagare och ändå hälsosamt kritisk till normerna i näringslivet: För mycket kortsiktigthet! Själv lägger hon numera krutet på miljö- och jämställdhetsfrågor och möten över gränserna. Och hon vågar tala klarspråk – modigt! 

 


 

Karin Fransson, 62, krögare
Enligt White guide är Karin Franssons krog på Hotell Borgholm en av Sveriges bästa. Många Årets kock-vinnare har varit elev hos henne. Men nu är det oftast kvinnliga kockar som jobbar där, och det är ingen slump då Karin Fransson vill lyfta fram kvinnorna i denna mansdominerade bransch. Årets kock har instiftat ett Karin Fransson-pris, som är ett mentorspris som tilldelas någon som synliggör kvinnliga kockar. Och priset fick sitt namn efter vinnaren 2012, nämligen Karin Fransson.

Karin Fransson, 62, krögare.
Motivering:
Enligt White guide är Karin Franssons krog på Hotell Borgholm en av Sveriges bästa. Mången Årets kock-vinnare har varit elev hos henne. Men nu är det oftast kvinnliga kockar som jobbar där, och det är ingen slump då Karin Fransson vill lyfta fram kvinnorna i denna mansdominerade bransch. Årets kock har instiftat ett Karin Fransson-pris, ett mentorspris som tilldelas någon som synliggör kvinnliga kockar. Och priset fick sitt namn efter vinnaren 2012, nämligen Karin Fransson.

 

 Marie Ledin, 56, skivbolagschef.
Motivering: Sverige är ett betydande land på den globala världskartan, inte minst genom Polarpriset som instiftades av Stikkan Anderson och som förvaltas av dottern Marie Ledin. Hon har förvandlat priset till ett slags ”Nobelpriset i musik” så att det ger genklang vida långt. Polar Music Prize har blivit en internationell angelägenhet, en stor gala och en mycket fin utmärkelse att få för musikanter av olika slag. Sist var det Youssou n’Dour från Senegal och Kaija Saariaho som belönades.


Antje Jackelén, 58, ärkebiskop i Svenska kyrkan.
Motivering: Hon var en av de tre prästerna som vigde Victoria och Daniel – och i år gick hon definitivt in i historieböckerna som Sveriges första ärkebiskop som är kvinna. Och som twittrar! (@BiskopAntje) en modern mappie-chef för landets största förening, Svenska kyrkan.

 


Carina Lundberg Markow, 54, chef för ägarfrågor på Folksam
Motivering: ”Fyra av de 46 största bolagen på Stockholmsbörsen betalade 2011 ut vd-bonusar som var större än den fasta lönen.” Så kan det låta när Carina Lundberg Markow är i farten. Hon är ingen som säger amen och niger för näringslivet utan ruskar gärna om och talar klarspråk. Därför har hon fått utmärkelsen Näringslivets bråkigaste kvinna. Hon avverkar bolagsstämma på bolagsstämma och pekar på etiska brister. Och citeras ofta i affärspressen!

 


Nominerade till Årets Stilmappie:


Ylwa Westerberg, 57, psykiater, 4-barnsmor och talmanshustru.
Motivering: Kungens 40-årsjubileum, prinsessornas bröllop, Nobelfesten – hon är alltid balens okrönta mappie-drottning. Med sin högst raffinerade och säkra elegans visar hon var stilskåpet ska stå.


Marie Fredriksson, 55, sångerska.
Motivering: Åren går, men hennes rockiga stil består. Och hon bär sina tajta läderbrallor med en självklarhet och värdighet som får många yngre kolleger att blekna. ”Jag ska ha skinnjacka även när jag är 80” har hon själv sagt.


Lulu Carter, 52, inredare och tv-profil.
Motivering: Hon är Sveriges främsta mappie-hippie. Hon hämtar sin inspiration i soliga Marocko. Det blir mycket folklore i varma, jordiga färger, stora, dinglade smycken och tunna fladdrande sjalar. Resultatet: En avslappnad och helcool look.


Jessica Cato, 60, designer och glädjespridare.
Motivering: När hon är med på M:s lyckokryssningar och visar sina livsglada, handsydda, svensktillverkade kreationer i siden, sammet, rutigt och oversize blir mappiepubliken salig. Ja, hennes mode är en livs-stil som gör oss riktigt glada!


Ann-Sofie Johansson, 50, chefsdesigner på H&M
Motivering: Hon var bara några och tjugo när hon började jobba för H&M, en butik vid Skanstull i Stockholm. I dag påverkar hennes säkra trendnäsa vad kvinnor i hela världen har på sig, långt innan vi själva har en aning om att allas vårt 60-tal faktiskt är tillbaka i vår.


Nominerade till Årets Internationella Mappie:

Joyce Banda, 63, president i Malawi.
Motivering: Det händer mycket i Afrika nu. Fler kvinnor i parlamenten och flera kvinnor som presidenter, till exempel i Malawi. När Joyce Banda tillträdde fick hon en chock när hon såg vad hennes manliga företrädare samlat på sig av lön, flygfarkoster, limousiner och motorcyklar. Hon behöll fyra limousiner och fem motorcyklar för bilkonvojer. Sin egen lön sänkte hon med 30 procent. Pengarna åkte ner i kassan för ett stort reformprogram.


Alice Munro, 82, författare.
Motivering: Äntligen! Svenska Akademien belönar i år Alice Munro med Nobelpriset i litteratur med motiveringen att hon är ”den samtida novellkonstens mästare”. Hon debuterade med Dance of the happy shades och fick redan då Kanadas finaste litterära pris. Sedan dess har hon skrivit 15 novellsamlingar till. En del kallar henne vår tids Tjechov, och M:s bokskribent Jenny Lindh säger: ”I varje novell finns en roman, men jag tycker också att hon behärskar den klassiska novellkonsten med en liten twist på slutet.” I senare verk gestaltar hon ofta åldrande kvinnor.


Erika Leonard, 50, författare.
Motivering: Vi känner henne bättre som E L James och författaren som toppar världens bokförsäljningslistor med sina erotiska 50 nyanser-böcker. Sin framgång tackar hon en medelålderskris, leda och Twilight-böckerna av Stephanie Meyer. Hon började skriva så kallad fan fiction och blev upptäckt. Nu lanseras underkläder i hennes anda och hon hyllar gärna den medelålders kvinnokroppen. Och för er som inte läst 50 nyanser så handlar det inte om råporr utan om mer romantisk erotik.


Janet Yellen, 67, riksbankschef, USA. 
Motivering: Ekonom, professor och före detta rådgivare för Bill Clinton i Vita huset tar hon nu över som amerikansk riksbankschef på Federal Reserve efter Ben Bernanke. Anses hårdhudad och träffsäker i prognoserna.  


Angela Merkel, 59, tysk förbundskansler. 
Motivering: Den folkkära Angela avgick med segern i tyska valet och sitter säkert ytterligare en tredje period. Några veckor senare ringde hon upp president Obama och förklarade att hon inte finner sig i att få sin mobil avlyssnad. Leve maktmappien!


Nominerade till Årets Hjältemappie:

Rosa Taikon, 87, silversmed
Motivering: Redan i val av yrke märks Rosa Taikons kraft. Silversmedsyrket var ett yrke för män i hennes familj. Hon har studerat vid Konstfack och sedan moderniserat romernas traditionella silversmide. I dag finns hennes smycken såväl i Nationalmuseums om Röhsska museets samlingar. Rosa Taikon, liksom storasyster Katarina Taikon – författare till Katitzi-böckerna, är en av landets främsta förkämpar för romers rättigheter och plats i samhället, från 1960-talet till i dag. 


Jessica Kangasniemi, 50, grundare och före detta ordförande i Missing people
Motivering: 2013 var året då frivilligorganisationen Missing people blev rikskänd för dess förmåga att snabbt samla ihop många människor till skallgångskedjor när någon försvunnit. Missing people har varit en stor hjälp för polisen i sökandet. Varje år försvinner 7 000 människor i Sverige. Jessica Kangasniemi drivkraft är empati: ”Känner hur viktigt det är att hjälpa de anhöriga – för det hade kunnat vara mina egna barn.”

 


Maja Lundberg, 66, lärare och eldsjäl.
Motivering: I hennes lågstadieklass har ingen unge svenska som modersmål. Men med friskt mod, stor kärlek, fasta normer och en massa prat-prat-prat har hon förvandlat skolan i den segregerade förorten till ett föredöme för levande demokrati.

 

 


Christina Wahlström, 72, entreprenör inom barnavården med företaget Mama Mia. Motivering: Modig och bråkig barnmorska som hjälpt oss att få mödravårdspeng, rätt att fåp-piller utskrivna av vår barnmorska. Första året, 1988, hade Mama Mia 17 patienter. I dag är familjeföretaget Skandinaviens största privata kvinno, barn- och familjehälsomottagning. 


Ethel Dahlman, 76, grundare av välgörarna Gula Änglarna.
Motivering: Hon föddes själv som oäkting och hemlös – i dag ägnar hon så gott som all vaken tid åt välgörenhet, i egna föreningen Gula Änglarnas regi. För närvarande har hon kontakt med drygt 60 personer – många narkomaner – som hon har hjälpt till ett drägligare liv.

Våra sponsorer: