Bästa juklappsböckerna

Må bra-böcker, mysdeckare eller något helt annat? M:s bokskribenter Jenny Lindh och Lena Tallberg har plockat fram sina klappfavoriter från året som gick. 

Jennys bästa skönlitterära julklappstips:

Hänga med-romanen
Utan personligt anssvar
av Lena Andersson
Först blev jag besviken när Lena Andersson skrev en uppföljare till Augustvinnaren Egenmäktigt förfarande. Varför då? Och lärde sig Ester Nilsson inte ett dugg? Nix, för i nya boken heter kärleken Olof Sten och han är – otroligt nog – ännu värre än Hugo Rask.
Trots detta, och trots att Andersson skriver samma bok igen, är varenda stavelse i Utan personligt ansvar en julefröjd. Roy Andersson trädde ju fram som verklighetens Hugo Rask – på årets glöggparty skvallrar vi om mannen bakom Olof Sten. 

Mysdeckaren
Den bittra pajens sötma
av Alan Bradley
Psykopater och sexualmördare i all ära, men till jul tänker jag på släkthälsan och slår in något milt. Den bittra pajens sötma av Alan Bradley passar utmärkt, det är årets mysigaste deckare och ett gammaldags pusselmysterium av engelskt snitt. Hjältinnan Flavia är blott elva men redan en vetenskapskvinna som vet allt om gift. En död fågel hittas på herrgårdstrappan, ett lik påträffas i buskagen, det luktar vaniljpaj och sherry när spänningen hettas upp. Gör ett myspaket och kombinera bok, tekopp och en snygg pläd!

Novellpärlan
På fri fot
av Alice Munro
Det har varit ett kanonbra novellår och många korta berättelser förtjänar en plats under granen. Allra bäst var förstås genrens korade mästare. I Alice Munros På fri fot möter vi bland annat Carla, som bryter upp från sin man bara för att drabbas av frihetens svindel och omedelbart återvända hem igen. Deppigt? Själv blir jag positivt drabbad när Munro visar skönheten i konsten att ge upp. Melankolin i att låta sig besegras, släppa taget, promenera hem, tänk så ljuvligt i julstressen.

Bildningsbuffén
Husmoderns död
av Sara Danius
Sara Danius Husmoderns död och andra texter är ett julbord som dignar av bildning och charm. Akademiledamotens eleganta essäer är lätta som maräng men handlar snarare om majonnäs, och om litteratur och kultur, högt och lågt, om Marcel Proust och inte minst om kokböcker. Vansinnigt underhållande är det att läsa om gamla tiders husmödrar som bankade humrar och ålar på löpande band och var lika macho som Leif GW. Illustrationerna fungerar som extra ögongodis för alla lärdomssugna. Ta för dig!

Mappieboken
Mellan 55 och 60
av Tomas Lappalainen
Mellan 55 och 60 satte guldkant på min läshöst. Tomas Lappalainens personliga betraktelse över åldrandet är skriven i perfekt balans mellan mjukt vemod och krass iakttagelse och därför en given samtalspartner till reflekterande mappies (även Mr Mappie). För visst kan åren mellan 55 och 60 vara svåra att förstå sig på: du är varken ung eller gammal, medelålders eller pensionär. Stegen är spänstiga och sexlusten på topp men samtidigt är du målgrupp för ett äldreboende! 

Finsmakarfavoriten
Ladivine
av Marie Ndiaye
Ladivine var en av höstens stora läsupplevelser. Huvudpersonen Malinka är dotter till den svarta städerskan Ladivine, en härkomst som hon tidigt förknippar med skam. Så hon döljer den. Byter namn. Träffar en vit man. Min mamma är död, ljuger hon, och boken växer av lögnen och blir en gripande skildring av ursprungets och svekets förgiftande makt. Marie Ndiaye är en av Frankrikes mest hyllade finsmakarförfattare och nämns i Nobelprissammanhang.

Feelgoodfrestelser
Ödesgudinnan på Salong D’Amour
av Anna Jansson
Tokyo Blues
av Pia Hintze
En liten värld
av Åsa Hellberg
Bridget 50+
av Helen Fielding
Ge bort en upp-piggande roman och unna någon att må riktigt bra. Storläsaren får flera – Anna Janssons Ödesgudinnan på Salong D’Amour, Pia Hintzes Tokyo blues och En liten värld av Åsa Hellberg är fina fnisspiller – men årets bästa feelgood är Bridget Jones: Mad about the boy. Helen Fielding återvänder med en Bridget 50+. I sorgen efter bortgångne Mr Darcy börjar hon dejta på klantigast möjliga vis. I övrigt är det mesta ljuvligt bekant: Bridget bantar, Bridget hetsäter och Bridget låter käften gå som ett smatterband.

Kvinnors vrede
Kvinnan på övervåningen
av Nora Eldrige
Nora Eldrige är lågstadieläraren som hamnat på undantag, den osynliga kvinnan i lägenheten längst bort. Men så lär hon känna den konstnärliga familjen Shahid och bjuds in till livets finrum där hon äntligen kan få blomma ut. Men är känslorna besvarade? Kvinnan på övervåningen handlar om längtans mörka baksida, ilskan över det man aldrig fick. Att få utlopp för sin vrede kan vara bästa julklappen och Claire Messud skriver lysande om tyst raseri. Finns i pocket.

Lenas bästa fackboksjulklappar:

Kroppskunskap för barn
Smarta små upptäckter i kroppen
av Ulf Stark och Pernilla Stalfelt
”Vuxna och barn, fattiga och rika. Innanför skinnet är vi märkvärdigt lika.” Smarta barn upptäcker kroppen har skrivits av flera författare och illustratörer, till exempel Ulf Stark och Pernilla Stalfelt. Ingen fråga är för pinsam för att ställas: Vad är en prutt? Är alla människors blod rött? Kan skelettet röra på sig? Jo, en: Hur ser en ”snippa” ut? På bilderna ser vi en hårbuske och i texten får vi veta att den fortsätter in i kroppen. För övrigt är det gott om underhållande fakta. 

Andlighet hela året
365 tankar för sinnesro
av Olle Carlsson
Prästen Olle Carlsson har inspirerats av Sinnesrobönen: Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. I Just i dag – 365 tankar för sinnesro har han samlat en morgontanke för årets alla dagar. Den 4 december: Just i dag övervinner jag en ovana. Olle Carlsson resonerar och ställer följdfrågor. Den som får boken, tänder ett ljus och är med sig själv en stund.

Karibiska memoarer
Livet utan masker
av Maryse Condé 
Nu blev det ju inte Maryse Condé som fick Nobelpriset utan fransmannen Patrick Modiano. Men den karibiska författarstjärnan har ett intressant liv att berätta om, vilket hon gör i sin självbiografi Livet utan masker. Hennes livsstig går från Guadeloupe till Paris, sedan vidare till Västafrika och tillbaka till Frankrike. Läs den som en kvinnas sökande efter lycka eller en beskrivning av hur en författare blir till.

Könskunskap
Kunskapens frukt
av Liv Strömquist
När blev kvinnors könsorgan något som man inte skulle behöva se eller tala högt om? Det utreder Liv Strömquist i Kunskapens frukt, folkbildning när den är som bäst och i serietidningsform. Tro inte att det bara är en bok för kvinnliga läsare, helt fel. Pappor, tonårskillar, reklamsnubbar, manlig skol- och vårdpersonal är andra målgrupper för en sådan julklapp. 

Murrig & mänsklig rapport
Orka torka
av Lotta Sjöberg
Orka torka ger en annan bild av svenska hem än mäklare och inredningstidningar. Det är boken för alla som tröttnat på de duktigt ljusa och fräscha hemmen och längtar efter bilder från hem där man inte heller hunnit hänga upp julstjärnan än. Rapportbilderna kommer från Facebookgruppen Family living – the true story och är ett slags motståndsrörelse mot jakten på det perfekta hemmet. Lotta Sjöberg har sammanställt boken.

Sockersynder
Birgittas Bästa – favoritrecepten till det svenska fikat
av Birgitta Rasmusson
Socker och gluten är nästan tabu numera. Ändå har det uppstått en kult kring småkakor och svensk kakdrottning: Birgitta Rasmusson
I Birgittas bästa – favoritrecepten till det svenska fikat hittar vi klassiska recept med såväl strösocker som vetemjöl. Det här är ingen bok för den som använder stevia och mandelmjöl utan för den som minns mormors kakfat med glädje och vet att ”pojkar” kan vara något annat än yngre män.

Historisk pocket
Kriget har inget kvinnligt ansikte
av Svetlana Aleksijevitj
Även med skral kassa kan man ge rikligt, till exempel en ny syn på krig. För blott en femtiolapp! Det går om man köper Kriget har inget kvinnligt ansikte av ständigt Nobelpristippade Svetlana Aleksijevitj. Hon sökte upp kvinnorna i Röda armén: piloter, stridsvagnsförare, spanare, prickskyttar, sjukvårdare… De som till skillnad mot männen aldrig betraktades som hjältar utan snarare med förakt. 

Katt-fnatt
Sjukhuskatten Oscar
av David Dosa
Var och varannan människa kollar på katter på Youtube. Sjukhuskatten Oscar: en vanlig katt med en ovanlig gåva av naturvetaren David Dosa är boken för kattälskare. Författaren är skeptisk till vad han hör om vad den buttre kissen gör på ett amerikanskt demensboende, men han åker dit – och ändrar uppfattning. Nils Uddenberg, som skrev kattklassikern Gubbe och katt, har skrivit förordet. Mjau, mjau.