Bli höstmodeinspirerad – så väljer stylisterna själva

Är det proppfullt i deras garderober eller finns det ett elegant urval plagg på galgarna?
Vi frågade tre passionerade modekvinnor om deras bästa köp inför hösten. 

Hedvig Andér: Jag delar garderob med min man

Hur ser din garderob ut? 
– Jag har en ganska liten garderob – jag delar den med min man! Jag ser till att allt som hänger där kommer till användning och är noga med att allt hänger på bra galgar och i hyfsad färgordning. 

Hur väljer du dina kläder?
– För mig är passformen det absolut viktigaste. Jag är ganska lång, 1,75, så plaggen måste ”räcka till”, ha en snygg skärning som passar min kropp och den stil jag gillar. Jag klär jag mig nästan uteslutande i kläder från mitt eget varumärke. Men jag vintageshoppar gärna, senast blev det ett flertal klänningar i New York!

Om du skulle ge ett generellt moderåd till våra läsare, vad skulle det vara? 
– Var noga med passformen! Unna dig plagg som du älskar till fullo. Och om du blivit pensionär – sluta inte att handla till dig själv! Att känna sig välklädd är viktigt för självkänslan, oavsett ålder. Anpassa inköpen efter det liv du lever nu och den kassa du har.

Vad köper du i höst?
– Ett par nya stövlar blir det nog … Sedan väntar jag på plaggen från vår höstkollektion!

Bilden: Kappa, modell, Sibylla, bomull/polyester/akryl/elastan, stl 36–48, Hedvig Stockholm, 3 390 kr. Blus i siden/spandex, stl XS–XL, Ahlvar Gallery, 1 895 kr. Byxa med sydda pressveck, stl 36–48, Hedvig Stockholm, 1 495 kr. Mockastövlett modell Juliette Nero, Af Klingberg, (nominerad till Guldknappen höst 2016), stl 36–41, 3 495 kr, skinnväska Ecco, 3 000 kr, smycken privata.

Cay Bond: Bekvämlighet är A och O

Bilden: Sidenblus med blomapplikationer, stl 34–44, 2 899 kr, byxa i siden/elastan, stl 34–44, 2 199 kr, choker (halsband), Charlotte Bonde/Louise Star, 4 500 kr, topp privat.

Hur väljer du dina kläder?
– Mina kläder har långt liv, jag satsar på kvalitet, design och passform. Jag är inget modeoffer och har aldrig varit. Däremot har mitt yrke lärt mig vilka modedesigners som passar mig. Bekvämlighetsfaktorn är A och O, och jag undviker att ”klä ut mig”.

Om du skulle ge ett generellt moderåd till våra läsare, vad skulle det vara? 
– Mitt råd är att köpa färre plagg men bättre och medvetet, kläder som håller länge, aldrig lågpris! Vilket också är ekonomiskt. Tänk på var och av vem kläderna är tillverkade.

Vad köper du i höst?
– I höst köper jag klassiska skor från Chanel, en klänning från Rodebjer, sköna fritidsplagg av James Perse och gärna en varm och bekväm vinterkappa från Acne, Dagmar, Baum und Pferdgarten eller Vêtements. Bäst passform och kvalitet vinner.

Bilden: Kappa i mockaimitation, stl 34–44, Baum und Pferdgarten, 3 599 kr, sidenblus, stl 34–44, By Malene Birger, 2 500 kr, sammetskjol, stl S–L, polyester/elastan, 1 795 kr, Anna Holtblad, boots stl 36–41, By Malene Birger, 5 100 kr.

Rossana Mariano: Utgå från din kropp – inte vad som ser snyggt ut på någon annan

Bilden: Sweatshirt i lurex, nylon/metallic, stl XS–L, 1 400 kr, blank byxa med revär och resår i midjan, polyester, stl XS–L, 1 100 kr, båda Maison Scotch. Väska Louis Vuitton, pumps, Louboutin modell Pigalle, båda privata.

Hur ser din garderob ut?
– Skrymmande! Jag gillar alla mina plagg och väskor, har svårt att skiljas från dem och garderoben har en tendens att svälla över. Men den är indelad efter färg och årstider för att jag ska ha någon chans att hitta rätt plagg.

Hur väljer du dina kläder?
– Jag är fortfarande trend- och kvalitetsstyrd när jag gör mina inköp. Efter så många år i branschen borde jag kanske köpa klassiska plagg, men alltför ofta dras jag till obskyra snitt och inte helt praktiska färger. Jag blandar dock ofta designplagg med billigare plagg. Skor och väskor är alltid av god kvalitet, här är Celine och Louis Vuitton klara favoriter.

Om du skulle ge ett generellt moderåd till våra läsare, vad skulle det vara?
– Utgå från din kropp, din hudton och dina färger. Framför allt efter dina behov! Det största felet som många gör är att köpa det som sitter snyggt på kompisen eller modellen på bilden.

Vad köper du i höst?
– I höst satsar jag på en rock från Celine och på ett par kängor från Louis Vuittons RTW-kollektion.

Bilden: Klänning med plisserad kjol, polyester, stl XS-L, Maison Scotch, 1 500 kr, skinnjacka modell Mock, Acne studios 10 495 kr, känga Louis Vuitton, privat.