Böcker som klappar

Jul, jul, läsande jul. Efter mat och umgänge står läsning på mångas önskelista över vad vi helst ägnar oss åt under helgledigheten. Här berättar vi vilka berättelser som fångat oss under 2011, vilka vi helst slår in till nära och kära.

Marianne Brandt, AD
Bästa berättelsen
Välkommen till den här världen
av Amanda Svensson
Den här ger jag till någon av mina döttrar. Romanen har ett ungt begåvat språk, snabba tankeskiftningar, om en ung kvinnas nystart i livet. I Köpenhamn hittar hon sitt livs nyfunna kärlek, som hon måste dela med hans absolut bästa vän. Båda männen bär på ovanliga sjukdomar: den ena kan känna kärlek, den andra kan inte bli älskad.
 

Favorit-fackbok
Glöm inte minnet av Nisse Simonson
Min första känsla när jag läste den här boken var: Hur ska jag komma ihåg allt? Men det går över. Boken är pedagogiskt upplagd med kunskap, humor och repetitioner om hjärnan och framför allt minnets alla funktioner, samarbeten och kopplingar. Betänk att vi inte vet vad vi kommer att minnas i framtiden av vad vi upplever i dag!

Lena Tallberg, redaktör
Bästa berättelsen
Sånt jag berättar för Allah av Saphia Azzeddine
Två timmars läsnjutning när magen brottas med julens söta och själen med gud. I den här boken gör den fattiga, nordafrikanska herdeflickan Ibara upp med Allah. Det är ocensurerat, upprörande och uppiggande på samma gång. Jag har inte tråkigt en enda sekund. Påminner lite om mästerverket Tålamodets sten av Atiq Rahimi från 2008.

Favorit-fackbok
Fågelkalender 2012 av Brutus Östling/Susanne Åkesson
När flyttfåglarna återvände till Värmland skrev min farmor in datum och art i sin kalender. Själv hänger jag en stor fågelkalender på köksväggen och njuter varje månad av en ny maffig art som jag lär mig lite om. I december om kungsörnen – tack vare ornitologer och naturvårdare som lagt ut giftfri mat finns arten kvar i Sverige i dag!

Susanne Fransson Kane, layoutare
Bästa berättelsen
Black Bazar av Alain Mabanckou
En färgstark kongoles med smak för la dolce vita, snygga kläder och väldoftande parfymer berättar lättläst och vackert om livet i Paris. Men bakom fasaden finns ingen väg in i det nya landet, och heller ingen väg tillbaka till det gamla. Det handlar om migranterna, ”afrikanerna”, och om humor som kamouflage och vardagsflykt. Lämnar spår.

Favorit-fackbok
Anticancer
av David Servan-Schreiber
Detta är inte någon glättig självhjälpsbok utan inspirerande läsning om en läkare som själv blir patient och beslutar sig för att samla ihop alla forskningsresultat om cancer: Hur gör man då för att inte göda den? Jag slukar denna tegelsten i hopp om att något ska fastna i min vitt mjöl- och sockerberoende hjärna och få den på bättre tankar.

Janne Pettersson, layoutare
Bästa berättelsen
Allt är i rörelse av Ulf Lundell
Depression, politik, kärlek är ämnesorden på en nätboksida. Det låter inte jättekul, men trots att författaren är bitter och sur, skriver han ändå med mycket humor och självironi. Inte en av Lundells bästa, men en klart läsvärd tröst till alla män 50+ som fastnat i livet och funderar på om det här var allt: Det finns dom som har det värre!

Favorit-fackbok
100 gånger smartare
av Oskar Hammarkrantz
Ta emot en ful present, kräva tillbaka en skuld eller klaga på maten är inte helt lätt, men det och ytterligare 100 smarta råd får du i denna praktiska handbok. Verkligen ett måste för mannen (ja, den vänder sig till män) som känner att han behöver uppdatera sig i livets hårda skola.

 

Catharina Enblad Nordlund, redaktionschef
Bästa berättelsen
Julia
av Anne Fortier
Den som gillade Da Vinci-koden kan här fly verkligheten en stund. Nutid möter dåtid när författaren (med sin mammas viktiga research-hjälp!) väver samman aktuella händelser med sådant som utspelade sig i 1300-talets Siena. Den största kärlekssagan av dem alla, den om Romeo och Julia, ligger till grund. Och snart blir den film.

Favorit-fackbok
Siri
av Lena Einhorn
Roman byggd på fakta om Siri von Essens liv, delvis före men framför allt under och efter äktenskapet med August Strindberg. Först: Vackert hem, bra villkor, snäll man och en liten dotter. Då dyker August Strindberg upp, och Siri tjusas… Levande och engagerad skildring – vi kan känna oss tacksamma för vår tids förutsättningar.

 

Helena Hjort, redaktionsassistent
Bästa berättelsen
Drömfabriken
av Björn Vingård
Vi får följa Astolf Erixsons karriär från 1965 och framåt. Göteborgsjournalisten får då ett sommarvikariat på Expressen… En nostalgitripp från smutsiga tryckerier och paternosterhissar till Lukas ”Lucke” Bonniers 50-årspool. Astolf Erixson är Björn Vingård i ett nötskal. Det var roligare förr, i alla fall så länge Åhlén & Åkerlund fanns!

Favorit-fackbok
Nalla och Björn bygger en drake
av Kajsa Lindström
Nalla och Björn har byggt en drake och väntar på vinden. Och i somras fick även mitt treåriga barnbarn en drake – nu har den här boken blivit en av favoriterna vid läggdags. Mitt barnbarn tröttnar aldrig och upptäcker alltid något nytt bland de minimala verktygen på väggen och de små köksattiraljerna. Så genomtänkt och välgjort.

Lis Landmark, redaktör
Bästa berättelsen
Årstafruns dolda dagböcker
av Kristina Ekero Eriksson
År 1753, endast 19 år gammal, kom Märta Helena till Stockholm för att bli hustru till en dubbelt så gammal man. Fester, glädje, Bellman, kortspel, men också slit och sorg – döden tog sju av de åtta barnen före två års ålder. Jag kliver av vid Årstabergs station, går runt länge i Årstafruns trädgård och tänker på tidens alla lager.

 

Favorit-fackbok
Stora Antikboken
av Jane Fredlund
Jag kände mig övermätt och hade storknat av home styling, vintage och mer eller mindre knasiga inredningstips. Men så blir jag påmind om varför jag ändå tycker så mycket om vackra former, omsorgsfullt hantverk, färger och fantasifulla dekorer. Jane Fredlund väcker lusten till det vackra igen.

 

 

Och här kommer vår bokskribent Stig Hanséns bästa lästips till dig som…

… saknar Kerstin Thorvall
Kerstin Thorvall ringer ibland tio gånger om dagen. Hennes ångest går inte att lindra. Hon ringer också psykakuten. Andra gånger dyker hon ner i problemställningen: Vad göra med män som inte klarar av starka kvinnor? Så där böljar det i Dagarna med Kerstin. Åsa Mattsson och Caroline Roosmark ger nakna porträtt av Thorvall. Här är de snabba fötterna, rymningarna, flykterna. Och Thorvalls ord om Astrid Lindgren: ”Hon var inte förtjust i mina relationer med yngre män, det var hon inte.”

… har kunskapstörst
Var kommer vi ifrån? Och hur tänker vi? Lasse Berg jagar historien och kommer ifatt den i Skymningssång i Kalahari. Den här resan som berättar om våra livsstilar, om jordbrukarna som blir industrimän, om affärer som leder till nya affärer, spränger gränserna som vi satt upp i vårt tänkande. Lasse Berg – årets folkbildare!

… söker tröst
”Diktens uppgift måste vara att bli så enkel att den bara går att andas ut”, skriver Kristian Lundberg och lotsar oss in i omfamnande känslor. Min kropp lyser vit, skriver han och undrar: ”Kan du bara lägga dig ner här en stund och vila och jag skall vara tyst och ställa fram allt det som behövs.” Lundberg tänder det vackraste av ljus för kärleken. Allt blir rent, allt blir klart också i den känsla som är ofärdig.

… vill utforska livet
Kommer du ihåg H C Andersens saga om Den lilla sjöjungfrun? Det gör Ylva Eggehorn och läser vidare i den på sitt eget sätt. Hennes En helt annan sång går in och ut ur alla slags sagor, ser vad de berättar, och vad det är hon hör. Här kommer det till ytan, det som gjort henne till den hon är. Hon undrar i all stillhet om sagorna ger henne nycklar till livstolkning, de kanske blir förebud om vad som ska hända. Hon letar vidare efter berättelsernas hemliga gåva och öppnar också mitt inre.

… är en finsmakare
Kerstin Ekman vet vad en hemlighet är värd. Och hur den ser ut i olika slags ljus. Hennes Grand final i skojarbranschen – läs: den litterära sfären – trollar med identiteter, närhet, integritet, alla slags värden (”fattig är han och kan därför inte vara omutlig”).

… vill ha en Lundell-rapport
Vår tid pulserar genom varje sida när Ulf Lundell berättar att Allt är i rörelse. Han har aldrig svamlat så mycket – om folkhemmet, om sin släkt, om kärleken den stora, om konsten att berättiga sina handlingar – och jag har aldrig lyssnat så mycket som här. Lundell står med öppen famn och viskar att ”jag härdar ut som man härdar ut med ett fyllo som är i sin egen värld”. Den här boken kan mycket väl komma att bli hans bästa sång.

… önskar klassiker
Vem är terrorist? Vad händer när terrorister jagas? Och vem granskar medierna som granskar? När nobelpristagaren Heinrich Böll släppte Katharina Blums förlorade heder 1974 var den en bomb. Den handlar om en kvinna som slår tillbaka mot närgångna journalister och den smäller lika högt nu när den kommer i en lysande nyöversättning.

… följer kulturdebatten
En bok som korrigerar den första – en ny litterär modell? Man kan i efterhand säga emot sig själv och kallt påstå att man var en annan då, och att det borde andra ha förstått. Med Ett gott liv ställer Ann Heberlein sig frågan: Vad är det som är gott? Hennes omtalade Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva får här i hennes nya berättelse ett nytt liv. Och insikten bränner om att vi inte kan leva ett gott liv på bekostnad av andra.

… längtar efter zorba
Grekland är fattigt på pengar, men rikt på musik! Och Arja Saijonmaa visar sig som En ung naken kvinna när hon i tidigt 70-tal möter den grekiske kompositören Mikis Theodorakis. Deras kärlekssaga, som inte ser ut som andras, visar verkligen livets förmåga att överleva. Det är tunn hud, gråt, politik. Och om vad det är som händer när man plötsligt är behövd överallt.

… behöver poesi
”Se hur jag sitter/som en uppdragen eka. Här är jag lycklig.” Det skrev nobelpristagaren Tomas Tranströmer 2004. Hans Dikter och prosa 1954–2004 blir snabbt en nära vän som säger ”Hör suset av regn./Jag viskar en hemlighet/för att nå in dit”.

Vilket är ditt bästa boktips för julen? Skriv gärna en kommentar!