Börja plugga som 50+

I dag är kunskap en rikedom som rankas högt upp på statustoppen. Upptäck något nytt. Ge dig själv en chans till i livet. Bli en mogen student på universitetet. Det är kul, tränar hjärnan och är dessutom mycket lättare än du tror.

När?
Sista ansökningsdagen till högskola och universitet var den 15 oktober, men man kan också komma in med en sen ansökan till många kurser, och längre fram hålla utkik efter restplatser. Sök kurser och gör anmälan på studera.nu

Den som inte hittar sina gamla betyg ska snabbt kontakta kommunen där examen ägde rum. I arkiven finns ofta det mesta, även ett gymnasiebetyg från 60-talet. 
Nästa högskoleprov äger rum den 2 april 2011, sista anmälningsdag är den 15 februari , på hogskoleprov.nu

Var?
25 procent av dagens studenter läser på distans, en studieform som blir allt vanligare. I kurserna kan ingå obligatoriska möten eller föreläsningar via webbkamera. Kvällskurs en gång i veckan passar de som ensam eller med vänner tar sig tid efter jobbet och gillar fasta tider för att komma i gång.

Hur?
Studieteknik låter krångligare än vad det behöver vara. Använd livserfarenheten och omdömet. Lär dig mindmapping och att anteckna nyckelord vid föreläsningar. Tänk efter: kan du tydligt förklara för en kollega vad du just nu läst? Jobba lite varje vecka. Då sitter kunskapen bättre.

Vem?
Det finns flera sätt att vara behörig på. Grundläggande behörighet kan till exempel vara godkänt gymnasiebetyg i svenska, engelska och matematik. De nya, kritiserade reglerna för i år missgynnar dem med utländska betyg och äldre sökande. Men reglerna ska enligt löfte göras om – igen.

Vad?
Tänk efter vad som är intressantast i morgontidningen. Eller vilka fackböcker som lockar mest i hängmattan. Vad var det den trevlige bordskavaljeren pratade så underhållande om på den där middagen? Var det jordbävningar, kemin i köket, swahili eller fjällväxter? Våga vara lättviktig. Våga vara nördig.

Varför?
Vuxna ger ofta unga rådet att tänka på framtiden och välja en utbildning som leder till jobb med bra lön. Ett gott råd, visst. Men den som har levt ett tag och sett en del får bestämma själv. De som forskar om status och lycka vet att allmänbildning imponerar och skapar trygghet. Ta därför chansen och träna hjärnan. Du förlänger livet när du bjuder in oväntade tankar.

Vad kostar det?
Det finns tak för hur gammal man får vara för att söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden. Från och med det år du fyller 55 har du ingen rätt till vare sig bidrag eller studielån. Bidragsdelen kan du få fram till det år du fyller 54, men rätten att låna begränsas redan från det år du fyller 45. Detta innebär att antalet veckor du kan få studielån minskar successivt efter det att du fyllt 45. Om du däremot aldrig fått studiemedel från CSN tidigare och är under 54 år har du rätt till stöd. Mer information för vuxenstuderande hittas på csn.se När du studerar som vuxen skaffar du dina kursböcker själv. Kurslitteraturen kan man ofta låna på bibliotek, men tänk på att det finns få exemplar. Därför gäller det att vara ute i god tid. Vill man köpa sina böcker finns begagnad studentlitteratur till salu på nätet. Detta till ett betydligt lägre pris. 

Studierabatter?
SJ och SL har rabatterade studentbiljetter för alla heltidsstudenter vid universitet, högskola, komvux och alla andra studiemedelsberättigade vuxenutbildningar.