Dagny Carlsson blev Dagny med hela svenska folket när hon blev känd som landets äldsta bloggare och dessutom lärare för seniorsurfare – som 99-åring!

– Nåja, det där överdrev tidningarna. Jag ryckte in en gång när det var brist på datalärare.

Vi sitter bekvämt och nedsjunkna i hennes soffa. När telefonen ringer tar Dagny ett snabbt skutt och småspringer till telefonen i hallen. Jag har sett betydligt yngre mödosamt ta sig ur soffan, men Dagny är spänstig, sköter hushållet och städningen själv och klagar bara på hörseln.

Dagny Carlsson, 106
2,9 miljoner bloggbesök
Dagny carlsson 200px

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Gör: Pensionerad pensionshandläggare.
Familj: Syster och syskonbarn.
Bor: I Solna.
Mfluencer-mission: Perspektiv.
Ålder: 106.
Följ Dagny på nätet:
www.123minsida.se/Bojan

– Jag knäskurar golvet för jag tycker inte att golvmoppar är tillförlitliga. Känner mig som 70!

Hon är alltså född 1912. Före kvinnors rösträtt. Före penicillinet. Före flygplanet, tv:n och kulspetspennan. Hon är till och med äldre än relativitetsteorin och var 57 när internet skapades.

– Ja, när jag var liten var det häst och vagn som gällde, dass på gården och tidningspapper att torka stjärten med. Min favorituppfinning är kylskåpet eftersom vi då slapp äta surnad och härsken mat.

Dagny tycker att intresset för hennes perspektiv och livskunskap är ganska litet. Hon har fått sommar-prata, vara med i tv och ser hur hennes blogg www.123minsida.se/bojan har miljontals besökare.

– Jag tycker att äldre inte har mycket att säga till om. Det är mest en klapp på huvet. Men vi är inte för gamla för att lära oss nytt så länge vi inte gamlar till oss och inte längre ser framåt, utan blir gnällspikar. Man får inte ge sig hän åt att gräma sig.

Alla dagar i veckan är hon ute och går 20–40 minuter. Ofta får hon stanna och vara med på en selfie.

– Nu när jag är kändis är det mer spännande att vara bekant med mig, även syskonbarnen är mer intresserade av mig nu. Annars känner jag inte en käft här. Jag skulle så gärna vilja ha någon att resa med.

106-årsdagen firade Dagny Carlsson i Budapest med närmaste familjen. Där har hon varit två gånger tidigare för att hon är så förtjust i hur floden Donau delar staden mellan Buda och Pest.

– Jag gillar Pest bäst.

Dagny trivs vid datorn och när hon sätter sig där kommer hon alltid på något att skriva om.

– Det sämsta med bloggen är att en del skriver väldigt otrevliga kommentarer och använder mitt fält för att kivas.

Nu var det ett tag sedan Dagny bloggade, om nu och då, för som hon säger: alltför många har ingen aning om verkligheten förr.