Marie Göranzon är en av de 456 kvinnliga skådespelare som i ett uppmärksammat upprop beskriver övergreppskulturen inom film- och teaterbranschen.

I M nr 14 berättar hon för M:s Christina Kellberg om sitt 50-år långa teaterliv, om villkoren, männen, makten och rädslan.  

I sin nyutkomna memoarbok Vrålstark och skiträdd berättar Marie Göranzon om sina erfarenheter från ett 50-årigt teaterliv.

– Titeln är en beskrivning av vad jag har varit med om och hur jag känner mig inuti. För att vara så modig och stark som jag har varit vill det till att man är väldigt rädd. Att vara rädd är att ha fantasi, fantasi att se framför sig vad som kan hända. Ur min rädsla kommer modet.

I boken beskriver hon att äktenskapet med Lars Amble och dottern Lolo blev ett skydd mot en klick män som tog sig friheter.

– Vi unga flickor var väldigt utsatta, ett fritt byte för tafsande män. Man var alltid rädd att någon skulle ta på en, och samtidigt ville man inte bli osams med folk. Men Lolo var ett slags sköld. Att ha barn ingav respekt. Dessutom var jag gift och hade en man som stod bakom mig.

Läs hela intervjun i M-magasin nr 14/2017.

Läs uppropet i SvD.
Marie Göranzon intervjuas av Malou von Sivers i TV4.