Lär dig snacka snyggt med Elaine Bergqvist på Lyckokryssningen

Elaine Bergqvist vet hur man får andra att lyssna – och hur man vågar prata inför en grupp överhuvud taget. Hon vet hur man genomskådar floskler och hur man bemöter besvärliga besvärliga människor. Du träffar henne på Lyckokryssningen den 10–11 april.

Elaine Bergqvist, retoriker

Ålder: 29 år
Utbildning: Fil kand i retorik
Yrke: Retoriker, verksam i retorikbyrån Snacka Snyggt. Var SVT:s retorikexpert i valet 2010.
Bor: I Stockholm
Familj: Fästmannen Gustav

Läs mer om Lyckokryssningen och boka här.

Hur upptäckte du att retorik var din grej?
– Det växte fram under tiden som jag tog min fil.kand i retorik. Först studerade jag det mest på skoj, men insåg snabbt allvaret och behovet av retorik i Sverige.

Vad är retorik egentligen?
– Retorik har varit missuppfattat som ett manipulationsverktyg. Men jag tror att fler och fler börjar förstå att retorik hjälper dig att övertyga och genomskåda.
Varför är retorik bra att kunna?
– Kommunikation är länken mellan oss och andra. Retoriken slipar den länken så folk lär sig konsten att förmedla. Det är egentligen en rättighet som alla borde ha, en fråga om demokrati eftersom en mindre kompetent person kan få ett jobb bara för att han är mer vältalig än de mer kompetenta. Med retorikens hjälp kan vi genomskåda floskelgeneratorerna och lyfta de som har substans.
Får man lättare igenom sin vilja om man är en skicklig retoriker?
– En skicklig retoriker ökar sannolikheten för att övertyga folk eftersom argumenten är slipade. Om två personer med samma kompetens söker samma jobb så får sannolikt den mest vältalige av dem jobbet. Jag törs säga att social kompetens och retorisk skicklighet vägs lika högt som yrkeskompetensen.

Vad vill kunderna som söker upp dig på retorikbyrån ha hjälp med?
– Mina kunder är en bred skara. Det är alltifrån folk som vill få bort sin rädsla att prata inför andra till folk som vill finslipa sitt redan snygga snack. Det är även folk som vill ha hjälp med att hantera besvärliga typer snyggt och medieträning.
 
Vad handlar din nya bok om?
– Det är en modern retorikbok där jag tar retoriken från talarstolen till läsarens vardag. Du får lära dig hur du får folk att gilla dig på tre minuter, presentationsteknik, hur man kan påverka folk med färg/musik, hur du säger besvärliga saker snyggt, kroppsspråk och mycket mer. Framför allt är boken en verktyg för att göra ditt budskap attraktivt för andra, oavsett vad budskapet är.
 
Om man inte vågar prata inför publik, vad är det första rådet man bör följa?
– Att inte se publiken som en stor massa. Det är ju en ”massa” individer, titta bara på en i taget så kommer det inte kännas lika skrämmande. Överanalysera inte publikens kroppsspråk, vi ser inte särskilt glada ut när vi lyssnar eftersom vi slappnar av i kroppsspråket och spänner istället öronen. Testa själv att ha avslappnat ansikte framför spegeln och du kommer märka att du inte ser överlycklig ut, men det betyder inte att man är uttråkad. Stäng av den ”inre rösten” i huvudet som triggar din nervositet, den som säger ”Fy tusan vad det här är läskigt!”. Fyll istället huvudet med det du ska prata om, fokusera på det så kommer även publiken göra det.
 
Vad ska man inte göra om man vill få folk att lyssna till vad man vill säga?
– Man ska inte stirra sig blind på sin powerpoint. Folk vill lyssna på en person som talar till dem – inte till sin powerpoint. Man ska inte flacka med blicken utan istället fördela blicken på alla i sammanhanget.
Du ska inte vara en talande staty. Rör på kroppsspråket så att det är i harmoni med det du säger.
 
Varför är kläder så viktigt när man ska framföra ett budskap?
–  Därför de tre första minuterna generaliserar lyssnaren om vem du kan vara. Då går hon på ålder, kön, jargong, men också kläder för att se vilken ”flock” du tillhör. Klä dig strategiskt så att det gynnar ditt budskap. Klär du dig utmanande så kommer bristen på kläder bara ta uppmärksamhet från ditt budskap. Gör inte det.
 
Hur ska man bemöta människor som utövar härskarteknik med språket?
– Spegla situationen och med det menar jag att lyfta fram det förtryckande som personen sa/gjorde och ställ en nyfiken fråga: ”Hur menade du när du sa/gjorde så här?” eller ”Det du sa/gjorde nu, vad handlade det om?”. Ibland är inte intentionen den vi tror, det finns många omedvetna härskare och de bör man inte bemöta med en attack utan med en fråga. Är det en medveten ”men-lilla-gumman-härskare” så ska du bara dra en gräns ”Mig kallar du inte lilla gumman, lilla gubben.” 🙂
 

Vad är typiskt för de olika generationernas språk?
30-talisterna kallar jag för välfärdsresenärerna. De svenskar som utan tvekan har den vackraste svenskan jag vet. Har ord som ”Farväl”,, ”Ärtig”, ”Fruntimmer”, ”Nåväl”, ”Jycke”, ”Lämpligen”. Du hör sällan en 30-talist tala felaktigt då de kommer från en mer auktoritär skola. ”Jag tycker att stavfel från skatteverket är respektlöst!” förklarade en 30-talist för mig.

40-talisterna har också en vacker svenska. Pratar om sig själva i tredje person ”Det bär en gammal socialist emot”. När det växte upp var könsrollerna i Sverige mer traditionella. Det märker man på uttryck som en 40-talist glatt förklarade för mig ”Min pappa bäddade sängen själv”. För en 80-talist är ju inte det så konstigt. Andra ord:”Hippa”,  ”Förtjusande”, ”Maskineriet”, ”Det bär mig emot” , ”Förskräckligt”

 – 50-talisterna kallar jag för åsiktsgenerationen. De säger vad de tycker utan några krusiduller. Är uppväxta med Beatles, månlandningen och annat skoj. Kan därför prata med superlativ som handlar om rymden ”Det var en galax från målet”, ”Det var från en annan planet”, ”Riktigt spejsat” Under deras tid var inte invandringen så hög så det var fortfarande ofarligt att säga ”negerboll” något som gör dem svettiga när de ska beställa ”en-sån-där”.
 

60-talisterna kallar jag för spanarna. De spanar alltid mot framtiden och undrar fortfarande vad de ska bli när de blir stora. Allt var möjligt när de växte upp och framtidsvisionerna var stora ”I have a dream”. De är politiskt korrekta eftersom invandringen ökade när de växte upp ”Chokladboll heter det!”. De var inte lika politiskt fanatiska som 50-talisterna, istället tog de ironin till hjärtat. ”Och?” var ett modeord när de växte upp. ”Traggla”, ”Förr i världen”, ”Hyfs”, ”numera”, ”Fläng och bäng”, ”Vette sjuttsingen”.

Mer information och anmälan

Hur: Vi åker med Silja Galaxy till Åbo. Bussanslutning finns från ett flertal orter i landet.
När: Avgång söndagen den 10 april klockan 19.30 och hemkomst måndagen den 11 april klockan 18.15.
Var: Värtahamnen i Stockholm.
Prisexempel: 1 590 kr/person för del i dubbelhytt kategori B.

Mer information och onlinebokning.

I priset ingår:
• Samtliga föredrag enligt program, se m-magasin.se
• Hyttplats och båtresa i vald hyttkategori
• Ett smörgåsbord inklusive öl, vin och kaffe
• En bufféfrukost
• Kaffe och kaka i pauserna
Mer information och onlinebokning.
Telefon: 021-12 90 90
info@omniaresor.se