En dag för alla hjärtan

Alla hjärtans dag – en dag som förvisso kan ge hopp om kärlek, men även framkalla hjärtesorg över ensamhet. Här några alla-hjärtans-tips som rör både pumpen och kärleken.

Först ett hälsotips. Karoliska instituets och Hjärt- och lungfondens informations- och inspirationssida för alla som vill lära sig mer om hjärtat heter Sundkurs, är i självstudieformat och finns på www.sundkurs.se/sjalvhjalp

Sundkurs.se

Hjärtprofessorns kladdkaka

Den som vill vara extra snäll mot sin älskade, bjuder kanske honom/henne på något som också är bra för hjärtat. Livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellénius bjuder i sin nya bok (som du kan vinna här) på några bakverk med bättre fettsammasättning.

Kladdkaka med nötter
8-10 bitar

1 dl olivolja
2 ägg
3 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
ca 1 dl hackade blandade nötter t ex hasselnötter, valnötter, jordnötter och mandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, häll i kakao och vaniljsocker och rör om. Blanda i mjölet och häll till sist i oljan. Rör om försiktigt till en jämn smet, häll i en smord rund form gärna med avtagbar botten. Strö över nötterna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minunter för en krämigt rinnig mitt eller upp till 40  minuter för en mer fast kaka.
Låt svalna och servera med vaniljyoughurtglass som fåt mjukna något i rumstemperatur eller hårt vispad mellangrädde. Servera också gärna med  några jordgubbar eller en bit persika.

Drömmar – till drömmannen?

Rapsolja är ett hälsosammare matfettsalternativ.
Några av hälsofördelarna jämfört med andra matfetter är:
• Lägst andel mättade fetter av matfetterna
• Hög andel fleromättade fettsyror (jfr olivolja)
• Unik balans av Omega 3 och Omega 6
• Inget härdat fett (jfr margarin)
• Inget transfett (tål stekning bra)

Chokladdrömmar 90 stycken
recept i samarbete med Patrik Fredriksson, Svenska Kocklandslaget
 
100 g smör
3 dl strösocker
½  vaniljstång
2 msk kakao
1 dl rapsolja, gärna blommig karaktär
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
 
Tillsätt rapsoljan och vispa ytterligare någon minut.
Tillsätt sedan vetemjöl, kakao samt hjorthornssalt och arbeta ihop till en smidig deg.
Rulla ut små bollar på cirka 10 g och baka i varmluftsugn på 150 grader, cirka 12 minuter.

Kärleksfull läsning och laddade filmer

Mest av allt älskar jag dina fötter…

M:magasins kulturredaktör Lena Tallberg står för alla-hjärtans läs- och filmtips:
– När det gäller kärlek så väljer jag poesi, som Kaptenens verser av Jag har en favoritdikt – hemma – med en strof som jag tycker mycket om: ”Men mest av allt älskar jag dina fötter som förde dig till mig…” nånting. Även filmen Il postino om Pablo Nerudas brevbärare är underbar. Min favoritkärleksfilm är dock Gadjo Dilo, om kärleken mellan en parisisk ung man och en zigenerska i Rumänien.

Också små grytor kan behöva ett hjärta

Grytunderlägg i kärleksform, 2 st, 129 kr, Ilva.se

En handväska vin

Vin är bra för hjärtat, väskor bra för humöret. Vad blir bättre än en handväska vin en alla hjärtans dag – om du så ska köpa den själv?
Vernissage Chardonnay Viognier 2007 har torr, blommig och mycket fruktig smak med inslag av päron, citrus, tropisk frukt och vanilj och passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna med asiatiska influenser av lime och ingefära, 184 kr på Systemet – billigare än många andra väskor!

Trädgårdshjärta att vinna

Hänger fint i ett träd eller i fönstret och påminner om att fånga dagen – inte bara alla hjärtans. Tävla på alltomtradgard.se