En mans doft

Hur ska en man dofta 2009? Som mormors handväska eller som en afrikansk bal? 
Trenden verkar vara unisexdofter som framkallar ljuva minnen.
Vi har träffat svenskfödde indisk-kanadensiske Ben Gorham, grundare av det svenska parfymhuset Byredo vars personliga dofter är sprungna just ur minnen, platser och känslor.

Hitta rätt doft till rätt man

Till konstnärstypen:
Calvin klein CK Free
Maskulin men lätt. Den mysige och aktive mannen blir mycket glad. Men han ska helst inte vara över 60, den är för lätt för en äldre herres pondus.
Pris: 695 kr.

Till honom som aldrig haft någon (doft alltså)
Lanvin, L´Homme Sport

Sprudlande, sportig och frisk. En snälldoft som ingen störs på. Han kan ha den både på golfbanan och på jobbet.
Pris: 465 kr.

Till den korrekte:
DKNY MEN

Sträv, stram doft som känns korrekt. Men ändå smygsexig. Perfekt till honom som är både klok och trygg.
Pris: 530 kr.

Mer dofter! Se hela herrdoftguiden i M-magasin nr 15-2009.

Hur startade det hela?
– Jag kom av en slump i kontakt med Pierre Wulff (Sveriges enda utbildade s k näsa och tongivande parfymör på amerikanska Robertet, red:s anm). Han fick mig intresserad av dofter och gjorde det möjligt för mig att mina överästt minnen och känslor till dofter. Resultatet inspirerade till att fortsätta och till exempel är den första doften, Chembur, ett resultat av barndomsminnen från min mors födelseplats strax utanfor Mumbai i Indien, med kryddor och rökelse från hindutemplet.

Byredo har skapat åtta parfymer och nio doftljus som säljs internationellt på utvlada ställen, bland annat Barneys i USA där märket har egen disk. I höst slås portarna upp för den första egna affären på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Namnet Byredo kommer från engelskans redolence, och den betydelse William Shakespear gav ordet – ’skön doft som påminner om’.

Ben själv är inte utbildad näsa, han studerade ekonomi, inredningsarkitektur och konst, men tycker inte att det behövs.
– Nej det överlåter jag till parfymörerna som jag har enorm respekt för. De utbildas i tre år och sedan följer tio års praktik. Man måste ha naturlig talang för jobbet. Jag tycker att den kreativa processen är det roligaste – att skapa dofter utifrån minnen, platser och epoker.

 

Hur går det till?
– Jag försöker förmedla mina idéer, känslor och minnen till parfymören som gör en doftskiss. Utifrån den lägger vi till och drar ifrån för att få fram det slutliga resultatet. Det kan ta ganska lång tid, men jag har blivit bättre och lärt mig mer om ingredienserna, så nu går det mycket snabbare än i början. I höst har vi lanserat vi en ny doft som namngivits efter den franske poeten Baudelaire. Den är en mörk parfym med inslag av patchouli, kummin och papyrus som har tagit runt ett år att ta fram.

Hur ska en man dofta 2009?

– Jag tycker att man ska våga sig utanför de traditionella herr- och damdofterna. Marknaden har delat upp det i herr- och damdofter och vi har lärt oss att damer ska dofta blommigt och herrar kryddigt, träigt eller hav. Jag tycker att man ska hitta en doft som man gillar och som passar en. Byredos dofter är unisex. Vår Bal d´Afrique är fantastisk på de män som vågar. Doft är ett sätt att utrycka sig, precis som kläder. Doften ska användas för att förstärka intrycket. Man talar om doftgarderob, att man har några olika dofter till olika tillfällen.

Har du någon favorit som alltid funkar?
– Diors Eau Savage är en klassiker man bör ha i sin doftgarderob.

Det talas om layering alltså lager på lager med dofter. Att man själv kan blanda och fixa till en cocktail av väldoft?
– Det där är inte bra, då förstör man ju parfymörens arbete. Dofterna är väl avvägda och i hopsatta så att det ska klinga ut i en bra helhet. Ska man börja mixtra själv – nej, det är inte bra.

Är syntetiska dofter sämre än naturliga?

– Nej, absolut inte. Det är sammansättningen som är avgörande. Fina naturliga råvaror blandade med de syntetiska ökar möjligheten att skapa fantastiska parfymer.

Vad ska man se upp med när det gäller dofter?

– Fusk dofter! Ser precis ut som originalet – förpackningen, flaskan och allt men de doftar hemskt – jag tror till och med att de kan vara hälsovådliga rent dermatologiskt.

Hur vet man att det är fusk?
– På semesterorter där de säljer märkesparfymer till överraskande låga priser ska man dra öronen åt sig.

Hur ska man gå tillväga när man köper en ny parfym?

– Prova inte mer än fyra, fem dofter per gång. Be om prov och ta med hem och testa på huden. Då får man en verklig uppfattning om doften. Det vi känner i affären på pappersstickan är toppnoterna, vilka klingar av rätt snabbt. På huden framträder hjärt- och basnoterna. Efter en dag känner man om man tycker om parfymen eller inte. Doft ska man inte handla på impuls.

Byredo.com