Familjen Kennedy och kvinnorna

Nio barn. Nio livsöden. Tragiska, glamourösa, och enormt framgångsrika. Hur kunde Kennedybarnen egentligen nå så långt?
Mycket berodde nog på ett ambitiöst föräldrapar som till  varje pris (och med en hel del märkliga uppfostringsmetoder) ville se sina söner styra landet.
Ted Kennedys död markerar slutet på en era där en av USA:s mest inflytelserika familjer spelat
huvudrollen.

Med nästan samma intensitet som det skaldats om Kennedy-männens politiska triumfer, har det skvallrats om brödernas sexuella eskapader och deras behandling av kvinnor.

”Det stod genast klart att inom Kennedy-familjen var det männen som var viktiga”, skrev till exempel Sheila Rauch Kennedy i sina memoarer, Shattered Faith (1997). Hon konstaterade i samma veva att “kvinnorna ansågs som nollor och behandlades därefter.”

Sheila, som var gift med Roberts äldsta son, Joseph Jr och var mamma till deras tvillingsöner blev totalt överrumplad när hon fick beskedet att hennes man hade ansökt till påven om annullering av deras äktenskap. Av ren slump sammanföll utgivningen av boken med avslöjandet att den yngre brodern, Michael Kennedy, haft ett sexuellt förhållande med familjens då 14-åriga barnflicka. Hans fru Victoria lämnade honom omedelbart.

Otrohet har gått som en följetång genom familjen Kennedy. Kutymen instiftades och välsignades av fadern Jo, som bland annat hade ett uppmärksammat förhållande med Gloria Swanson (en skandalomsusad amerikansk skådespelerska), och det är ingen hemlighet att John F Kennedy slussade en rad kvinnor – hundratals enligt vissa källor – genom Vita Husets många bakdörrar medan han var president.

I den nyutkomna The Kennedy Legacy skriver författaren Vincent Bzdek att en gäst på Edward och Joans bröllop hörde John Kennedy, som var best man, säga till sin yngre bror: ”Du vet väl att du kan börja vänstra så fort ni gift er.” Och Ted lär ha lyssnat. Han skulle komma att ertappas, gång på gång, med andra kvinnor än den han var gift med.

Men tiderna förändras och vad som en gång passerade som ett diskret överklassprivilegium, anses idag smaklöst och totalt oacceptabelt. Så även om Kennedymännens agerande fortsatt, har skilsmässorna ökat i samma takt. Till och med Kennedy-män kan faktiskt bli omoderna!

Läs hela reportaget i M-magasin nr 14/2009.