Ta hand om äppelskörden!

På söndag är det Äpplets dag och det firas med äppelutställningar över hela landet. I Kivik går den klassiska äppelmarknaden av stapeln 25-26 september, där huvudattraktionen är den äppeltavla som varje år skapas av konstnären Emma Karp Lundström.

Förra årets tavla med de galopperande hästarna var över 100 kvm stor och bestod av 35 000 äpplen – årets motiv hålls hemligt tills det avtäcks på lördag.

Gör must av äpplena

Att göra must av äpplerna blir alltmer populärt. Du samlar ihop dina äpplen i några kassar – även fallfrukt går bra om den inte är för skadad – och tar med den till närmsta musteri. En del musterier pastöriserar (dvs hettar upp musten till 79 grader) så att den blir hållbar i ca ett år. Hos andra får du med en råmust av dina egna äpplen hem genast. Den musten måste förvaras i frysen. 

Olika äppelsorter mustas vid olika tidpunkter för bästa reslutat, här är en lista över när de olika äppelsorterna bör plockas, mustas och hur lång hållbarheten är (gäller Stockholmsområdet).

Här är några musterier som tar emot äpplen:

Äppelfrabrken, Färingsö
Rosenhill, Ekerö
Brunnby musteri, Östergötland
Gamla Uppsala musteri, Uppsala
Värmdö musteri, Stockholm
Gärdets musteri, Klässbol

Lista över Sveriges musterier – Sveriges Pomologiska sällskap

Måga fler finns! Det lättaste att hitta dem är att söka med google!

En smalare äppelpaj

När Fazers frågade sina restaurangkockar om vilket äpple de gillar mest, svarade de flesta Ingrid Marie, följt av Åkerö och Gravensteiner. Och när de ska välja äppelbakverk står äppelsmulpaj överst på listan.

– Ett knep jag har för att baka en ”smalare” äppelpaj är att utesluta smöret och istället hälla kokande vatten över smeten innan man sätter in den i ugnen. Du slipper det onyttiga och får samtidigt ett knäckigt och krispigt täcke, säger Andreas Holmqvist, kökschef på företagsrestaurangen Scotland Yard, i Lund, som också delar med sig av receptet:

Fettfria äppelpajen
3 st normalstora äpplen
1 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl vatten

Skala och klyfta äpplena och lägg i en form. Vispa ägg och socker pösigt. Bland mjöl och bakpulver, rör ned i äggröran. Bred smeten över äppelklyftorna. Häll över 1 dl kokande vatten och ställ direkt in i den 200º varma ugnen i 30 min. Ytan blir marängaktig, hård och knaprig tack vare det kokande vattnet.

Några andra äppelträffar

• 25-26 september Äppeldagar på Nordiska museet i Stocholm
Under Nordiska museets äppeldagar kan du få
– dina äpplen sortbestämda (Rolf Eskilsson och Håkan Svensson sortbestämmer)
– tips och råd om beskärning
– smaka på äpplen som tillagats enligt såväl traditionella som helt nya recept
– köpa äppelträd från Julita

• 25-26 september Äppeldagar i Naturum Värmland
– sortbestämning, föredrag

• 25-26 september Äppelsortbestämning och skördemarknad, i Naturrum Färnebofjärden, Gysinge

25 september – 10 oktober 2010 Fruktdagar på Fredriksdal, Helsingborg.
Utställning med flera hundra äppel- och päronsorter

Här finns fler äppelarrangemang i hela landet.