Förändringar och mod – följ Susanne, 55, på hennes jorden runt-resa på egen hand

För några månader sedan kom ett mej till redaktionen. Susanne, 55, berättade om hur hennes liv tagit en ny vändning och att hon nu var i färd med att planera sitt livs äventyr – en halvårslång jorden runt-resa på egen hand.
– Vill ni följa med? undrade hon.
Det ville vi, men det fick bli i den här formen, med rapporter från etapperna på hennes väg.

Så här skrev hon: 

”Efter att ha levt i ett förhållande sedan jag var nitton, efter tre barn i ett hus som till slut efter renovering och ombyggnad var fantastiskt och som Innehöll mina drömmar lever jag nu ensam.
En otrolig skillnad och en förändring som jag många gånger undrat över om det varit värt sitt pris. Nu var jag ju inte ensam om att vilja en förändring. Hade jag fått bestämma hade vi dock vänt om.
Så oerhört smärtsamt med så starka övergivenhetskänslor som jag knappt trodde existerade.  
Övergivenhetskänslor som bär sitt ursprung i barndom? Har man inte gjort upp med livssorger så dyker de garanterat upp efter fyllda femtio.

Jag vill inte bli bitter. Jag har ett val. Jag vill bli lycklig. Jag vill bli vis. Jag vill vara öppen. Nu ger jag mig av på en resa ut i världen. Ett halvår räknar jag med att vara borta. Ensam.
Jag är MODIG!

Vad jag hittills insett är dock att tillsammans med andra får jag kraft men heeeej ….världen är full utav människor av alla de slag!

Du kan också följa henne direkt på Tumblr, via den här länken! 

Ryggsäcken packad, äventyret väntar 

Rapport 1: Ayurveda i Kerala

Så vad händer inom en människa på tre veckor, i det här fallet jag, när man får ett individuellt yogaprogram, anpassat för just min människotyp, mina skavanker och småskador? Blir vägledd och får utrymme och tid att meditera? Serveras ekologisk veganmat på bestämda tider? Vänjer sig av med kaffe och koffein? Dagliga upprepade kroppsbehandlingar med bara naturliga produkter för både kropp och huvud? När migränen får ”läka ut” och starka mediciner byts till örtomslag?

Måste medge att jag var skeptisk, framförallt eftersom mitt syfte var att bli av med,alternativt minska,min migrän som plågat mig i 25 år och bara blivit värre o värre.
Det var en process. Definitivt när migränanfallen satte in med kräkningar och konstant dunkande i tinningar. Ett dygn tog det innan det gav vika. Något som jag tidigare löst genom tabletter. Aldrig stannat hemma från jobb, knaprat och fortsatt jobba.

Att gå sakta,tänka goda tankar och lämna de dåliga därhän.Vara här och nu. Inse att våra liv är korta, verkligen tänka igenom vad som är viktigt för mig de år jag har kvar. Vad behöver jag egentligen? Uppskatta ensamheten och älska mig själv för den jag är.
Ni har alla hört det förut- no science men eller inget flum.
Jag landade bra. Migränfri i snart tre veckor. Känner kärlek till mig själv. Frågar varje morgon i min meditation hur solarplexus, hjärna och hjärta mår. De ger svar, jag lovar!
Fortsätter min resa, just nu på egen hand i Japan och trivs i min ensamhet. Bär med mig alla de fantastiska kvinnor och en man som gav mig så mycket av sina liv. Står på mina bruna små ben och älskar dem! Priviligerad, javisst i allra högsta grad!


Rapport 2: Kocken Jacob

Maten var otroligt vällagad och god på Vaidyas Ayurveda Village. Enbart ekologiska grönsaker tillagade utan vare sig mjölkprodukter eller vetemjöl. Blev serverad lagade måltider tre gånger om dagen vilket är mumma för magen.
Jacob, kock från Kerala, som arbetat i många andra länder, gjorde nya kombinationer i det oändliga. Bjöd på sig själv när han höll enklare matlagningskurser.
Insåg att jag mådde så bra utav den här sortens mat och vill verkligen försöka hålla mig till det som min kropp behöver. Eftersom jag är en pitta (eldelement) så är viss mat inte fullt så bra. Exempelvis kryddor, röd paprika, rå lök, papaya, tomater med mera, men en hel del annat gott!

Rapport 2: Japan

Vegetarian, som jag är om jag kan välja, är det inga större svårigheter att avstå kött och fisk. Men här i Japan är det inte lätt inte. Trodde japaner var extremt hälsomedvetna men igår besökte vi en delikatessavdelning med bl a kakor och bakverk och den var inte liten vill jag lova…

Toaletterna som verkar ha ett eget liv. Självspolande och väldigt varma om baken. Helt onödigt men lätt att vänja sig vid måste medges. Upplägget på grönsaker var även det ett nytt grepp för min del. 

Visst blev det cherryblossom på vår resa i Japan! Fantastiskt att få uppleva. Vitrosa toner var man än tittar. Skirt och vackert. En annan favorit blev Kamelia som ser- och känns nästintill overklig. 

Rapport 3: Nya Zeeland

Bungjyjump eller paragliding – that’s the question??? Beslut tas imorgon.Otroligt vackra vyer i detta land varthelst man än åker känns det som. Underbart trevliga och hjälpsamma människor, extremt mycket får och hyfsat med vegmat. Såhär har min dag varit, hur har er varit? Glaciären är den stora attraktionen här så då fick det bli en helikopterfärd upp, upp! Bländande vackert men kallt om fötterna, brr. (kängor står på listan till nästa tripp).

Fina dagar i Rototua, mitten utav nordön. 

Besök på farm med många olika fårarter- vilken ull! Vill bara sätta händerna i den o kreera! Skaparlusten är påtaglig så nu har jag inhandlat stickor och garn. Nåt behöver mina händer och min hjärna. 

Fina dagar i Rotorua, mitten utav nordön. Besök på farm med många olika fårarter- vilken ull! Vill bara sätta händerna i den o kreera! Skaparlusten är påtaglig så nu har jag inhandlat stickor och garn. Nåt behöver mina händer och min hjärna. Naturen är magisk.

Rapport 4: Mot Samoa

Åh Nya Zeeland är ett fantastiskt land! Så otrolig natur, god mat, hantverk, lätt att resa i , strukturerat, hyfsat klimat, omväxlande men framförallt så trevliga och hjälpsamma människor.

Om man vill ge sig ut på egen hand men är lite orolig och rädd så skulle jag definitivt rekommendera detta land. Långt att resa men dela upp resan och kanske besöka Japan innan, som jag även upplevde som okey att ta sig runt ensam.
Hit kommer jag gärna tillbaka!

Vidare ikväll till Samoaöarna, garanterat något helt annat. Så spännande! 

Rapport 5: Samoa

Grönt, gult, rött, lila, blått,rosa, orange. Överallt dessa färger beroende på var du fäster blicken. Havet, blommorna, träden, himlen eller människorna.

Bussarna är exotiska för oss med dess träinredning, personligt utsmyckade, hög , ofta reggie, musik, öppna fönster och inte minst originella chaufförer drickande cocosmjölk.de släpper av dig vart du vill i princip.

Fale, öppna enkla små hyddor att sova i så nära vattnet som möjligt. Havet brusande i dina öron natten igenom (trots öronproppar).

Människorna är vänliga och de flesta pratar väldigt bra engelska. Här är det fint att vara stor. Inte så hälsosamt kanske men rätt befriande. Har aldrig känt mig så liten någonsin.

Rapport 6: Sydney

 

Makalösa Sydney med havet konstant närvarande. Bondi beach – innestället bland surfare och hälsofreak  blandat med hundägare och turister. Lättillgängligt för mig som bodde på i ett AirB&B på Bondi Road. Snyggt som gatan.

Efter den guidade turen på operahuset bankade mitt hjärta lite extra utav stolthet. Att som svensk och skandinav bidragit till denna glimrande diamant,som måste vara en utav de mest fotograferade föremålen i världen, gjorde mig glad. Men det var en tuff kamp för den danske arkitekten. Efter sexton långa år slutade det dock lyckligt och alla drygt 1600′ kakelplattor satt där de skulle.

Kakaduor var man än ser. Här är de nästan en olägenhet. De skräpar ner en hel del. Orädda för människor är de oxå. Men för en gråsparvssvensk är de exotiska.

Rapport 6: Australiens regnskog


En så liten del av Australiens yta som fortfarande består av regnskog men så magiskt och vackert. Vissa träd som uppnått en ålder som näst intill är ofattningsbar. Tyst, förutom fåglarnas språk, lummigt och svalt.


Gick en tour med aboriginen Willie som var helt unik. Hans historier, berättelser och kunskap om vad naturen kan ge är något jag kommer bära med mig. Tyvärr är kunskapen på väg att försvinna. De unga har lite eller ringa intresse.

 
Min symbol för livet, ett glimrande hjärta. Ligger kvar i en av grottorna och ger stoft till en berättelse som Willie delger andra lyckliga besökare.

 
Snorkla i barriärrevet är förstås ett måste när man befinner sig i Cairns. Det var värt allt! Tala om havsskatt💍

 
Världens fräckaste och välsorterade Retroshop hittar ni i Townsville. Drivs av en svensk kvinna, Mia, som lever sin passion.

Så gör även jag.

Rapport 7: Australiens öar och färger

Så mycket att se och uppleva i Australien! Under mina fyra veckor hann jag med en del av östkusten och Sydney. Det blir till att komma tillbaka.
Så många öar som bjuder på olika färger och miljöer. Framförallt är det dock stränderna och ljudet av havet som jag bär med mig. Många beacher där du är den enda som hittat dit.
Magnetic Island utanför Townsville med rikt djurliv (se min blogg). Avslappnat, lätt att hyra bil och ta sig runt på en dag.


Fantastisk promenad i nationalparken utan Noosa. Välj kustväg (det gjorde jag) alternativt inlandsvägen med mer regnskog och fåglar. Skönt bryt med lite molnigt, faktiskt.


Det klart klaraste vattnet hittade jag i sjön på ön Fraser Island. Här fanns även de sista renrasiga dingos. Tre stycken fick jag möjlighet att iaktta.


Byron Bay det mest avsläppande stället av dem alla. Var som du är, allt är okey. Lite mer folk på huvudbeachen.


Byron Bay men en annan strand. Här kan även hundar få sträcka ut sig. Jag gjorde min morgonwalk. Stränder, regnskog, vilda djur och AirB&B. Det och alla fantastiska möten med människor bevarar jag i mitt hjärta.

 
I morgon kväll går flyget till Jakarta. En helt annan värld skulle jag tro…

Rapport 8: Myllrande Jakarta

Myllrande kryllande Jakarta! Vissa saker vill man inte se! För mig dock inga bekymmer eftersom jag är vegetarian, när jag får välja …Basarer innehållande det mesta som vi behöver, eller inte…


Kontrasternas stad. Lokala fiskebåtar på rad med snart nybyggda hyreshus i bakgrunden. Man kan ju tänka de uppförs för de rika människor som lever i staden, men icke enligt Richard Gyllenhammar som levt här många år, istället ska de som idag bor i plåtskjulen vid vattnet få bo här.


Ännu mer kontrast. Trafiken är nästintill outhärdligt intensiv och jag har aldrig någonsin sett så många scoters!

Rapport 9: Hemma igen

Resandet på egen hand är över. Det har överträffat allt. Jag har sökt och funnit olika sidor av mig själv, många bra kvaliteter och andra jag behöver titta närmare på.

Massor med känslor. Mängder med upplevelser. Om du vill och är så privilegierad att du kan resa på egen hand men ändå inte riktigt vågar – gör det ändå.

Resandet är inte över men vänner sluter upp på olika platser, (semestertider i Sverige), så nu tar det bara en annan form.