Gå två – betala för en: Prerafaeliterna på Nationalmuseum

Gå och se en av årets mest spännande utställningar på Nationalmuseum. M-magasin låter dig gå två och betala för en.

Klicka på länken här nedan och skriv ut den. Om du visar upp den i kassan på Nationalmuseum så få ni gå in två för samma pris som ett.

Två för en på Prerafaeliterna

Få känner till prerafaeliterna. Ändå kommer du att känna igen bildspråket i många av de verk som ingår i den här utställningen. Vi får se över 200 målningar, akvareller, teckningar och fotografier vid sidan av textilier, glasmålningar och andra föremål. Utställningen är den första någonsin i Norden som ägnats denna konstnärskrets.

Före Rafael

Namnet prerafaeliterna kommer sig av att gruppen fann sina konstnärliga förebilder i medeltiden och ungrenässansen, före 1500-talsmålaren Rafael, därav prefixet -pre.

Dröm och verklighet

Prerafaeliternas bilder är suggestiva och fyllda med allvar och skönhet. De präglas av motsatser. Fascinationen för medeltiden förenades med ett starkt socialt engagemang i nuet. Radikal politik kombinerades med djup religiositet. Fantasier om svunna tider mötte realism i närgångna naturstudier.

Existentiella teman och mötet mellan verklighet och dröm gav Prerafaeliternas bilder en spänning som upprörde deras samtid. Samma spänning gör dem intressanta än i dag. Gruppens främsta företrädare är Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais och William Holman Hunt.

Nutida tolkningar

På senare tid har allt fler inspirerats av prerafaeliternas bildvärld. Särskilt tydligt är detta inom konst-, mode- och reklamvärlden. Nationalmuseums utställning visar några exempel på nutida tolkningar av prerafaeliternas verk.