Marie Göranzon gör huvudrollen i den svarta komedin Besök av en gammal dam på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Berätta om din rollkaraktär Claire Zachanassian!
– Claire är en kvinna som på ålderns höst återvänder till staden där hon växte upp, men som fördrev henne i ungdomen efter att hon blivit gravid och sviken av sin älskade. Hon kommer tillbaka otroligt rik, medan staden är konkursfärdig. Hon erbjuder sin hjälp, men på ett villkor som jag inte vill avslöja här.

Vad är pjäsens budskap?
– Den ger en väldigt svart bild av mänskligheten. Vi gör alla skillnad på människor, ställer upp för de rika och slickar uppåt. Ingen i pjäsen har någon egentlig moral. Pengarna styr allt.

Kan man säga att det övergripande temat är ”hämnd”?
– Ja, Claire är ju ute efter hämnd, och det är nog en känsla vi alla haft någon gång. Jag minns själv hur en del personer inte brukade hälsa på mig när jag var yngre och inte lika känd, och var ute tillsammans med min man Jan (Malmsjö). Numera hälsar jag inte på dem som inte hälsade på mig då …

Hur är det att spela mot ett så namnkunnigt gäng ”gubbar” som Dan Ekborg, Allan Svensson, Samuel Fröler och Gerhard Hoberstorfer?
Det är väldigt kul, och de är allihop otroligt bra och roliga i sina roller. Extra kul är det att spela mot Dan, som gör rollen som min gamle älskare, och som var mitt önskemål för rollen.

Du var i höstas engagerad i #metoo-uppropet #tystnadtagning – har det lett till någon förändring
– Själva uppropet och tanken tycker jag var jättebra, och tror jag har lett till att männen inte vågar sig på att sextrakassera som förut. Men det manliga maktmissbruket är svårare att komma åt. Vi måste alla hjälpa till så att inte kvinnor som vågar sticka upp och ta för sig, oavsett var i samhället, inte trycks ner.

Läs också: – Vi unga flickor var väldigt utsatta, ett fritt byte för tafsande män.

Har stämningen på teatern förändrats efter #metoo
– 
Det har jag svårt att svara på eftersom jag slutade på Dramaten precis när #metoo drog igång, och är helt ny här. Det här är ju faktiskt min debut på Stadsteaterns stora scen efter många år på Dramaten. Jag vet inte vad som hänt och inte hänt, bara vad som påståtts av anonyma källor i tidningarna. Min personliga erfarenhet av förre teaterchefen Benny Fredriksson, som fick avgå i spåren av #metoo, är mycket bra. Det var ju han som anställde mig för den här pjäsen för två år sedan. Jag upplever stämningen här på Stadsteatern som lättsam. Det är rätt stora skillnader jämfört med Dramaten som ju har en högre svansföring, vilket även gäller publiken. Men det är inget fel att det är skillnad, det är bra.