Hårda paket – bästa böckerna att slå in

M:s bokpennor Lena Tallberg och Jenny Lindh har hittat böckerna som blir fina hårda paket. Fler förslag finns i M nr 17/2017.

FACKLITTERATUR

HUSDJURSBRY
Vill du göra en hundmänniska sömnlös, alltså någon som är tvärsäker på hundars beteenden och svalt de flesta myter om dessa byrackor. Till exempel: Vissa raser är intelligentare än andra. Att hävda det är godtyckligt, skriver Per Jensen, professor i etologi, i Den missförstådda hunden. Då är det mycket ärligare med kattpoesi. Sådan finns i Förlåt att jag väckte dig, jag var bara uttråkad av Jennifer Bark och Stellan Löfving. Stoppa även ner ett Mjaumory (memory-spel) i klappen så skickar du en kattmänniska till sjunde himlen.

SJÄLVHJÄLP
Har vi någonsin varit så utseendefixerade som nu? Hår eller inte hår? Tjocka eller tunna läppar? Mascara eller rullgardiner? Vi, och särskilt de unga, tampas med tusentals dilemma. Tack, Nanna Johansson för ditt seriealbum Naturlig skönhet som ger oss skitroliga råd. Ett skratt kanske inte bara förlänger livet utan kanske gör oss lite naturligt snyggare också!

TANTLYCKA
En bok som är lika mycket stickbeskrivningar som litterära essäer och som på fullt allvar förstår kopplingen mellan anden och handen – äntligen finns den! Med Kulturkoftor av Celia B Dackenberg lär du dig om livet, konsten och saker att sticka, till exempel Miss Marples halsduk och spetssjal i kapitlet ”Vita stickningar, blodiga mord” om Agatha Christie och Jane Marple.

SKÖNLITTERATUR

KONST
Gjorde stämningsfulla Miniatyrmakaren succé under julklappsöppningen i fjol? Triumfera på nytt med Jessie Burtons nya och ännu mer hyllade bok. Musan utspelar sig på dubbla tidsplan och innehåller allt som gör läsfåtöljen varm (det vill säga kärlek, spänning och revolutionära konstnärer). Det stora temat är fördomar – hur kvinnor i olika tider begränsats av dem – och gjort uppror.

RÖKT LAX
Som serveras med fruktpaj samt min favorit ”Ruth Rendells röda surkål”. Jeanette Winterson (får hon Nobelpriset nån gång, tro?) berättar skruvat magiska sagor, bland annat en om Jesu födelse ur en åsnas perspektiv, och får samtidigt gourmanden att salivera. Till varje novell i Juldagar hör ett recept som kompletterar läsningen, förhöjer julbordet och är himla dåliga nyheter för midjemåttet.

ÅRETS JULPRALIN
En 145 centimeter lång! En kommissarie vid namn Verhoeven. Som briljant huvudperson i Pierre Lemaitres kriminalstänkare Alex och Camille har denne skarpögde fransos gett oss kilovis med läsglädje – och mardrömmar – under året. Slå in båda och du har ett dunderpaket som försätter spänningsälskaren i njutningskoma fram till påska. Eller åtminstone under annandagen.