Ett nödrop från karantänen, då det märks extra mycket: Hans slarv med hygienen. Ett dolt, och skämmigt, dilemma. Men det finns sätt att tackla problemet, utan att såra.

Av Catarina Baldo Zagadou

En väninna kallar det ”vattu-skräck”. Nej, det är inte av miljöskäl, förklarar hon, som hennes man har börjat ransonera sin kontakt med rinnande vatten. Han tvättar sig helt enkelt alltmer sällan. Byter inte skjorta, sjavar runt i samma brallor – luktar!

På nätet har hon många ”systrar” – kvinnor som beklagar sig över sina mäns bristande hygien. Särskilt vanligt tycks det vara efter pensioneringen; när jobbkraven upphör verkar den manliga fasaden rasa, åtminstone i deras partners ögon.

En sedan länge gift kvinna berättar:
– Har påtalat saken, snällt och i försiktiga ordalag – nix. Jag har blivit tydligare: ”Oj, nu behöver du ny T-shirt och skjorta, kan jag få dem du har på dig för jag ska precis tvätta en maskin.” Nix. Natt-och-dag-T-shirten förblir på: ”Ska jobba och blir svettig ändå …!”

Som tur är, lägger hustrun till, har paret skilda sovrum. Samlivet har upphört, ”saknat av ingen”, som hon säger.

Som tur är, lägger hustrun till, har paret skilda sovrum

När Expressens manspanel för ett tag sedan fick frågan – ”Hur gör man för att med takt och finess uppmuntra sin livskamrat att sköta sin hygien på bästa sätt?” – var svaren drastiska:

Martin Melin: ”Tjata på och funkar inte det försök att få med lite annat folk i hans omgivning på tåget och säg till honom gemensamt.”
Pigge Werkelin: ”Daglig dusch eller så flyttar du. Våga vara tydlig, det är det enklaste.”
Men Plura Jonsson sade: ”Jag tycker inte att det låter så hemskt, faktiskt, det kunde vart värre. Han verkar ju duscha var tredje dag i alla fall. Att duscha varje dag är väl att ta i, beroende på vad man har för jobb naturligtvis, varannan dag låter väl bra, men var tredje är ingen katastrof så att säga, luktar han illa eller är det du som är överkänslig?”

Ja, vilken roll spelar egentligen kvinnan i den här pinsamma situationen? Finns det något som pågår under ytan mellan mannen som inte tvättar sig och hans missnöjda fru? Försöker han straffa henne? Eller kan det vara tecken på depression? Kanske till och med begynnande alzheimer?

Kan det vara tecken på depression? Kanske till och med begynnande alzheimer?

Just nyfikna och undersökande frågor kan vara ett bra sätt att börja rucka på en situation som har låst sig. Där ena parten – läs: kvinnan – klagar på den andra – läs: mannen – som i sin tur vägrar kännas vid problemet över huvud taget.

Att allvarligt missköta sig själv finns det förvisso en engelsk medicinsk term för: Self neglect. Självförsummelse på svenska. Men då talar vi inte om att tvätta sig lite mindre ofta, utan om personer som utsätter sig för direkta hälsofaror. Till exempel genom att leva i en osund miljö, inte se till att få tillräcklig näring, vägra läkarhjälp och så vidare. En självförsummare har ofta stark ångest. Hon (för det är oftast en hon) är sällan gift, lever för det mesta ensam och det är en central del av problematiken.

Så självförsummelse kan vi räkna bort. Men depression, då?
– För den som är väldigt identifierad med sitt jobb, och inte har så mycket annat som får hjärtat att ticka, kan det kännas som om en stor del av ens identitet går förlorad när yrkeslivet är över, säger psykoterapeuten Tomas Videgård. Då kan man bli väldigt vilsen och uppgiven. Om jag fick en klient som hade det problem vi talar om skulle jag söka åt det hållet.

Ja, man kan misstänka att mannen som inte vill tvätta sig lika ofta som förr skulle kunna bocka av flera av de kända tecknen på depression: Du känner dig ofta nedstämd och irriterad. Du tycker inte att det som brukade vara roligt är så kul längre. Du saknar energi för att ta dig för saker och ting. Du upplever livet som meningslöst. Du bär på en känsla av att vara värdelös.

Och i så fall är det inte konstigt att han tycker att det är ganska oviktigt att hoppa in i duschen.
– Men så har vi ju det intima samlivet, påminner Tomas Videgård. ”Varför ska jag hålla på och göra mig fin när vi ändå aldrig är nära varann?”.

Kvinnan i vårt exempel säger visserligen att varken hon eller mannen saknar att sexet har upphört. Men kan hon verkligen vara så säker på det? Tänk om makens duschstrejk är en tyst protest?

Vi har kommit till en känslig punkt, inte minst i vår ungdomsfixerade tid: Hur stå ut med sin åldrade kropp – och med partnerns? Tänk om orsaken till ”vattuskräcken” heter ”erektil dysfunktion”, alltså svårt att få stånd?

Överläkare Stefan Arver är specialist på mäns medicin vid Karolinska institutet. Han vet hur vanligt det är att inte ta itu med problemet – trots att det finns effektiv hjälp att få:

Många undviker också att prata med sin partner och försöker sopa det hela under mattan

– Förmågan att få erektion har ofta en stark koppling till identiteten. Så svårigheter på det här området leder inte sällan till oro, nedstämdhet och ångest. Många undviker också att prata med sin partner och försöker sopa det hela under mattan, vilket kan leda till att partnern känner sig oattraktiv och icke önskvärd – när det i själva verket är tvärtom.

Och Viagra och andra erektionsläkemedel löser problemet för sju av tio.

Psykoanalytikern vill förstås forska i parets historia: När började det här? Finns det någon koppling till en konflikt? Kan man hitta någon ”knutpunkt”? När upphörde samlivet och hur gick det till? Har paret någonsin haft det bra? Har de sårat varandra – och på vilket sätt? Och har kvinnan verkligen berättat öppet, utan att anklaga, hur hon känner när han inte sköter om sig? Har hon sagt att hon är orolig, att hon vill vara stolt över sin man, att hon älskar honom och saknar deras gemenskap? Eller har kärleken helt enkelt falnat?

Visst: ”Vattuskräcken” kan också vara tecken på en sjukdom. Det behöver man kanske kolla upp.
– Men alzheimer borde man märka på andra sätt också, invänder Tomas Videgård. Minnesluckor, förvirring.

Försök ha ett vettigt samtal om det hela

Behovet att tvätta sig och ha rena kläder ligger i vår natur. Vi vill kunna röra oss bland andra och känna oss uppskattade. Men vi är ju levande varelser, vi utsöndrar dofter, vi lämnar fingeravtryck och hudavlagringar, vi tappar hårstrån – det är oundvikligt, hur god hygien vi än må ha.

– Man kan misstänka att den som tycker att allt det där är väldigt frånstötande kanske av någon anledning har problem med kroppslig närhet och intimitet, säger Tomas Videgård. Och det är inte orimligt att tänka sig att maken till en kvinna som har svårt för närhet kan känna sig avvisad som man – och just reagera med att inte tvätta sig.

Så hur kommer man tillrätta med problemet?

Låt mig citera den berömda tv-psykologen Dr Phil: ”You can’t change what you don’t acknowledge”, du kan inte förändra det du inte erkänner och tar ansvar för. Kvinnor som lider av sina mäns bristande hygien behöver vara ärliga med vad de känner – utan att fördöma, för då lär motparten gå i försvar.

– Det är det råd jag kan ge, säger Tomas Videgård. Försök ha ett vettigt samtal om det hela.

Har du erfarenhet av detta? Skriv gärna till brev@m-magasin.se