Hur handlar man med aktier?

FRÅGA: Hej! Jag skulle vilja handla med aktier. Hur går jag till väga, vad för tidningar och så vidare ska jag läsa? Har ingen kunskap i dag om detta. Vill även veta hur jag köper och säljer aktier över nätet?
Bästa hälsningar, Ulla

BIRGITTA: Kul att du själv vill söka lämpliga aktier att spara i. Vanligast är att kvinnor ”gömmer sig” bakom ryggen på en man. Å andra sidan så heter det ju att ”ta rygg” mot någon som man vet är skicklig på att bedöma marknad och företagens värde och framtidsutsikter.

Ofta består dessa ”ryggar” av kända finansmän och industrialister – som exempelvis Carl Bennet, Melker Schörling och Fredrik Lundberg, för att bara nämna några på den svenska arenan som under lång tid visat sig ha näsa för goda, intressanta och utvecklingsbara företag, vars aktier man då kanske kan våga investera sitt riskkapital i.

För vad du ju gör när du köper en aktie är att låna ut ditt eget riskkapital = sparkapital till företaget.
Tumregel: Aktier utgör alltid en riskplacering. Investera aldrig mer av ditt sparkapital än du vågar förlora.
Med din fråga har du visat att du fattat precis vad det handlar om innan man handlar: Att läsa på, bry sig, leta kunskap och använda sig av sitt sunda förnuft. Att lära känna det företag vars aktier du kanske vill köpa och låna ut dina pengar till.

Kvinnor brukar vara försiktigare än män i sina aktieval och det brukar löna sig i kristider. Kvinnor generellt gillar aktier i kända bolag som visat stabil utveckling över lång tid. Svackor råkar alla företag ut för. Men att kolla uthålligheten över lång tid och att syna det goda och kompetenta ledarskapet är A och O. Samma sak: Det gäller att utröna om företaget befinner sig i ”gott sällskap”. Alla delägare är inte lika rumsrena. Alltså ska man kolla noga:

Vem äger bolaget? Vem leder bolaget? Hur ser resultat- och omsättningsutvecklingen ut över sikt? Vad utlovar vd i sina bokslutstal? Guld och gröna skogar? Eller realistiska prognoser? Eller ingenting?
Det gäller att avläsa det som INTE sägs rakt ut, det som står mellan raderna.

Var hittar du då kunskapen?
❋ Läs dagstidningarnas ekonomisidor dagligen. Så småningom känner du igen mönster i informationsflödet.
❋ Gå in på respektive företags webbplats och klicka fram bolagsrapporter. Läs och jämför nyckeltal bakåt i tiden. Läs vd-talen i årsboksluten.
❋ Facktidskrifter som Veckans Affärer, Affärsvärlden och Privata Affärer och självklart Dagens Industri, har också mycket fylliga webbplatser.
❋ Vill du ha grundläggande råd och bygga upp din egen kunskap om aktieplaceringar kan du vända dig till intresseorganisationen Aktiespararna. Denna organisation har lokala föreningar runt om i landet som man kan nå genom deras webbplats aktiespararna.se
❋ Du kan också gå in och kika på de aktieskolor som finns på nätmäklarnas webbplatser, som Avanza, Nordnet och Etrade. Det kan du göra utan att behöva göra dina aktieaffärer hos dem.
❋ Du kan också söka information om aktieköp på bland annat Finansinspektionens och Konsumentverkets webbplatser.
❋ Du kan också fråga din bankrådgivare om hans eller hennes synpunkter på bra aktier för just din ekonomi och din riskförmåga. Men du ska veta att du INTE är skyldig att köpa tjänster hos den bank eller rådgivare som gett dig råden.

Betänk också att det är ursvårt att göra snabba kursvinster även för den skickligaste ”aktiespelare”.
Du bör som nybörjare vara försiktig och kanske inte gå direkt in och handla aktier på nätet. Du riskerar då att snabbt förlora stora delar av ditt kapital.
De låga eller helt slopade courtagen (avgifter banker tar för att köpa och sälja aktier) hos näthandlarna är ett förrädiskt lockbete för aktienovisen.
Den ”billiga” aktiehandeln på nätet uppväger inte den risk du som nybörjare tar; att handla fel aktie eller fond till fel kurs och vid fel tidpunkt.