Jag är mappien!

Karin Hedda Persson, 70, vågar. Hon tog en bild på sig själv för M-magasin. En bild av en mappie – en Mogen, Attraktiv Pionjär-Person.

Vinn fotografiet!

Vinn konstfotot av Karin Hedda Persson, 40×50 cm. Tävla här senast den 13 april!

Titta på bilden. Vad ser du?
Vi ser en mappie, just en sådan kvinna som vi tänkte oss när vi skapade det nya ordet för att gå in i den tredje tidsåldern. En Mogen Attraktiv Pionjär som själv bestämmer hur hennes liv ska se ut. Som inte väljer mellan att vara subjekt och bullbakande mormor. Som tillåter sig att vara allt det hon vill vara. Som vägrar spela rollen som en Äldre.

– Jag vänder mig mot det ordet. Jag vet att jag inte är någon ung tjej, att jag är 70. Men jag känner mig inte som en Äldre. Och jag klär mig inte som nån gammal tant.

Säger Karin Hedda Persson. Det är hon som är på bilden. I korsett i en hage med Highland Cattle-kossor! Hur hamnade hon där?

Karin Hedda Persson hade funderat på att söka till konstskola i många år. Hon hade alltid gillat att måla och skulle hon inte ta tag i det nån gång? År 2007 kom hon in på Munka folkhögskola med ett gäng 19–20-åringar. Fotografi var ett av ämnena och eleverna skulle göra något om kroppen.

– Jag funderade i banorna din kropp–min kropp och gjorde bilder med hav och stenar. Då sa min lärare att han hade sett för många sådana bilder redan och att jag skulle hitta på nåt bättre. ”Jag ska nog visa dig!” sa jag för mig själv.

Och det var då Karin Hedda Persson kom att tänka på några saker hon tycker mycket om. Som korsetten som hon hade under en klänning på ett bröllop. Som stayupsen, stövlarna och peruken. Och inte minst attachéportföljen hon förälskade sig i på en loppmarknad och fick för en tia.

Det är jag! tänker Karin Hedda Persson när hon ser bilden.
Det är konst! säger läraren.
Och för att komma dit var Karin tvungen att övervinna många rädslor.

Att våga gå in i en hage med gigantiska kossor som hon egentligen var skräckslagen för.
Att posera så vågat med risk för att nån karl skulle se henne.

Maken assisterade och en bonde hjälpte henne med kossorna. Båda tyckte att hon var fin och modig. Det tyckte klasskamraterna också när de såg bilden växa fram i vattenbadet i labbet. Det tyckte också besökarna på en utställning i Lund.

Vad tycker ni, M-läsare?
Och vågar ni?

Karin Hedda Persson vågar, kan och duger. Hon är stolt och glad. Men säger att hon nog alltid vågat. Ett stort steg för henne var att skilja sig efter 25 år som gift och skapa sig ett eget liv. Ett liv som i dag har fått nya komponenter: en systemkamera, ett eget mörkrum, en ny man, barnbarn, datakunskaper, egen hemsida…

Tidigare när hon jobbade som lädersömmerska handlade livet mycket om att orka. Nu kan ägna sig åt det som är roligt. Men inte träna, det gör henne bara på dåligt humör. Nej, gå och cykla får räcka. Och några turer ner till och upp från källaren. En tur till optikern för att köpa nya, lite fräckare bågar till glasögonen livar upp liksom en god middag.

– Bort med borden! Du borde… Borde – vad är det egentligen? undrar Karin Hedda Persson.
Inget för en Mogen Attraktiv Pionjär i alla fall!