Jakten på den perfekta behån

Visste du att hela 80 procent av oss kvinnor har fel behå! Därför bad vi Sveriges bästa behå-expert Lotta Ghaddas om hjälp. Här guidar hon dig till rätt behå.

Lotta Ghaddas har arbetat för Chantelle i elva år. Hon har gått en specialutbildning hos Chantelle i Paris och arbetar i dag som BH-expert. Hon hjälper kunder i butik men utbildar även personal som jobbar i butik.

De vanligaste frågorna:

1. Hur får jag en snygg klyfta? 
2. Hur slipper jag överhäng? 
3. Hur hittar jag en bra t-shirt-behå? 
4. Hur undviker jag dubbelbyst?

1. Hur får jag en snygg klyfta?

• Det är viktigt att behån pushar ihop bysten snett underifrån, från sidorna.
• När man lägger en pushup-behå på ett bord ska siddelarna som utgör omkretsen peka nedåt.
• När man knäpper i ryggen ska siddelarna trycka ihop behån och därmed föra ihop bysten.
• Har du en stor byst är det extra viktigt att välja en push med breda siddelar. Det ger stöd och fångar in brösten från sidan.
• Har du en liten byst är en behå med rejäla kuddar (inbyggda eller lösa) det bästa. Vid behov kan du stoppa i extra kuddar.

2. Hur undviker jag överhäng?

• A och O är att ha rätt storlek.
• Vid överhäng i ryggen beror det på att omkretsen på behån är för stor. Då åker behån upp i ryggen och i och med att man är mjukare längre upp vid sidorna så blir det överhäng. Tänk på att behån ska sitta rakt över ryggen och stadigt runtom.
• Om det blir överhäng vid sidan av brösten kan kupan vara för liten. Testa att gå upp i kupstorlek. Det är även viktigt att bygeln går runtom bröstet. Det är också bra att välja en behå som har breda sidor.  

3. Hur hittar jag en bra t-shirt-behå?

Vanligaste felet är att man har en behå i fel storlek. Se till att brösten får plats i kupan och att omkretsen är den rätta.

Tips för liten byst: Om du har en liten byst är det bra att välja en kupa med extra kudde så att bröstet kommer upp till kanten på kupan. Vill du ha mycket fyllning får du gå upp i kupstorlek. Prova dig fram.
Före: Här är kupan för liten och trycker till brösten.
Efter: En lätt vadderad kupa som sluter runt brösten. Behå från Chantelle, modell Icone t-shirt-behå med guipurespets, stl 65 A–90 G kupa, 640 kr.

Tips för stor byst: Välj en modell som tar hand om hela bröstet.
Se till att mittdelen går in mot kroppen mellan kuporna. Viktigt att behån är tillräckligt bred vid sidorna. Prova alltid med tröja.
Före: Fel modell på kupa, sluter ej om hela brösten och glipar vid armhålan.
Efter: En lätt vadderad kupa som sluter runt hela bröstet är snyggast under mjuka plagg. Behå från Chantelle, modell Basic Invisible t-shirt-behå med maximal komfort, stl 65 A–90 H, 470 kr.

Hur undviker jag dubbelbyst?

Du har en för liten eller för låg kupa. Eller fel sorts kupa. Prova olika typer av kupor. Man kan vara fyllig upptill och då kan en mer öppen kupa vara bättre. Man kan vara plattare upptill och ha ett högt bröstben. Då kan en täckande kupa vara bättre. Ta dig tid!

Tips för liten byst: Även om man har en liten byst är det viktigt att bröstet passar i kupan, det handlar om formen på kupan. Prova alltid med tröja över för att se hur det blir. En kupa som är öppen upp mot bröstet är bra. Bröstet lägger sig då i kupan och får stöd underifrån.
Före: Kupan är för liten och trycker till brösten.
Efter: Här sitter kupan fint och brösten får en mjuk form. Behån är en pushup-behå med gelé, stl 70 A–85 C, Lindex 179 kr.

Tips för stor byst: Viktigt att kupan passar formen på brösten. Om man är fyllig uppåt är det viktigt att ge stöd under- ifrån och att man väljer en kupa som inte klämmer åt upptill. Har man en slappare byst så är det viktigt att kupan tar hand om hela bröstet .
Före: Kupan räcker inte runt brösten.
Efter: Mjuk hel kupa som sluter runt brösten. Behå från Twilfit, stl 70 A–80 D, 249 kr.

Läs också

Undvik fällorna, följ vår shoppingguide när du köper behå.

Läs mer här!