Kan de hjälpa mig med mitt liv?

M:s reporter Maria Leijonhielm plågas av en stor oro och känner osäkerhet inför framtiden. Hon bestämde sig för att se vad andevärlden kan göra för henne. 

Hon träffade tre förmedlare av ockult visdom – en reikimaster, ett medium och en tarotläggare. I M nr 4/2015 (finns i M-shopen) kan du läsa hela reportaget om vad som hände när Maria mötte medierna, och här presenteras de tre lite närmare.

Thomas Jönsson: 
– Jag hjälper människor med sina rädslor

Ålder: 60.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Familj: Är singel.
Gör: Är verksam som astrolog, tarotläggare och livscoach.

Thomas Jönsson är utbildad logoped, men för drygt 30 år sedan fick en sällsam upplevelse honom att byta bana.

– En morgon när jag precis hade vaknat lämnade mitt medvetande kroppen och jag flög iväg rakt ut i solsystemet. Jag såg mig själv ligga i sängen och tänkte: ”Är det så här att dö?” Och lika plötsligt damp jag tillbaka till min kropp och min säng. Min katt som jag hade hört skrika under hela ”resan” tystnade och kurade ihop sig vid mina fötter. Jag skulle tro att jag för några ögonblick hade kommit över till andra sidan.

Upplevelsen skakade honom i grunden och länge gick han omkring i ett märkligt tillstånd av klarsynthet och förvirring. Han visste vad människor han mötte tänkte och kände, men skrämdes över förmågan och visste inte om han höll på att bli tokig.

En dag hade han vägarna förbi den alternativa bokhandeln Vattumannen. Plötsligt föll en tarotlek ned vid hans fötter. Intresset var väckt och Thomas plöjde allt han kom över om de mytomspunna korten.

Det var som om deras symbolvärld talade direkt till honom och hjälpte honom att hitta sitt sanna jag och sin uppgift på jorden.

Ryktet om Thomas förmåga spred sig, och allt oftare fick han avsluta en röstkonsultation med en taroläggning.

Numera arbetar han enbart som rådgivare och vägledare och ser sig själv som språkrör och uttolkare av budskap från en högre makt.

– Man kan säga att jag loggar in mig på det kollektiva omedvetna, det vill säga summan av alla tiders mänskliga tankar och känslor. Svaren jag får hjälper människor att komma över tvivel och rädslor. 

Margaretha Paulsson: 
– När jag litar på intuitionen blir livet lättare

Ålder: 60.
Bor: I Frukullagården utanför Hultsfred.
Familj: Maken Olle, fyra barn, fem barnbarn.
Gör: Verkar som reikimaster, symbolterapeut, meditationslärare i Småland och på Salve hälsocentrum i Stockholm.

I Margareta Paulssons liv var länge hjärnan och förnuftet allenarådande. Hon var övertygad ateist, sedan hon som tonåring förlorade sin mamma.

I slutet av 1980-talet kom hon i kontakt med transcendental meditation, TM, och började meditera för att orka med det stressade livet som småbarnsmamma och heltidsarbetande lärare.

– Meditationen hjälpte mig att varva ner och jag blev allt bättre på att lyssna till mina egna behov. Jag blev en sökare som frågade efter livets mening, varför vi var här, på vilket sätt vi människor hör samman. 

Hon läste allt hon kom över av och om stora ledare och filosofer som Gandhi, Mandela och Dalai Lama, hon gick på kurser i meditation och självkännedom och hittade småningom fram till den eukumeniska kyrkan Church of Light, där kärlek, sanning och förståelse är ledorden.

Att det bara skulle finnas detta liv och sedan ingenting, kändes alltmer orimligt, medan reinkarnationstanken föreföll henne alltmer logisk.

– Min andliga resa har varit en stor intellektuell utmaning. Jag har tvingats skala av mig lager på lager av föreställningar om världen och om mig själv. När jag låter saker vara som de är och vågar lita på min intuition, blir livet både lättare och roligare.

Under en period stördes Margaretha av att det inte fanns vetenskapliga bevis för att det högre medvetande som hon bekänner sig till verkligen existerar. Numera är bevisfrågan oväsentlig.

– Lika väl som att jag vet att jag älskar min man, vet jag att det finns ett kärleksfullt högre medvetande. Men vare sig det ena eller andra går att objektivt bevisa.

Margaretha arbetar i dag som meditationslärare, symbolterapeut och reikimaster. Hon har papper på alla kurser, utbildningar och examina hon har gått igenom.

– Jag är fortfarande en analytisk och intellektuell person, så jag gillar certifikat och diplom. Dessutom är det ett sätt att hålla flumstämpeln borta.

Mariana Sjöberg Larsson: 
– Jag samarbetar med anden Deborah

Ålder: 58.
Bor: I Ödeshög i Östergötland.
Familj: Maken Tommy, sju barn, tre barnbarn.
Gör: Är verksam som medium och jungiansk terapeut, både genom personliga möten och telefonkonsultationer.

När Mariana Sjöberg Larsson var liten undrade hon ibland varför hennes mamma inte dukade fram kaffekoppar till alla tanterna när det var kafferep. Det var innan hon förstod att en del av de människor hon brukade se och prata med, egentligen hade lämnat jordelivet. 

– Mina föräldrar – som var ateister – blev arga och trodde att jag ljög när jag berättade om mina upplevelser. Numera kan jag skilja på de levande, som är tredimensionella, och de döda, som är endimensionella.

Direkt efter grundskolan gick Mariana en numera nedlagd sexårig medial distansutbildning arrangerad av Spiritualistiska förbundet. Därefter utbildade hon sig också till jungiansk terapeut.

– På den tiden jämställdes medial kontakt ofta med rena galenskapen. Förutom att Jungs helhetssyn, arketyper och symboler tilltalade mig och gav en teoretisk grund för min verksamhet, så blev jag mer seriös i samhällets ögon.

Mariana tror på reinkarnation. Det innebär att vi människor ansvarar för hur vi lever här och nu, och att vi också har en läxa att klara av från tidigare liv. Slutmålet är att uppgå i det kärleksfulla världsalltet. En själ som står nära det gudomliga kan i stället för att gå ner som människa, välja att för en period tjäna som guide. 

Ändå sedan tonåren har Mariana varje morgon vikt en kvart för meditation. För ungefär 30 år sedan dök Deborah upp vid ett sådant tillfälle och frågade om de två inte kunde samarbeta.

– Jag svarade genast ja eftersom hennes temperament passade mitt. Hon är snabb och tydlig, utan konstiga krusiduller. Ljus, rökelse och plingplong är varken hennes eller min grej. Särskilt gillar vi utmaningarna vi får från inbitna skeptiker.

Mariana jämför sin mediala förmåga med musikalitet. Ingen är helt omusikalisk, alla blir med träning bli bättre, ett fåtal blir virtuoser.