Kan du de nya orden?

Snart kommer årets nyordslista där ord som vanlis, försnutt och bådhänt (alltså både vänster- och högerhänt) försöker kvala in. Här är orden som fångat vår uppmärskamhet på sistone.

Braxit. Nej, det handlar inte om ett nytt land som vill lämna EU, utan om en skilsmässa, närmare bestämt Brangelinas, Brad Pitt och Angelina Jolie. På vax-kabinettet Madame Tussauds i London har man redan braxat, det vill säga särat på Pitt- och Joliedockorna.

Filterbubbla. När din webbläsare presenterar skräddarsytt innehåll för dig betyder det att algoritmer har lusläst dina spår i cyberrymden. Dina åsikter bekräftas vilket leder till att du hamnar i en bubbla.

Pastadask. Om du tröttnat på det gamla ordet durkslag, kan du gå in på spraktidningen.se och rösta på det här nyordet. Durkslag kommer förresten från tyskans ”durchschlagen”, som betyder slå igenom.

Svajpa. Ordet slog igenom när folk började dejta via appen Tinder. Svajpa vänster = inte intresserad. Svajpa höger = intresserad. Eller var det tvärtom? 

G-området. Den berömda G-punkten har fått stryka på foten. Nu talar vi om ett helt fält där klitoris, urinröret och främre vaginalväggen möts. Kallas också för CUV-komplexet (efter engelskans clitoris, urethra och vagina). 

Ferrantefeber. En global vallning som drabbar alla som börjar läsa Elena Ferrantes romaner om kompisarna Elena & Lila. Nu har en italiensk journalist febrilt sökt författaren bakom pseudonymen och presenterar översättaren Anita Raja.

Fakebook. Ett aternativ namn på sajten som fått kritik för att sprida falska nyheter. Se även filterbubbla ovan.