Fredagsunderhållningen Doobidoo har åkt ut och in kom ett nytt kändisar-tävlar-mot-varandra-program. Alla för en heter det, efter amerikansk förlaga. Programledare: Katrin Sundberg. Eller ”Häxan Surtant” som gjorde succé för några år sedan med sina motsträviga kommentarer.

Eller som sig själv – Katrin Sundberg är nämligen superhet på sociala medier med sina korta filmer om vardagslivet för en kvinna 50+.

Katrin Sundberg, 55
Miljontals visningar på Facebook och Instagram
Katrin sundberg 200px

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Gör: Skådespelare och programledare.
Familj: Man och styvbarn.
Bor: På Söder i Stockholm.
Mfluencer-mission: Underhållning.
Ålder: 55.
Följ Katrin på nätet:
www.facebook.com/katrin.sundberg.90

– Det började som en lek. Jag började göra parodier på mig själv eller satte mig i situationer som jag retar mig på.

Den film som hittills har haft flest visningar – 1,2 miljoner visningar – är den om sporten parkour, ni vet när spänstiga ungdomar tar sig fram över staket och takåsar i städerna. Men i det här fallet är det en betydligt äldre person som parkourar.

Även om Katrin inte har någon mission med sina korta vardags-betraktelser så hittar vi stråk av samhällskritik och inlägg mot ålderism och ungdomsfixering.

– Jag ville roa mig själv, och roar det andra är ju det kul. Att inte ha någon beställare är det som ger mig en kick.

Under sommaren har Katrin Sundberg lagt upp flera korta filmer på Instagram också, under kontot @ katrin_sundbergs. Utmaningen där är att filmerna får vara max en minut långa.

– Då handlar det om ”kill your darlings”. Det är nyttigt att klippa lite i sina alster, det borde fler göra, särskilt författare som måste ge ut tegelstenar.

Katrin Sundbergs filmer handlar om att lägga sig i så hårt bäddade sängar på charterresan att det inte går att komma in under lakanet, och när man väl gör det är bäddningen helt uppriven. Eller om hur man skapar sitt eget ansikte med makeup, om det man inte vill höra i provrummet eller om hur det är att vara en så kallad influencer. Hon är ingen sådan, av typen som har massor med köpta annonssamarbeten på sitt Instagramkonto. Men hon är inte främmande för det.

– Nej, inte än, men om någon frågar mig: Vill du ligga under vårt tak och göra vad du vill – för en miljon? Dollar alltså! Ja, då tackar jag nog ja.

Och Häxan Surtant då, är hon historia?

– Jag säger så här: det är inte omöjligt att hon dyker upp live i framtiden …