Lycklig på fem minuter

Ja, det går att på mekanisk väg få fart på lyckohormonerna. Lura kroppen och höj lyckonivån i ditt liv. Här är 9 tips till snabblycka.

Det finns en lycka som kommer från hjärnan

Det finns en lycka som kommer från hjärnan och är beroende av hur stor halt endorfiner, seratonin och dopaminer, det vill säga lycko- och må bra-hormoner, som rusar runt i ditt blod. Ju mer lyckohormoner, desto mer lycka upplever vi. Den kan alla på mekanisk väg framkalla.

Om du känner dig deppig och nere – och har hamnat i en nedåtgående spiral – går det faktiskt att med ganska små medel hjälpa de trevliga hormonerna på traven och liksom vända på steken: Börja med att väcka dem vid liv – då kommer lyckokänslorna på köpet och du kanske kan orka ta nästa steg för att ytterligare höja lyckonivån i ditt liv.
 

Andas

Långa djupa andetag i tre minuter kan göra underverk.
Så funkar det: Du använder hela lungorna och ger din kropp och din hjärna maximalt med syre. Det gör dig avslappnad, frigör de eftersträvade endorfinerna och stärker immunförsvaret.

Så gör du:
Sitt eller ligg. Slut ögonen. Andas med näsan. Andas in och fyll nedre lungorna fulla av luft, magen ska då åka ut och bli som en ballong. Fortsätt sen inandning så att övre delen av lungorna också fylls och bröstkorgen utvidgas ända upp till nyckelbenen. Andas ut – först med bröstkorgen, låt den sjunka tillbaka och sist sjunker magen ner igen. Ta sedan inte nästa andetag förrän kroppen säger till att den vill ha mer syre, lyssna på din kropp. Fortsätt på samma sätt att andas med långa, djupa andetag.
 

Gör Sat kriya, världens bästa yogaövning.

Så funkar det:
Övningen sätter igång cirkulationen av både blod och syre och stimulerar körtlar och hjärna. Du stärker även nervsystemet och masserar dina inre organ. Resultat: Lyckokänsla.

 

Så gör du:
Sitt på hälarna, lägg en filt eller kudde emellan om det gör ont. Knäpp händerna, sträck ut pekfingrarna och håll de mot varandra, lägg vänster tumme över höger om du är kvinna (tvärtom för män).
Sträck upp armarna ovanför huvudet håll armarna så tätt mot öronen du kan. Blunda. Fokusera ögonen inifrån mot en punkt mellan ögonbrynen.

Dra in magen mot ryggraden och säg högt och kraftfullt SAT (uttalas satt), släpp ut magen och säg samtidigt ett långt NAAM. Fortsätt pumpa på detta sätt i en stadig men inte alltför snabb takt (cirka 8 gånger på 10 sekunder). Tänk inte på andningen, den sköter sig själv.
Börja med 3 min, kan succesivt ökas upp till 11 min. Obs. Om du har mens eller är gravid så hoppar du över att pumpa med magen.
Avsluta med rotlås: Andas in, andas ut, håll andan och knip med underlivet.

Få orgasm

Ett av de bästa sätten att stimulera tillverkningen av endorfiner är att få orgasm.

Så funkar det:
Orgasmen sätter igång en massa hormoner i dig och får dig att må bättre. Får du den dessutom tillsammans med någon annan så gör själva beröringen dig lycklig = dubbelt upp alltså.

Så gör du:
Om du inte har någon att ta en snabbis med eller om du har svårt att fixa en snabbt för egen hand, så finns hjälpmedel (bland annat på apoteket). En klassiker är The rabbit, känd från tv-serien Sex and the City. Den lär vara oslagbar och stimulera alla känsliga punkter samtidigt. Kan köpas på mylovetoys.se

 

Mixa en hormonsmoothie

Gott och lyckofrämjande.

Så funkar det: Smoothien innehåller massor av ämnen som stimulerar din hjärna att producera mer lyckohormoner.

Så gör du:
3 dl avsvalnat grönt te
1 näve gojibär
1 msk maca
1 msk raw kakao/chokladpulver
1,5 msk kallpressad kokosnötolja
5 cashewnötter
5 droppar stevia (sötningsmedel)
1 msk honung
1 tsk kajennpeppar

Lägg allt i en mixer, drick och känn efter.
 

Singalong

Sätt på stereon på högsta volym och vråla med en stund.

Så funkar det: När du sjunger vibrerar tonerna genom hela dig och får hjärnan att släppa ifrån sig må bra-hormoner. Det bästa av allt – hjärnan bryr sig inte ett skvatt om det låter bra eller illa.

Så gör du:
Välj en låt som verkligen gör dig glad och kör sen järnet. Lite dans skadar inte heller.

 

Skratta

Det är sant – ett gott skratt förlänger livet.

Så funkar det: Det gör inget om det är fejkat – du kommer att känna dig gladare ändå, det är inbyggt. Gör som Blossom– gör din skrattläxa och få ett roligare liv.

Gör så här: Ligg kvar en stund i sängen, blunda, och börja asgarva högt. Det kan känns svårt till en början men övning ger färidghet och efter ett tag har du smittat dig själv. Går det inte alls – börja med att tok-le.
 

Affirmera – tänk positivt

Jo, det är faktiskt sant, du blir vad du tänker. Hjärnan kan inte skilja på vad som är verkligt och overkligt och reagerar med att bli det du tänker. Tänk lyckliga tankar så blir du lycklig.

Så funkar det: Precis som placeboeffekten: när vi får sockerpiller men tror att vi får verkningsfull medicin så hjälper det ofta lika bra som den riktiga. Ett direkt resultat av positivt tänkande som kan frigör endorfiner.

Så gör du: Sätt dig en stund och slappna av, blunda, ta några djupa andetag. Tänk och se framför dig saker så som du vill att de ska vara, som om det redan var så. Använd inte ordet inte utan gör om till en positiv mening. Exempelvis: ”Jag är lycklig och känner mig fylld av energi och lust”, eller ”Allt jag behöver kommer till mig utan ansträngning”.
 

Tugga på en bit chili

Så funkar det: När du tuggar på en bit chilipeppar rusar endorfinerna till både centralt i kroppen och till tungan. Orsak: För att reducera smärta. Resultat: Lyckokänslor. Det här gör att en del blir beroende av att äta chili.

Gör så här: Ta en pytteliten bit till att börja med och lägg på tungan, tugga försiktigt och känn på effekten.
 
 

Ta tillskott

Brist på vitamin B1-, B6-, och B12 och folsyra kan framkalla depression. Kvinnor i klimakteriet lider ofta av brist på B6.

Så funkar det: Vid stress och annan påverkan kan vi få brist på viktiga mineraler och ämnen som behövs för att hålla humöret upp. Då kan ett tillskott hjälpa till att få fart på systemet igen.

Så gör du: Gå till hälsokostaffären eller apoteket och plocka ut det just du behöver. Naturliga lyckopiller innehåller bland annat rysk rot, johannseört, ginseng och chissandra. B-vitamintillskott, jästpulver och jästtabletter.