M-magasin äntligen på Downton Abbey (och andra spännande ställen!)

Vi har upplevt något unikt – tillsammans med 49 M-läsare har vi besökt Downton Abbey, eller Highclere Castle som det magnifika slottet i södra England heter på riktigt.

Vi har vandrat genom biblioteket med de röda inbjudande sofforna, och liksom sett Cora lägga huvudet på sned och säga ”Robert” med kärleksfull stämma. Och i matsalen saknades bara Carsons vakande öga när vi gick runt det blankpolerade matbordet. Vi har vandrat ner för ektrappan till den öppna salongen på entréplanet där julgranen ståtade med sin prakt, kikat in i sovrummet där Mary hade sin ödesdigra kärleksnatt Mr Pamuk … Magiskt! Vi har alla fått nypa oss i armen både en och två gånger. 

Till vardags är Highclere Castle ett privat hem med cirka 300 rum. Det är Lord och Lady Carnarvon som öppnar sina dörrar för allmänheten under två veckor kring påsk samt en period under sommaren och några ströhelger. Biljetterna till 2016 är redan slutsålda …

Utöver denna efterlängtade höjdpunkt har den här M-resan tagit oss till praktfulla katedraler i Winchester och Salisbury. Vi har snuddat vid den kvinnliga litteraturhistorien med bland andra Jane Austen och även besökt 1400-talsslottet Sudeley Castley, ett nav för den engelska historien med maktkamp, skandaler, kärleksdramatik – och en helt fantastisk trädgård. Här ägnar trädgårdsmästarna månader åt att beskära och forma alla häckar.

I morgon blir det de romerska baden i Bath och sedan mot flyget som ska ta oss hem till Sverige.  

Den åtråvärda biljetten som gav oss tillträde till fantastiska Downton Abbey.

Vi mötte två hängivna anhängare från Wales som klätt upp sig i Downtontypiska kläder dagen till ära.

På Sudeley Castle fick vi stifta bekantskap med Henry VII och hans sex fruar och påminder som ramsan divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived – vilket beskriver ödet för de sex. Den sista hustrun, nr sex, Katherine Parr, överlevde kungen och bodde på Sudeley Castle.

I Sudeley Castles trädgård fick vi promenera mellan de fantastiska, klippta buskarna och låtsas vara ute för en nypa luft mellan afternoon tea och kvällens kungliga middag.