M presenterar stolt…Ålder: 48.

Familj: Sambo och nygift med ”Steffo” Törnquist (känd programledare, krönikör, författare med mera), barnen Amelie, 19, Robert, 17, bonussonen Max, 20 och hunden Sally.

Bor: Östermalm på vintern, Värmdö på sommaren.

Gör till vardags: Chef för familjerättsjuridiken på Nordea Private Banking. Åker Sverige runt och föreläser samt hjälper kunder att upprätta familjejuridiska dokument.

Hur blev du M:s familjejuridiska expert?

– Jag har suttit med i Birgitta Pipers expertpanel och svarat på frågor av mer juridisk karaktär, så fram tills nu har jag verkat lite i bakgrunden. Jag arbetar sedan drygt 20 år med familjejuridik inom bank och under åren har jag ställts inför många olika kundsituationer.

Då är du van vid att svara på frågor från mappiesar med andra ord. Vad brukar vi fråga om?

– En av de vanligaste frågorna är vad som händer med våra pengar och egendom när vi dör. Frågor kring gåvor är också vanliga, och det är inte alls så okomplicerat som man kan tro. Dessutom råder många missuppfattningar om vad sambolagen innebär och ger för ”skydd”. Våra ”nya” familjesituationer med mina, dina och våra barn, gifta och sambos gör att familjejuridiken är ett område som berör oss alla.

Har du något allmänt råd till alla kvinnor 50+?
– Se över hela din situation! Kommer dina saker att gå till ”rätt” person när du dör? Det gör det inte i 9 fall av 10… Kanske har ni ett gammalt äktenskapsförord som bör upphävas? Kanske skrev ni ett testamente för många år sedan som inte är aktuellt längre. Upphäv det då, skriv nytt. Listan kan göras lång. Vi är väldigt duktiga på att försäkra våra bilar och hus, men usla på att se om vårt privata, både när det gäller juridiska handlingar och pensions- och livförsäkringar. Ingen familjesituation är den andra lik så ta kompetent hjälp! Sitt inte hemma och ”komponera själv”. Det kan få helt motsatt effekt!

Du gifte dig nyligen, blev det äktenskapsförord då…?

– Det blev det absolut när en jurist gifter sig! Alla som gifter sig borde överväga att skriva äktenskapsförord, och alldeles särskilt om man har varit gift förut och har bonusbarn. Sen skall vi komma ihåg att det är färskvaror vi pratar om så efter några år bör man se över sina handlingar och kanske skriva nya.

Testamente eller äktenskapsförord? Samboskap och särkullbarn? Gåva eller förskott på arv? Caroline kommer att svara på alla frågor som rör familjejuridik. Vill du fråga Caroline om något?
Det kan du göra här!