Madelein ”DJ Gloria” Månsson: Vi över 70 kan bli bättre, friskare, starkare

M:s omslagsmodell i november är Madelein ”DJ Gloria” Månsson, 73. Hon är uppbokad varje helg ett år framöver. Hur orkar hon!? Jo, med lagom träning, goda förebilder, nyfikenhet på livet och en liten smula slarv.

Allra först: Vilken succé! Hur har det blivit så här, Madelein?

– Ja du, det fanns alltså ett jättestort behov i den här målgruppen, folk över 50, av att få dansa! Tidigare fanns bara ungdomsdiscon eller seniordanser med ”Svarte Rudolf han dansar”, haha, men inget där emellan. Jag tror att det är det tomrummet jag har fyllt en del av, för folk vill verkligen dansa. Jag förstår det, man mår så bra av det, man blir glad, energisk och frisk! 

Du är 73. Hur gör du för att orka vara aktiv och engagerad?

– För det första måste man röra på sig. Jag är ju träningsinstruktör också, kör två pass i veckan. Två gånger i veckan ska man ta sig ut från sin bekvämlighetszon. För mig funkar styrketräning bäst, men man kan cykla, simma eller vad man nu gillar. Anstränga sig ordentligt! Efter 50 är det faktiskt nödvändigt, kroppen behöver det – och även hjärnan påverkas positivt. Bevisligen blir man mer kreativ, glad och nyfiken på omvärlden. 

Är du en förebild?

– Jag har hört så många säga det. Jag är 73 och DJ. Det är som Amelia Adamo har sagt: i vår ålder behöver man ingen mindfulness för man vet att livet kan förändras när som helst, inget är längre självklart. Det gäller att ha kul och njuta.

– Jag har också hållit en del föredrag och gör det även på M:s resor. Jag blir oerhört glad när någon tycker att jag inspirerar.

Varför är det sån skillnad mellan 70-plussare i dag och 70-plussare förr? 

– Jag tror det handlar mycket om synen på åldrande. Förr trodde man att vi människor peakade vid 30, sen var vi mer eller mindre döda efter 50 … Nu har forskningen visat att vi över 70 kan bli bättre, friskare, starkare. Det mentala är viktigt.

– Och så har vi ju fler förebilder än vad 70-åringarna hade förr. Amelia är en sådan, det var faktiskt hon som sponsrade mig när jag började en grundkurs för att bli dj.
En annan rolig förebild är den franska kvinnan
Madame Calment, som blev 122 år gammal! Hon började fäktas i 80-årsåldern, slutade röka när hon var 105, men då bara för att hon inte längre kunde se hur hon skulle tända cigaretten.

Men du röker inte?

– Nej, jag har aldrig rökt, men även om jag lever ett nyttigt liv, med träning och bra mat så måste jag få slarva lite också. Jag sköter mig 80 procent av tiden, de 20 resterande procenten har jag kul, gör spelningar, går ut med vänner, tar ett glas vin och äter något gott. Annars blir livet alldeles för tråkigt!

Fotnot: Läs vårt reportage från Glorias disco i nr 16/2017.

Madelein hänger med på M:s träningsresor till Mallorca i vår.