Mama Africa

Hon finns på en lista över de 100 mest inspirerande kvinnorna i världen och på en annan över Afrikas 50 mest inflytelserika människor. Hon är kontinentens främsta diva och mest populära Unicef-ambassadör på samma gång. Angélique Kidjo, 52, är en superstjärna på Sverigebesök.

Har du hört Angélique Kidjos låt Mutoto Kwanza på skivan Oyaya!? I så fall förstår du kanske hur hon jobbar. Den skrev hon efter ett livsavgörande möte hon var med om som nybliven Unicef-ambassadör på resa i Tanzania.

– Det var första gången jag såg föräldralösa barn. Jag fick kontakt med en hiv-smittad treårig pojke som var het av hög feber. Jag frågade vad han behövde och han svarade: Jag vill ha roligt. Då förstod jag på djupet att barn alltid måste komma först, det måste vara prioritet för alla. Jag frågade om jag fick låna hans ord. Det fick jag, och så skrev jag Mutoto Kwanza

Det betyder ”ett barn” på swahili. Angélique Kidjo har många sådana låtar på sin repertoar. Nu är hon i Sverige för att uppträda på Operakällaren Trophy, välgörenhetsgolf som samlar in pengar till Unicef.

Utbildning är hennes hjärtesak så förutom engagemanget i Unicef sedan 2002 är hon aktiv i Batonga Foundation for Girls Education in Africa.

– Afrika kommer att förändras om vi utbildar flickorna. Det kommer att ha en långsiktig effekt, då kommer inga diktatorer att kunna vara kvar.

Grundvärderingarna fick Angélique Kidjo med sig från uppväxten i Benin i en familj med tre döttrar och sju söner.

– Min pappa sa att båda könen har lika värde och att man inte ska se hudfärgen utan människan bakom. Han sa också att hjärnan är vårt främsta vapen och lyckades trots knappa resurser få oss alla tio att gå i skolan. Min mamma sa att om vi inte var välnärda och friska skulle vi inte kunna lära oss något. Hon såg till att vi fick mat, hygien och skydd.

– Nu när jag reser runt med Unicef ser jag att de problem vi hade i Benin finns i hela Afrika. Och med bedrövelse ser jag att Afrika har lämnats i sticket av västpolitiker och hamnat i händerna på Kina. Afrikanska stater behöver hjälp med lagar och framför allt implementeringen av dem.

Vad är det bästa med Unicef?
– Att Unicef jobbar på fältet. Om det inte hade varit så hade jag aldrig blivit ambassadör. Jag avskyr cocktailpartyn, har nog med hyckleri i musikbranschen.

Vad är du mest stolt över?
– Vaccinationerna som räddar och har räddat så många liv genom Unicef!

Vad vill du säga till M:s läsare?
– Bilda koalitioner med jämnåriga kvinnor i Afrika. Byt kunskap med varandra och för över till nästa generation. En gång mötte jag kvinnor i ett flyktingläger i Tchad. Det var historier om skräck, vi som lyssnade fick sömnproblem och kräktes. Jag fick en insikt om att kvinnor bara ska behöva berätta sin historia en gång, en! Därför måste alla – läkaren, psykologen, socialarbetaren, polisen, politikern, reportern – vara där just då och lyssna så att kvinnorna snabbt ska kunna få komma hem till sina byar igen, med raka ryggar.

Vad är hem för dig?
– Jag bor i New York men känner mig hemma i Benin, ja i hela Afrika faktiskt. Flygplatser har också blivit hemma – vi lever ju i en global by.