Mitt i höstmörkret dunsar det ner en sprillans ny bok med mycket rosa på omslaget. Det är Amelia Adamos och Lotta Byqvists Vandra & njut.

November är en alldeles utmärkt tid att planera för vandringar bland blommande vallmoängar eller på kalfjäll med hisnande vidder.

vandra-och-njut

Amelias nya vandringsbok kommer att säljas i M-shopen – håll utkik!

Beställ boken här! Pris: 189 kr.

 

Amelia lista – detta ska min vandring innehålla

Vacker natur.

God mat som någon annan lagar.

Sömn på ett mysigt bed- and
breakfast-liknande ställe.

Lokal guide för kunskapsinhämtning (om till exempel inlandsis, fågelsång eller slott) längs med vandringen.

Pratglad grupp med fallenhet för vandringsmingel. Det betyder att man gillar att småprata och blandar sig med alla under vandringen.

Mer njutning än ansträngning vad gäller val av led/vandring och antal kilometrar som ska avverkas, men tillräckligt många för att det ska kännas på kvällen. Inte för brant uppåt, sambon har till exempel bara en lunga och då går vissa alpvandringar bort.

Värme i luften, inte under 12 plusgrader och inte över 26 grader.

Natur- eller kulturupplevelse. Vad finns att se under vandringen, inlandsisens kullerstenar eller Neapelbukten, eller någon märkvärdig trädgård?

Mygg- och ormfritt.

Enkel logistik utan för många och långa transportsträckor.

M-magasins förra chefredaktör Amelia Adamo hade en dröm. Att få vandra i grupp. Men det skulle vara på hennes sätt. Inte strapatsrika uthållighetsprov med tung packning och frystorkade grytor tillagade på trangiakök i snålblåst till middag.

Och kreativ som hon är skapade Amelia sin egen variant av vandring. Nu har hon och journalisten Lotta Byqvist slagit sina piffiga röda vandringskängor ihop och skrivit en bok om att vandra och njuta – under tiden man vandrar. Inte bara efteråt, när man utmattad och med skavsår och peakande pulsklocka har slagit någon slags rekord.

Som Amelia själv formulerar det:

”Jag ville vandra, men på ett annat sätt. Jag ville njutvandra och det enda som ryggsäcken skulle innehålla var en extra tröja, en liten kaffetermos och möjligen en god kaka, solglasögon, läppglans och vatten.”

Det var först vid 60-plus som hon hittade till vandringen. Kroppen blev äldre och stelare och ropade efter rörelse. Och hon ville bli en farmor som inte bara gick på teater, lade pussel och läste för barnbarnen, utan också kunde åka skidor, cykla och vandra.

Målbilden var klar: 60-plus-Amelia skulle bli en fungerande utomhusmänniska. Och hon skulle bli det på sitt eget sätt. Genom att bilda en vandringsgrupp av pratglada vänner. För här skulle vandringsminglas. Inte mediteras eller prestations-flåsas.

njutvandra3

9–10 personer på ungefär samma konditionsnivå (själv tränar Amelia upp sig inför varje vandring med stavgång på hemmaplan).
En vandring per år. I juni. Med 2–3 övernattningar.
Uppdraget att planera och boka går runt bland gruppens medlemmar.
Grundbudget är satt, extralyx betalar var och en för sig.
Bra vandringsvänner är glada, entusiastiska och problemlösningsinriktade – även när det regnar och går uppför. Och toleranta med varandras skavanker i personligheterna!

Res till Cinque Terre med Amelia Adamo!
En M-resa till Italien med lika delar vandring, mat och njutning! 
Datum: 10–14 oktober 2019.
Mer information och bokning:
Relasian Travel & Event, 0720-44 15 53.

Efter åtta års vandrande har Amelia nått sin målbild. Hon är en fungerande utomhusmänniska. Och en smittande entusiastisk sådan.

”Jag har sett vallmoängar, färgglada riddarslott, sillgrissleträngsel och trollväggar. Jag har badat i forsar, Atlanthav och i en stilla å. Jag har ätit viltgryta i skogen vid Höga kusten, musselsoppa med gindryck på en krog i Cascais, druckit espressokaffe på en brant ovanför Cinque Terre och ätit skånska läckerheter vid Mölle by the sea. Jag har känt rosmarindoft, sur tånglukt och vädrat parfym när vinden svept igenom jasminbuskarna. Jag har hört lärkornas drill, sett kondoren svepa över Anderna och charmats av fjärilsfladdret över Sintras trädgårdar.
Man kan bli naturlyriker för mindre.”

Och man kan inspireras till att bli njutvandrare för mindre.