Nyord för mappies

BLORANGE är förra vårens trendigaste hårfärg, en blandning av blont och orange. Vi gissar att persikotonen står sig våren 2018 också, fint i grått hår, tycker vi.

 

DABBA är att sänka huvudet mot ena armvecket och samtidigt höja andra armen. En hiphoprörelse, mycket användbar i förkylningstider, se nedan. ”Dabba när du nyser” – ett gott råd till den som nyser rakt ut.

 

DIREKTARE är en begravning utan ceremoni, som blir allt vanligare. Varför kan man fråga sig utan att skuldbelägga: tidsnöd, pengar, ensamhet?

 

DÖSTÄDA är att rensa ut hemmet medan man lever, och inte låta barnen ta hand om det efteråt. Något vi i M tagit upp många gånger. Nu finns till och med en handbok i ämnet.

 

GRIT är den talanglösas tröst. Även om du inte föds supersmart kan du genom uthållighet nå framgång. Hur lärs också ut i ny bok.

 

PLOGGA är dagens motsvarighet till 80-talets Håll Sverige rent-kampanj. Eftersom nedskräpningen och fetman ökar, finns ett stort behov av just ploggning, det vill säga att vi joggar samtidigt som vi plockar skräp, gärna i grupp.

 

SERIEOTROHET har ni kanske upplevt? Du råkar vara borta en kväll, och då passar din partner på att se ett avsnitt av den tv-serie ni just följer.

 

SPETSPATIENT är någon som har googlat så mycket om sin sjukdom att hen nästan vet mer än specialistläkaren.

 

Källa: Språktidningen