Res & gör lite nytta

– Mina bästa reseminnen är från de resor där jag själv har fått vara med och delta, säger programledaren Linda Isacsson Lindorff  som varit med och startat resebyrån Good Travel för volontärresor.

Den nyaste trenden är att många vill åka på en kort resa och göra en insats. Gärna kombinerat med annat – som att lära sig dansa salsa i Latinamerika eller besöka Taj Mahal i Indien. Det är inte gratis, och det är klart att du inte räddar världen på två veckor eller en månad, men du får en unik upplevelse och gör lite nytta.

– I förra veckan kom vår hittills äldsta volontär Britt-Louise, 66, hem efter åtta veckor med ett skolprojekt i Indien. Hon hade haft en fantastisk resa. Dessutom tyckte hon att hon fått mycket uppskattning just för att hon var vuxen ”med råge”. De tar gärna emot ”vuxna” eftersom man har andra erfarenheter än yngre och kan då bidra på ett annat sätt, berättar Anna Korsvik på Good Travel som bland annat har volontärresor till Indien speciellt för vuxna med lite mer bekvämlighet.

– Egentligen kan en mappie åka på vilken resa som helst. Vissa resor har dock tungt fysiskt arbete, vilket inte brukar vara något problem men man skall vara medveten om det. Detta gäller främst gepardprojekten i Namibia.

 

Det finns många arrangörer och många olika resor.
Typ av projekt: Naturreservat, skolor, barnhem, sjukvård och olika byggprojekt.
Var? Det finns volontärresor till expempel till Mongoliet, Kina, Indien, Nepal, Thailand, Vietnam, Senegal, Ghana, Tanzania, Sydafrika, Mexiko, Costa Rica, Peru, Ecuador, Brasilien…
Hur länge? Från två veckor till ett år.
Åldersgränser. De flesta kräver att du fyllt 18 (och det klarar väl de flesta av oss!). Vissa har även övre gränser, så kolla. Vissa arrangörer har speciella volontärresor för 45+.

Obs! Flygresa, försäkring och visum ingår sällan i priset.
Här är några webbsajter att leta vidare på:
goodtravel.se
volontarresor.se
unicef.se (frivilligresor för medlemmar)
sydafrikaresor.se/volontarresor
manniskohjalp.se
puente.se
scandinavianinst.com
actionaid.se
vidaeruropa.se
statravel.se
ial.se
i-to-i.com
volunteerabroad.com
unitedplanet.org
projects-abroad.se
sandshoe.org