Snyggt urringad men utan insyn. Så såg Fatimas dröm ut. Kompisen Malin var rätt person att fråga. Så föddes klänningen specialanpassad för kvinnor som lever med bröstprotes.

2018 14 rb kl1

Foto: Annie Anderberg

Köp klänningen – stöd Cancerfonden

Just nu sys det för fullt på Nicolai-skolan i Helsingborg. Eleverna på hantverk-, textil- och designprogrammet ställer upp gratis, och klänningen sys upp i cirka 30 exemplar, alla blir unika.

Storlek: Klänningen sys i en storlek som passar 36–42, men passformen blir lite olika, beroende på dina mått.

Ps! Klänningen passar förstås också dig som inte är opererad för bröstcancer!

Pris: 2 999 kr.

Så beställer du klänningen:

Gå in på Malin Hedlunds hemsida:
www.emallas.com

Där kan du läsa mer om hur du beställer, om betalningsmetoder och storlek.

Du kan också mejla malin på:
malin@malla-sockertopp.se

 

2018 14 vinjett
Våren 2017 hade Fatima Mughal Rosell just blivit ett bröst fattigare och var mitt uppe i sin cytostatikabehandling. Då, när allt var som jävligast, dryftade hon ett klädproblem med sin väninna Malin Hedlund. Ett problem som i sammanhanget kan förefalla futtigt, men som för henne var viktigt: Hur skulle hon kunna klä sig i finklänning till sommaren? Det går inte ihop med en präktig protesbehå. Hon som älskar urringat och smala axelband!

– Jag efterlyste en klänning med en inbyggd behå som håller protesen på plats och en urringning som gör att folk inte kan se rakt in när jag böjer mig fram. Jag hade letat runt på nätet men bara hittat nattkläder! Så jag frågade Malin om hon skulle kunna skapa en sådan klänning, jag visste ju att hon var fantastisk på att sy och designa.

Malin ”Malla” Hedlund är klänningsdesignern bakom märket E.MallaS, vars mest hängivna kunder finns i USA. (Hollywoodfrun Maria Montazami har 50 unika Mallaklänningar.) 

– Först testsydde jag en klänning i ett lätt, flowigt sjaltyg. Det funkade inte, brösten trillade ut. Nästa gång använde jag ett mjukt men stadigt scubatyg till behån och ett lyxigt rosa sidentyg i klänningen. Det blev en riktig partyklänning med lång, böljande kjol och halvnaken rygg. Framtill gjorde jag dekolletaget högt för att förhindra insyn och ärmhålen är högt skurna för att dölja eventuella operationsärr.

2018 14 rb serie

Foto: Annie Anderberg

1. Resårband i ryggen, som håller klänningens ”liv” på plats, tunna axelband, men med en hög skärning under armen gör att klänningen sitter fint och döljer ärr. 2. På varje klänning sitter ett litet silverfärgat Hope-märke, som står för E.MallaS Hope Project. 3. Klänningens innerfoder är sydd i ett stadigt material, med en liten ficka, som håller protesen på plats.

Sommaren 2018 träffade Malin av en slump M:s chefredaktör Åsa Lundegård.

2018 14 malinhedlund

Foto: Foto Annie Anderberg

– Även om modellen är densamma så kommer ingen klänning att vara den andra lik. Det beror på att tyget är tryckt så att det rosa gradvis tonar ut till naturell. Det rosa kommer att skifta på olika sätt, i varje klänning, berättar Malin Hedlund.

– Jag berättade om Fatimas klänning och Åsa om M-magasins årliga bröstcancerbilaga. Tänk om vi kunde erbjuda klänningen till M:s läsare? 

Så blev det, och nu finns möjlighet att beställa klänningen av Malin.

– Jag hoppas att modellen ska bli omtyckt så att jag kan fortsätta producera den, och låta en viss procent gå till cancerforskningen. Och man behöver inte ha haft bröstcancer för att ha klänningen, det kan alla från 15 år och uppåt, säger Malin.