Omröstningen för Årets Mappie 2016 är avslutad

Omröstningen till Årets Mappie 2016 är nu avslutad – tack till alla som har röstat! Nu ser vi fram emot den festliga prisutdelningen på vår Galabåt den 2 april.

Vill du följa med på galakryssningen? Här finns biljetter till året största galafest! 

Läs mer: Detta är Årets Mappie

NOMINERADE TILL ÅRETS MAKTMAPPIE

 

Anna Ekström, 57, jurist som axlar ansvaret för Sveriges framtid som nybliven – men mycket erfaren på skolfrågor – gymnasie- och kunskapslyftsminister. Till regeringsposten gick hon från uppdraget som generaldirektör för Skolverket, men mest känd för allmänheten är hon som kunnig och rolig parhäst till före detta KD-ledaren Göran Hägglund i tv:s På Spåret, där de slutade tvåa.  

Läs mer: Ekots lördagsintervju med Anna Ekström, 5 nov 2016


 

 

Monica Lingegård, 54, civilekonom med sikte på att förändra Samhall på djupet: större omsättning, tusentals nya medarbetare och en stark värdegrund. Utsågs till Årets vd. Med sina 20 000 anställda är Samhall ett av landets största arbetsgivare; henns mål är att synliggöra verksamheten som går ut på att hjälpa funktionshindrade personer ut på arbetsmarknaden. 

Läs mer: Monica Lingegård Årets VD 2015 [ur SvD]


 

 

Anne Ramberg, 64, är mäktig generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund (första kvinnan) och mäktig på sociala medier, i sin frispråkiga blogg för samfundet tar hon till exempel avstånd från rasism och främlingsfientlighet, något som retat nättrollen.
När hon twittrar, lyssnar man.

Läs mer: Anne Rambergs blogg
Lyssna: Söndagsintervjun i P1, 18 sept 2016
Läs också M-magasins intervju med Anne Ramberg i nr 2/2016.  

Marianne Rundström, 65, regerar i Gomorrons Sveriges tv-soffa och väcker opinion om åldersnoja och pensionsålder med boken Passé: de ofrivilliga pensionärerna. Vill inte sluta jobba och slår fast: ”Jag tycker att jag är en mycket bättre arbetskraft i dag än vad jag var tidigare när jag var splittrad på alla andra saker i mitt liv.”

Läs mer: Mata duvor? Ja, när jag blir gammal! (ur M-magasin nr 13/2016)


 

 


 

Pia Sundhage, 56, visade i OS var fotbollsskåpet ska stå. En silvermedalj för denna förbundskapten och hennes landslag – snacka om återhämtning! Sjunger och lirar gitarr för sina spelare, och vinner deras förtroende. Fortsätter som damlagets förbundskapten också 2017. Meriter med damlaget hittills: OS-guld 2008 och 2012. VM-silver 2011, EM-semifinal 2013, OS-silver 2016. Nu återstår kampen om ett EM-guld i Nederländerna i sommar, som kronan på verket innan hon slutar.

Läs mer: Pia om låtarna som gjorde henne till en toppcoach  (ur Tidningen Chef.)


 

NOMINERADE TILL ÅRETS KULTURMAPPIE

 

Madeleine Grive, 61, är poesins fanbärare i Sverige sedan 36 år med sin kulturtidskrift 10tal, poesifestivaler, barnverksamhet och poesifabrik. Hon tycker att poesin måste släppas fram mer och menar att en poetisk blick på tillvaron kan ge människor hopp i annars dystra tider. I 10tal bereder hon plats för debutanter att pröva vingarna – och många har nått både flygfart och höga höjder.

Läs mer: 10tal.se


 

Cecilia Hagen, 70, journalist och krönikör på Expressen sedan 1973 med sylvass penna. Hon vågar både sticka ut hakan och visa dubbelhakan på omslaget till sin bok Ständigt frågvis, där hon berättar om vad som händer vid kändisintervjuerna när bandspelaren stängts av och kamerablixtarna slocknat.  

Läs mer: Cecilia Hagens krönikor i Expressen


 

 

Inger Hallström Stinnerbom, 65, är skräddardottern som blev teaterkostymör som skapar scendräkter som inte bara är konstverk utan också betydelsebärande på värmlandska berättarteatern Västanå. ”Hennes dräkter är ett mirakel”, ”Hon visualiserar myterna”, är några försöka att beskriva hennes förmåga. Aktell med boken Tråden jag ärvde: teater, folk, kostym som presenterar ett urval av hennes praktfulla kostymer som har en förmåga att lysa upp i virvlarna av dans, ord och musik på teaterscenen.

Se mer: Kostymutställning på Västanå teater


 

 

Helena Bergström, 52, har haft flera karriärer på scenen, både på Dramaten och Stadsteatern. Letade sig så småningom in i folksjälen i rollen som Zandra i Änglagård. Ridit igenom stormar, och tycks alltid stå stadigt. Har fortsatt att utvecklas, regidebuterade med Se upp för dårarna 2007, och hennes senaste film En underbar jävla jul blev årets mest sedda på svenska biografer. Också aktuell i nya tv-serien Saknad, ett slags Änglagård fast i mörka toner. 

Lyssna: Katarina Hahr möter Helena Bergström [Sveriges radio P1]


 

 

Stina Wollter, 52, är konstnären och radiorösten som genom Instagram och hashtaggen #allafårvarabeyonce startade ett efterlängtat kroppsuppror. Retar upp censorerna på Intstagram med sina kroppsliga glädjedanser, danser hon tillägnar sin syster Ylva som 30 år gammal gick bort i anorexi. Slår tillbaka mot hatande män genom att returnera snoppbilderna de sänt henne.

Läs mer: Stina Wollter vill ge kroppen plats [DN, 10 dec 2016]
Stina Wollters Instagramkonto
Se de borttagna videofilmerna här. [Expressen, 22 nov 2016] 


NOMINERADE TILL ÅRETS STILMAPPIE 

 

Ann Bonander Looft, 54, började sticka som elvaåring – nu är hennes stickade mjuka skapelser haute couture. En avig, en rät – tusen möjligheter. Utan mönster, men med en idé i huvudet, blir hennes unika handstickade plagg till. Också verksam som kostymör på teatrar som Stockholms stadsteater, Dramaten, Riksteatern, Comedie Francaise i Paris med flera, och inom film och tv. Har ateljé/butik i Stockholm.

Se mer: annbonanderlooft.com


 

 

Susanne Ljung, 55, får oss att trycka öronen mot radion och lyssna på Stil som lär oss ALLT om mode kopplat till samhällsförändringar och stjärnglamour. De 400 000 lyssnarna fångas av hennes sällsamma förmåga att analysera och sätta ord på modeströmningarna – oavsett om de är nutida eller ikoniska från svunna tider. Och stilbildare har hon sjäv blivit på kuppen. 

Läs mer: Alltid på jakt efter stil [DN, 16 jan 2016] 


 

 

Monica Nordlund, 69, vintagesamlare och klädrådgivare som säljer och hyr ut sina unika plagg till dem som söker något extra. Hennes Ateljé Femman finns i ett uthus i Sollentuna, där hon kombinerar återvinning med svensk och internationell sömnadskonst. Till glädje för till exempel en Nobelfestande kvinnlig kulturminister som häromåret gjorde succé i en återvunnen, feminin frackvariant med hellång vid kjol.  

Läs mer: Ateljé Femman.
Läs mer: Intervju om den uppmärksammande fracken [Rodeo, 11 dec 2011]


 

 

Git Scheynius, 56, är en av grundarna av och sedan 1990 VD för Stockholms Internationella Filmfestival. En kulturentreprenör med stil som har skapat en av Europas elegantaste festivaler – hon har fått priser både för festivalens katalog och hemsida och utmärkelser för kreativa samarbeten. Har tillsammans med Telia initierat ett långfilmsstipendium för kvinnliga regissörer, och lockat coola filmpersonligheter som Lauren Bacal, Susan Saradon, Uma Thurman och nu senast Francis Ford Coppola till Sverige för första gången. En stark förebild, en primadonna av röda mattan med filmstjärnelook.

Läs mer: Stockholm filmfestival.


 

 

Eva Bonnier, 71, är inte bara förläggare utan är också en stilsäker kulturtant med fingertoppskänsla för accessoarer som i det nedtonade fångar blicken. 


NOMINERADE TILL ÅRETS HJÄLTEMAPPIE 

 

 

Wilhelmina Hoffman, 56, är läkare och verksamhetschef på Stiftelsen Silviahemmet, som startades på Drottnings Silvias iniatiativ och hennes erfarenhet av sin mammas demenssjukdom. I dag finns där, tack vare en eldsjäl som Wilhelmina Hoffman, en särskild utbildning för vårdpersonal inom området demens. När man har gått den kan man kalla sig Silviasyster, Silviasjuksköterska eller Silvialäkare. Även institutioner kan bli Silviahemcertifierad. Allt detta bygger en armé av kompetensutvecklad personal som står på de demenssjukas sida och förstår deras behov, en grupp dom är för svag att föra sin egen talan så de behöver den här extra kompetensen och förståelsen för sin situation.
Wilhelmina Hoffman är även en av föreläsarna på galakryssningen.
Läs mer här: http://www.silviahemmet.se/

Wilhelmina Hoffman, 56, är läkare och verksamhetschef på Stiftelsen Silviahemmet, som startades på Drottnings Silvias iniatiativ och hennes erfarenhet av sin mammas demenssjukdom. I dag finns där, tack vare en eldsjäl som Wilhelmina Hoffman, en särskild utbildning för vårdpersonal inom området demens. När man har gått den kan man kalla sig Silviasyster, Silviasjuksköterska eller Silvialäkare. Även institutioner kan bli Silviahemcertifierade.

Allt detta bygger en armé av kompetensutvecklad personal som står på de demenssjukas sida och förstår deras behov, en grupp för svag att föra sin egen talan, som behöver den extra kompetensen och förståelsen för sin situation.

Wilhelmina Hoffman är även en av föreläsarna på vår Galakryssning där Årets Mappie koras.

Läs mer: silviahemmet.se

  

 

Carola Häggkvist, 50, är en av få svenskar som inte behöver ett efternamn för att vi ska veta vem det är; Zlatan och Amelia är två andra. Hon behöver ingen närmare presentation som artist, utan det som har gjort störst intryck på oss i år är hennes sätt att omsätta Jesu ord i praktisk handling. När hemska flyktingbilder nådde oss här i Sverige, samlade hon in kläder och andra förnödenheter och begav sig till ön Kos i Grekland för att hjälpa människor på flykt. Hon delade även ut sitt telefonnummer. När gränspoliserna senare blev ombedda av flyktingar att slå numret, trodde de inte sina öron – det var självaste Carola som svarade. Sedan dess bor flera asylsökande hemma hos henne.

Läs mer: faktum.se/carola


 

 

Ann-Christine Krook, 53, har legat sömnlös på grund av andras snarkningar – i decennier! Men all denna vakenhet var inte helt fruktlös då hon kunde se ett mönster: snarkningen upphörde i vissa sovpositioner, till exempel på sidan eller magen och med halsen lätt sträckt bakåt, typ framstupa sidoläge. Hon började utveckla en produkt som skulle kunna få snarkaren att sova i ett stabilt läge, som minimerar risken för snarkande. Hon har sugit in all kunskap hon har kunnat hitta i ämnet, varit på kongresser, pratat med experter och började sedan att uppfinna. Det blev kragen Eezyflow. Uppfinningen ledde även till att hon blev entreprenör. Vi tycker att hon har gjort en folkhälsoinsats.

Läs mer: eezyflow.com


 

 

Inga Pagréus, 67, öppnar dörren för samhällets olycksbarn. Vi har gått förbi Klara kyrka i centrala Stockholm och sett de långa köerna till soppköket där. Många i Sverige hungrar i dag, och Inga Pagréus, diakon i S:ta Clara församling, visar vad medmänsklighet kan vara och hur en kyrka kan verka och visa omsorg för människor i nöd. Omtalat är att kyrkan varje vardag efter lunch går till Sergels torg och serverar kaffe. Även bland prostituerade på Malmskillnadsgatan och interner i fängelser finns kyrkan som stöd. Men hon är ingen som vill ta åt sig äran av detta mångåriga, fina arbete och har nyss gått i pension. Vi tycker att hon är en mappie som förtjänar en guldstjärna.

Läs mer och lyssna: sverigesradio.se


 

 

Astrid Börjesson, 55, är sjuksköterskan och barnmorskan som tar ledigt för att arbeta för Läkare utan gränser på en båt i Medelhavet. Hon har träffat och tagit hand om människor på de livsfarliga och undermåliga båtarna från Afrikas kust till Medelhavshamnar i Europa. Astrid Börjesson har till och med förlöst barn på sjön. Hon beskriver arbetet som svårplanerat, mycket på grund av väder och vågor. Ibland kan det gå en vecka utan att något händer. Sedan kan det vara två dagar av intensiva hjälpinsatser. Och smärtan över att komma försent vet hon också vad det är; att få ett anrop men inte hinna fram, båten har redan sjunkit. En tuffing som vågar lämna bekvämligheten för att rädda liv.

Läs mer:
Astrid hjälpte Divan till världen på Medelhavet [Aftonbladet] 

Vård på dödens hav [Vårdfokus]

Säkrare resa skulle minimera riskerna [feministisktperspektiv.se]


 

NOMINERADE TILL ÅRETS INTERNATIONELLA MAPPIE 

 

Michelle Obama, 52, är juristen och presidentfrun utan skandaler. När hon till sist tog till orda, var orden dynamit. ”When they go low, we go high” är vårt nya mantra. Hennes bejulblade tal gjorde att många väcktes av tanken att vi kanske här ser nästa kvinnliga amerkanska president – vilket hon genast dementerade. Under de åtta år hon har bott i Vita huset har vi sett henne odla grönsaker i trädgården och kampanja för bättre mat och mer fysisk aktivitet för amerikanska barn.

Läs mer: Letsmove 
Se talet Michelle Obama höll i New Hampshire under valkampanjen.   


 

 

Elena Ferrante vet vi inte vem det är, men vi vet att hen ändå är den hetaste författaren just nu. När hen släpper en bok, stannar världen och vi slukas upp av fiktionen.

Läs mer: Jenny Lind, M:s bokrecensent om Ferrante
Elena Ferrante har gjort pseudonymen het igen [Vi läser]


 

 

Tsai Ing-wen, 60, är Taiwans nyvalda demokratiska president och inte ett dugg rädd för storebror Kina. Hon viker inte en tum om landets självständighet. Beskrivs som progressiv i sociala frågor. Hennes gratulationssamtal till nyvalde president Trump orsakade diplomatiska reaktioner världen över. Hängiven kattälskare.
Läs mer:
Three Things to Know About Taiwan’s President Tsai Ing-wen, Who Rattled China by Phoning Trump [Time]
Wikipedia


 

 

Joanna Lumley & Jennifer Saunders, 70 resp. 58, alias Patsy & Edina i Absolutely fabulous – the movie får oss att skratta helt hysteriskt åt 50-pluslivet, de är ju som vi: evigt unga, ständigt rebelliska, ohämmade livsnjutare, ofta åldersförnekare och helst Bollingerpimplande. Sweetie Darlings!

Se: Här berättar de om sitt första möte [Graham Norton show] och här finns filmens trailer.


 

 

Ségolène Royal, 66, är Frankrikes miljö- och energiminister och var spindeln i nätet för det stora klimatmötet. Nu har landet som första EU-land förbjudit plastpåsar, och hon har nyligen lagt fram en rad åtgärder mot luftföroreningar, bland annat blir det stopp för dieseldrivna bilar och lastbilar i Paris från 2025. Hett namn inför Frankrikes val nästa år.

 


Obs: För att kunna skicka in formuläret här nedanför, måste du också fylla i den kod som visas längst ner. Detta för att förhindra skräpmejl.