Skönhet kommer inifrån – men kan behöva lite hjälp

Svenska Ingmari Lamy blev omslagsflicka vid 20.
Nu är hon 62 och fortfarande en eftertraktad modell. Vad gör hon för att hålla sig så ung?
Här berättar hon hemligheten för skönhetsjournalisten Karina Ericsson Wärn.
 

Modevärlden är som bekant en ungdomsfixerad planet. Ungt och fräscht ska det vara, i alla fall när det kommer till marknadsföringen. I annonserna råder en genetisk perfektionism som fulländats med retusch. Rynkor, alltför djupa linjer kring munnen och hängstjärt är bannlyst, liksom gäddhäng. Karusellen bygger på att det som visas upp på modebilden – ser bättre ut än det vi ser i spegeln. Men någonstans är ungdomsfixeringen också en paradox, för kikar man in bakom kulisserna är själva kuggarna i modevärldens maskineri inte så särdeles purunga alla gånger. Tänk bara på herr Karl Lagerfeld, han är så gammal att han till och med ljuger om när han är född. Inte heller H&M:s kommande gästdesigner Sonia Rykiel är särskilt ung. Och Miucci Prada, vars älsklingsplagg är förklädet, liknar mest en rejäl dam ur en gammal svensk pilsnerfilm med naturlig bredd över både barm och bak.

Trots att det råder en rågång åldersmässigt mellan catwalk och backstage finns det förstås undantag. På båda sidorna. Ett bokstavligen strålande undantag är Ingmari Lamy som under 60- och 70-talet prydde omslaget till flera glossiga internationella modemagasin.
I dag återfinns hon i reklamen för svenska modemiraklet Odd Molly och de senaste åren har hon synts på catwalken hos bland annat John Galliano, Yohji Yamamoto, Kenzo och Jean-Paul Gaultier.

Modellkarriären är alltså långt ifrån ett avslutat kapitel och under Paris modevecka är Ingmari Lamy ett stående inslag i vimlet.

När M-magasin träffar henne i modevärldens huvudstad har hon precis fått veta att den casting hon var på häromdagen inte ledde till något jobb. Hon var för kort. En modells vardag, att bli ratad för att man inte passar in. Hur klarar man det egentligen?

– Ja, jag har ju alltid betraktat skönhet som en inre kvalitet. Jag har hela tiden varit grundad i något annat, och fördjupat det på olika sätt. Jag började till exempel på allvar med meditation redan 1976, berättar Ingmari som har strikta dagliga rutiner när det gäller att vårda sitt inre.

– När jag sminkat mig för något jobb så har jag alltid gjort det för att nollställa ansiktet. Förvandlat det till en potentiell tavla på vilken jag sedan arbetat med strukturer och skuggor. Privat sminkar jag mig aldrig.

Modellkarriären började av en slump 1967. Då blev Ingmari upptäckt av en modellscout på en nattklubb i Paris. De första testbilderna hamnade direkt på omslaget till Harper’s Bazaar. Sedan var allt i full gång. Ingmari blev en stjärnmodell och globetrotter. Men lite annorlunda och egen. För Ingmari dröjde sig gärna kvar på de platser hon skickats till. Hon stannade för att ta in naturen, lyssna till sig själv och bara vara.
– Jag var ju aldrig på hugget. Dagens modeller är mycket mer businessminded. Jag gjorde till exempel den första YSL-parfymreklamen någonsin. Den kördes i fem år. För det fick jag tiotusen kronor.

Småningom blev det giftermål och barn och med familjelivet tappade Ingmari reslusten. Modellyrket lades på hyllan. Under en period arbetade hon hos sin nära vän Kenzo som designassistent men vantrivdes med att alla dörrar öppnade sig bara för att hon stod Kenzo nära. Efter skilsmässa nummer två blev dock allt ett kaos.

– Det var katastrof. Jag var nyskild, hade två barn. Hade startat eget klädmärke på andras initiativ som sedan blev nedlagt, enorma skulder. Jag kunde inte köpa någonting. Inte ens vitaminer.

När allt såg som mörkast ut, i slutet av 80-talet, blev Ingmari återupptäckt som modell.
– Jag bad fotografen Magnus Reed att ta bilder på mina kläder, och han bad mig vara modell. Vi kom sedan att göra flera jobb ihop som var jättekul. Och så var modellkarriären igång igen, fast mer som ett extraknäck vid sidan av.

I dag arbetar Ingmari först och främst med healing och kroppsterapi.
– Helst vill jag jobba med unga modeller för att bygga upp deras inre självkänsla. Det kommer ofta fram unga modeller till mig och tackar mig för att jag finns. Jag är väl en slags förebild, en livslevande påminnelse om att det är insidan som är det allra viktigaste. Inte ens yttre. 

Men hur ser hon då själv på det här med att åldras, är det inte lockande att ta till olika tricks och medel för att försöka se yngre ut?

–Det är klart att jag inte gillar vad som händer. I morse tittade jag på mina armar, och det där hänget. Suck. Men jag älskar mina armar, det är ju jag. Jag håller inte ens på med en massa krämer, för jag trivs inte med det. Jag använder olivolja. Lite rouge är förstås alltid ett lyft om man tycker om det, men så lite som möjligt.

I vimlet som uppstår kring visningarna blir Ingmari fotograferad av både mexikanska Vogue, BBC online och unga modebloggare från hela världen på jakt efter folk med stil. Ingmari poserar vant och bättrar emellanåt på munnen med lite skimrande ljusrosa läppglans. Ingmari är i allra högsta grad ett proffs att fortfarande räkna med.

Sminka dig efter din ålder

Här är knepen för att du ska känna dig yngre – du som inte är begåvad med Ingmaris hud.

Läs mer här