Storm kring Karin Alfredssons nya bok

Jornalisten och författaren Karin Alfredssons nya bok Klockan 21:37 väcker protester i Polen.

Boken handlar om abortförbudet i det katolska Polen, huvudpersonen är en gravid studentska som vill göra abort. Hon prövar magsårsmedicin och hopp från hög höjd för att framkalla aborten, och blir alltmer desperat.
Hon tar sig ombord på en holländsk båt som på internationellt vatten ska hjälpa polska kvinnor att genomföra sina aborter. Ombord finns också en man som för en kamp mot kvinnorna som han anser är omoraliska. Han fotograferar dem i smyg och hänger ut dem på internet.

I boken kritiserar Karin Alfredsson den förre påven, Johannes Paulus II:s åsikter om abort, och på omslaget till boken syns en bild av påven i en fotoram med krossat glas. Trots att boken enbart finns på svenska, har den orsakat en våg av protester i Polen. Den polska recensenten Dana Platter, bosatt i Sverige, gjorde en anmälan av boken där hon jämförde omslaget med Muhammedbilderna.

”Uppenbart har jag hamnat i ett getingbo” skriver Karin Alfredsson på sin egen hemsida,

Karin Alfredsson har tidigare skildrat kvinnors situation i olika delar av världen, bl a Zambia och Vietnam. Hon arbetar för närvarande på en bok som utspelar sig i Indien.