Tabu med äldres sexualitet?

Många känsliga frågor kom upp när RFSU tillsammans med studieförbundet Sensus och Miljöpartiet Stockholm arrangerade en samtalskväll om äldres sexualitet. Maj-Brith Bergström-Walan och Malena Ivarsson diskuterade och svarade på frågor.

Hur ser mappiesarnas framtid ut sexuellt? Samtalsledaren och sexologen Tina Nevin läste högt ur en handbok för gynekologer som sa att sexualiteten försvinner 3 år efter att kvinnan slutar vara fertil, vilket hon tycker är skrämmande, Maj-Brith Bergström-Walan instämmer och kan intyga med sina 84 år att handboken inte stämmer.

– Jag tycker att M-magasin har kommit med mycket bra artiklar på sistone som visar att sexlivet inte läggs ner när man är infertil. Där har jag kunnat läsa hur man har det bästa singelsexet eller som senast då de skrev om äldre kvinnor som träffar yngre män, säger Tina Nevin.

För att stärka sexlusten när man blir infertil föreslår Malena Ivarsson testosteronpiller.

– I Sverige skriver man inte ut sådana, men i Amerika skriver de ut dem och det fungerar väldigt bra.

Men hur hjälper man sin gamla mamma som bor på äldreboende som säger att hon vill ha sex?

– Ge henne en vanlig tvättsvamp som hon kan gnugga mot klitoris, svårare än så behöver det inte vara, svarar Maj-Brith Bergström-Walan.

Tina Nevin som var kvällens samtalsledare men titulerades också som ”fittexpert” tror att det kommer finnas tillgång till massagestavar eller vibratorer som sexhjälpmedel på äldreboendena i framtiden.

– Men det mest intima vi har i vårat samhälle är kyssen och det kan vi inte skapa hjälpmedel för, säger Maj-Brith Bergström-Walan.  

Av: Sofia Lindblom