Ekonomijournalisten Birgitta Piper ger våra läsare klarsynta och stränga råd i ekonomiska frågor. Nu är hon också med oss som bloggare. Men, undrar vi, följer hon alltid själv sina egna råd? Och är äggakaka hennes favoriträtt?

Vilka tre adjektiv beskriver dig bäst?
– Envis, klarsynt, gladlynt. Sedan får någon annan avslöja resten.

Vad är det roligaste med att vara ekonomijournalist?
– Lär nytt hela tiden. Får insikt i hur komplicerade sammanhang brukas och / eller missbrukas av olika parter och får belysa detta med ett begripligt språk för läsare och lyssnare. Och, som i M magasin, får komma i direktkontakt och nära människor som berörs och känner sig utsatta och osäkra i ett superkommersiellt ekonomiskt system. Människor som dessutom ofta sitter fastlåsta i en uråldrig rollfördelning. Det är mycket givande att kunna dela med sig av styrka och användbar kunskap.

Lyder du själv alla dina råd?
– Njae. Men mest ja nu för tiden. Uppdraget i M magasin sedan starten har lärt mig massor. Framför allt att vara vaksam. Men jag åkte själv dit på att inte förstå hur en kapitalpension (jo jag menar kapitalpension för jag var tidigt ute att nappa på denna skattegynnade sparform som sedan ändrades i ett annat upplägg till kapitalförsäkring). Jag fattade inte att jag var tvungen att hålla koll på utvecklingen av de fonder jag köpte på inrådan av min bank.
Jag lät allt ligga stilla och som jag trodde snyggt skulle växa till sig. Men ICKE. Efter några år när jag skrivit massor om kapitalförsäkringar och dess fallgropar i M magasin gick jag in och kollade i min egen… Jösses… 1/3 av mitt insatta kapital hade försvunnit i en fond som rasat i värde. Så kan det gå när man missar sitt eget ansvar och inbillar sig att någon annan gör jobbet åt en.  Nu har jag sålt skiten och lagt in en indexfond istället.
Och inte får jag dra av förlusten…

Vad verkar vara det svåraste i ekonomin för kvinnor 50+?
– Brist på självförtroende och insikt om att det går alldeles utmärkt att agera som män. Svårt att ta egna initiativ och svårt att ställa krav. Inbillar sig att männen i princip fattar bättre och vet mer. Nej, det gör de inte. Men de är kaxigare och tar risker. Det är inte så dumt att ta efter. Men det är bra att aldrig tappa den kritiska blicken och alltid ta en ”second opinion” när det gäller så kallade goda råd. Kvinnor bör också börja tänka i den aktiva riktningen ”investera”, istället för det mer försiktiga begreppet ”spara”. Kan visserligen vara samma sak – men att investera är att tänka tillväxt och framtida egen förmögenhet.

Hur ska man göra för att ekonomi ska bli roligare?
– Börja med att testa att ta risk med en liten summa som du är beredd att förlora. Köp någon eller några säkra aktier du tror på. Eller en aktuell riskfond av något slag. Kolla i det här läget med ett antal sakkunniga så att du inte köper helt galet. Fråga flera. Inte bara en. Håll sedan ögonen på värdeutvecklingen. Har du tur ser du hur du får en snabb, om än liten, värdetillväxt på litet utgångsläge. Det sporrar och gör en glad. Det är som att tävla med sig själv.
– Börja läsa facktidningar. Privata Affärer är en bra vägledare. Affärsvärlden och Dagens Industri är också bra att läsa regelbundet. Finns om inte annat på biblioteken. Där ser man mönster och får en hyfsad överblick. Det är tillfredsställande att känna sig välinformerad. Det tänder ett eget intresse. Det klassiska rådet är också att investera i egen bostad. Rätt läge ger oslagbar värdetillväxt på lång sikt. Lovar. Det är roligt.

Vad är snabbaste sättet att få en god ekonomi?
– Tänk på dig själv. Inte bara på barn och familj. Se om ditt hus i god tid. Spara i god tid till egen privatpension och i bra produkter. Bygg eget kapital. Våga ta lite mer risk i delar av ditt sparande / investeringar på framtiden. Det ger chans till snabbare och större tillväxt i alla fall på delar av ditt kapital.
Se också till att din partner delar med sig av sin lön i ett pensionssparande åt dig (ska skrivas som din enskilda egendom) när du är barnledig och får gå ner i lön och förlorar pensionsinsättningar. Teckna livförsäkring i god tid om du är sambo eller har bolån att klara av. Lär dig också att löneförhandla.
Tänk alltid: OM? ”Om jag blir ensam , vad händer då?” Bättre vara förberedd på det värsta. Det blir lättare då.

Måste man vara bra på siffror för att få koll på ekonomin?
– Alla vuxna – de allra flesta, kan ju faktiskt räkna. Ekonomiskt förnuft är också bra att ha och det får man om man själv vill. Det är bara att läsa och lyssna.

Vem ska man lita på om man måste be om hjälp?
– Den du ska lita på i första hand är dig själv. Du ska först veta vad du själv vill. Lägg upp en egen plan. Skissa på en lösning. Läs därefter på om det upplägg du vill göra eller investera i. Det är du själv som måste göra inledningsjobbet. Annars är du i händerna på för många som vill tjäna pengar på dina pengar uatn at veta hur du ska fråga om DIN egen nettovärdetillväxt när alla avgifter är avdragna. Utan egna förebredelser har du inte kunskap om olika alternativ som du kan använda i en förhandling om bättre villkor. Det gäller att inte bara gå till EN bank, eller EN försäkringsmäklare. Du ska fråga hos många. Precis som man gör när man köper en bil.

Vad ville du bli när du var liten?
– Gymnastikdirektör eller sjukgymnast.

Har du någon hobby?
– Halvlodshästuppfödning, matlagning, konst, arkitektur.

Är äggakaka din favoriträtt?
– En av många!

Och gult din favoritfärg?
– Nej. Rosa och svart.

Vilka egenskaper skulle du vilja att du hade?
– Tålamod.

Några du skulle vilja bli av med?
– Otåligheten och den ibland allt för snabba repliken. Fick ett råd för något år sedan av en av Sydsvenskans chefscoacher att tänka så här: ”Ska det sägas nu? Ska det sägas av mig? Ska det sägas över huvudtaget?”

Vad längtar du efter?
– Alltid efter något eller någon.

När blir du arg?
– Oftare glad än arg. Och om arg, så går det snabbt över. Hade en medarbetare på redaktionen som en gång sa till mig: ”Jag önskade jag hade din förmåga att vara gladarg”.