Sommarteater under bar himmel

I sommar blir det hiphop, opera, poesi, improviserad schalgerfestival och mycket mer på Stockholms utomhusscener. Men vi kommer också kunna se Björn Ranelid, Iprenmannen och Lisbet Salander på samma scen.

Parkteaterns sommarsäsong öppnar med en urpremiär, där ovan nämnda kändisar (eller?) medverkar i föreställningnen Stjärnsmäll – en utomjordisk revy med sommarlätt musik, stilig konferencier, dansare och oväntade besök från rymden. Den spelas på olika scener hela juni.

Två nya scener tas i bruk för Parkteaterns uppsättningar i sommar; de övertäckta bassängerna i Kungsträdgården, och en flytande ponton utanför slottet, där Stockholms Improvisationsteater ska köra den medryckande uppsättningen Den imporviserade schalgerfestivalen, där publiken väljer låttitel och genre, samt avgör vem som vinner. Detta har varit en given succé på andra scener tidigare.

Jacob Hirdwall, dramaturg på Dramaten, har gjort monologen Det Osynliga som granskar de krafter som suystematiskt försöker söndra den känsla av gemenskap i ett samhälle, som tagit generationer att bygga upp. På scenen står Jonas Kruse, regi av Richard Turpin. Urpremiär 2 juli.

Irma Schultz Kellner tolkar den amerikanska protestsångerskan Joni Mitchell, 17-18 juli på scen Under eken.

– Historien om Jonis liv, fakta, funderingar, humor och poesi kommer att blandas med glimtar ur mitt eget, säger Irma som i höst släpper en ny skiva, Blank is – sånger av Joni Mitchell som hon producerat själv.

En sann historia om hur det är att leva med Tourettes syndrom – sjukdomen som gör att man inte kan kontrollera sina impulser, har olika tics för sig. Om detta berättar Pelle Sandstrak, talare, dramatiker och författare som skrivit en bok om sitt liv, och som nu turnerar med föreställningen som bygger på den. Spelas på scenen Under eken på Djurgården 7-11 juli.

Vill du se regerande världsmästare i dans så är det läge den 12-13 augusti i Vitabergsparken, då Superjam går av stapeln. Sverige, som är regerande världsmästare i hiphop, bjuder in ett 50-tal dansare till årets största street dance-händelse, med battles om de grymmaste moovsen (alltså dueller om vem som har coolast rörelser).

Cullbergbaletten, solodansaren och koreografen Virpi Pahkinen är andra aktuella dansföreställningar, liksom Kungliga baletten som hyllar den legendariska ryska baletten med två verk.

Och självklart är Clownen manne med, han underhåller 4-104-åringar i föreställnignen Uppåt väggarna. En institution som varit med sedan 1976.

Hela Parkteaterns program finns här