The Crown – höstens stora tv-drama för dig som älskar brittiska serier

Nya brittiska tv-serien The Crown kommer att locka många av oss till soffhörnan i höst. Torsdagen den 3 november bjöd Netflix och Bonniers Tidskrifter på en exklusiv förhandsvisning av seriens första avsnitt på Grand Hôtel i Stockholm. Hela första säsongen finns nu tillgänglig på Netflix.

Bakom filmen står manusförfattaren Peter Morgan (som också skrev manus till The Queen) och regissören Stephen Daldry (känd från Timmarna). Med Netflix i ryggen har de i The Crown skapat ett högkvalitativt kostymdrama med kvalitet in i detaljerna.

Serieproduktionen är Netflix mest påkostade någonsin, vilket inte minst märktes vid lanseringen. Torsdagen den 3 november bjöd Netflix tillsammans med Bonnier Tidskrifter in drygt 100 gäster in till en smygpremiär av det första avsnittet.
Bonniers digitalchef Frida Boisen höll ett mycket uppskattat tal om starka kvinnor och hur viktigt det är att kvinnor lyfter och ger varandra plats.
Läs mer om Fridas tankar här.
Gästerna bjöds på bubbel, snittar och popcorn, och det utbringades en skål innan man bänkade sig och filmen började rulla.

The Crown är baserad på Peter Morgans pjäs The Audience och produktionen har sneglat såväl på West Wing som på Downtown Abbey. Det är scenografiskt vackert och en personlig skildring av en tid som ibland hamnar i skymundan, men som spelar stor roll för hur efterkrigstidens Europa utvecklade sig.

Tempot är långsamt, men det är varken tråkigt eller händelselöst. Huvudspåret är relationen mellan Elizabeth och Philip, där Claire Foy för övrigt är välcastad som en knivskarp blivande drottning Elizabeth II, som driver sin vilja igenom tyst, metodiskt, obönhörligt. Philip, spelad av Matt Smith, framställs som en snabbkäftad officersplayboy. 

I premiäravsnittet har Sir Winston Churchill precis omvalts som premiärminister och hans popularitet bland folket såväl som hans vänskap med landets andra landsfader, Georg VI (spelad av Jared Harris), är djup. Churchills karaktär är även den väl tillsatt och spelas av John Lithgow. För oss som följde serien Tredje klotet från solen  är det kanske en överraskning att se långa smala Lithgow som en rund och krum Sir Winston. 

De som kan sin brittiska monarki, (eller har sett filmen The Speech) vet att Georg VI inte var förstahandsval som regent och att han hade grava problem med stamning. Trots detta blev han en mycket älskad och respekterad kung. Men hans stab lät honom inte få veta sanningen om sin cancer, och Jared Harris skildring av hur att går från ovetande till till insikt om sin egen stundande död är stark.

Premiäravsnittet är tungt, snyggt, trovärdigt och mycket, mycket brittiskt. Men känslorna är också med, särskilt i slutet av första avsnittet. Men det lämnar vi till er att själva uppleva hemma i tv-soffan. 

Här finns vimmelbilder från förhandsvisningen! 

Se också trailern från första avsnittet här nedan.

Fotnot: Vill du ha hjälp med att komma igång? Kontakta Neflix svenska kundtjänst på telefon 020-79 06 37.