Vi har kroppspanik!

36 gånger om dagen! Så ofta tänker kvinnor negativt om sitt yttre. Grynet Molvig, Mi Ridell och Paula Ternström tar i vår upp kampen mot våra kroppsnojor och matpanik i föreställningen Matdesperat.

– Alla kvinnor jag känner har ett komplicerat förhållande till mat, säger skådespelerskan Paula Ternström. Tyvärr går det inte över med åldern.

Hon tillhör kärntruppen bakom 2,6-miljonersklubben och ville hitta en gemensam nämnare för både de yngre och de äldre kvinnorna.

Resultatet blev underhållningsseminariet Matdesperat. Hon fick med sig skådespelarna Mi Ridell och Grynet Molvig på tåget och tillsammans ska de nu turnera landet runt för att på ett humoristiskt och vetenskapligt sätt gestalta kvinnors ätande och hur det är kopplat till vår självbild.

Grynet Molvig, 67, varför ville du vara med?
– Jag tyckte att det var en bra grej med både fakta, humor och allvar.

Vad har du själv för förhållande till din kropp?
– Hade du frågat mig före det här hade jag svarat – jättebra! Men nu… haha, nej, men man får ju många aha-upplevelser.

Som vad då?
– Alla kvinnors fobier, nojor och hela den här matjakten. Jag kan känna igen mig. Och dessa tabletter, pulver och olika dieter som presenteras som livsnödvändiga, och stressen kring det. Man blir ju påverkad. Jag har provat ett och annat pulver i mitt liv.

Är du matdesperat?
– Jag älskar mat! Njuter av mat. Ibland blir det fler hamburgare än morötter.

Och ditt förhållande till din kropp?
– Det var på sätt och vis lättare när man var ung. Man var ju smidig och smärt i sig själv. Nu är det mer en ständig kamp mot åldringsprocessen.

Är det jobbigt att bli äldre?
– Nej, egentligen gillar jag att bli äldre, men det är klart att jag är mer på min vakt. Jag vill hålla mig i trim så länge det går. Stå emot. Orka länge. Och jag har klarat mig utan botox och silikon, men jag kan förstå att många vill ta hjälp.

Är utseendehetsen värre i dag än när du var ung?
– Jag tror att den här osäkra fokuseringen på om man duger som kvinna är lika stark nu som då. Då var det först tuttar som Marilyn och sen inga tuttar som Twiggy. Men nu är det size zero med jättetuttar! Det är ju maxat utseendefixerat just nu! Även i min generation.

I föreställningen pratar ni om mat som belöning, bestraffning och tröst. Kan du känna igen dig i det?
– Nja, belöning för mig är mer ett glas vin. Men visst, jag har ätit som tröst i perioder av ensamhet.

Ni tar också upp hur självkänslan och förhållandet till mat mellan generationer överförs.
– Ja, det är skrämmande hur mycket mammor kan påverka sina döttrar! Men personligen känner jag inte igen mig.

Hur ska man motverka hetsen?
– Det är inte lätt, det är mycket som påverkar. Men en väg är att medvetandegöra kvinnor. Att prata, skratta och gråta tillsammans. Det är det vi vill med Matdesperat. l

Seminariet inleds av psykologidoktorn Christin Mellner som berättar om synen på kvinnan och kroppen genom tiderna och fram till i dag. Under seminariet presenteras också en alldeles ny undersökning om kvinnors självbild, relationen till den egna kroppen och självkänslan. Men den är fram till premiären hemlig. Men det är ju ingen hemlighet att många kvinnor är missnöjda med sina kroppar. Tyvärr.

Enligt en Demoskopundersökning som Expressen gjorde i höstas var var tredje svensk kvinna missnöjd med sin kropp. 84 procent ville gå ner i vikt och 74 procent tänkte på sin vikt minst en gång i veckan.
Och när den brittiska tv-kanalen nyligen lät 100 kvinnor mellan 35 och 69 bära med sig en räknare som de skulle klicka på varje gång de tänkte något negativt om sitt yttre landade klicken på 256 klick i veckan. Det är i snitt 36 gånger om dagen!
Och mest klickade de äldre kvinnorna…

Matdesperat

Underhållnings-seminariet ordnas i samarbete med 1,6- och 2,6-miljonersklubben.
Texterna är skrivna av kända skribenter som Karin Thunberg, Carin Mannheimer, Moa Herngren och Linda Skugge. Lena Söderblom regisserar.
Matdesperat turnerar under våren runt i landet och finns på följande platser och tider:

Februari
6 Örebro kl. 18 på Conventum (premiär)
12 Göteborg kl. 19, Elite Park Avenue Hotel
20 Luleå kl. 16, Elite Stadshotellet
27 Karlstad kl. 16, Elite Stadshotellet

Mars
8 Skellefteå kl. 18.30, Nordanåteatern (Biljetter till denna föreställning bokas genom Best Western Hotel Malmia, Skellefteå.)
11 Malmö kl. 19, Elite Hotel Savoy
12 Helsingborg kl. 19, Elite Hotel Marina Plaza
13 Växjö kl. 16, Elite Stadshotellet
18 Jönköping kl. 19, Elite Stora Hotellet
19 Norrköping kl. 19, Elite Grand Hotel
26 Stockholm, Elite Hotel Marina Tower
273 Stockholm, Elite Hotel Marina Tower

Biljetter via Ticnet, 077-170 70 70.