”Victoria gör mig stolt att vara kvinna”

Hur kommer det sig att jämställdhetslandet Sverige inte rott fram en kvinna i topp, undrar Karin Eder-Ekman, debattforumet Newsmills redaktionschef.
– Det har vi, skriver M:s gästbloggare Carina Nordén Åkerlund, kronprinsessan Victoria är en sådan ledare och förebild.

I dagarna kommer mastodontverket Sveriges statsministrar under 100 år, som handlar om de 22 män som innehavt statsministerposten. Men var är texterna om de kvinnor som borde ha varit eller borde bli svenska statsministrar, undrar Karin Eder-Ekman i en debattartikel på Newsmill.

– Våra nordeuropeiska grannar har gjort bättre ifrån sig: Gro Harlem Brundtland rattade Norge, Johanna Sigurdardottir basar över Island, Storbritannien har aldrig kommit över Thatcher och i Finland fanns Tarja Halonen. I Tyskland regerar Angela Merkel. Drottning Kristina var den senaste kvinnan med exekutiv makt att styra Sverige. Hon abdikerade den 6:e juni 1654, skriver hon.

M-magasins gästbloggare Carina Nordén Åkerlund svarar i sin blogg Soltadmamman på M-magasin, och på Newsmill att kronprinsessan Victoria är ett föredöme för svenska politiker.

– Vi HAR en kvinna i topp! I framtiden har vi en drottning som Sveriges statschef, hon heter Victoria, och gör mig så in i märgen stolt över att vara kvinna.

– Så, alla Monor, Marior, Maudor och alla politiker som tror att vi kvinnor måste vara och bete oss som maktgalna män för att fajtas i toppen och lyckas, ni har oändligt mycket att lära er av kronprinsessan, skriver hon.

Följ debatten på Newsmill.