Vilken filmupplevelse!

Etiopisk filmhappening!

Om du bara ska se en enda film i mars, ska du se Atleten från Etiopien. Du får både idrottshistoria och fläkten av ett främmande land.  Abebe Bikilas är, tillsammans med kejsaren Haile Selassievärldens mest kända etiopier. Han kom till OS i Rom 1960 med mycket spring i benen och revanschlusta. Det var ju Italien, under Benito Mussolini, som ockuperade Etiopien 1936–41 men som besegrades till slut. Etiopierna är en mycket stolt nation: Liberia och Etiopien är de enda afrikanska länder som aldrig kolonialiserats.

Bikilas kom sent till maratonstarten och fick dåliga sponsorskor. I stället sprang han barfota. Ändå blev han den förste afrikan att någonsin ta ett OS-guld och dessutom på ny världsrekordtid.

Atleten är en synnerligen vacker och säregen film som fått många priser. Den handlar om att vara älskad av ett helt folk men ändå vara så ensam. Men en som alltid stod vid hans sida var Onni Niskanen, hans svenska tränare som spelas av Dag Malmberg. Ensamhetskänslan går som en röd tråd genom hela berättelsen: ensam på löpturerna i den etiopiska myllan, ensam i en individuell sport, ensam mot världen… Och så befriat från pladder. När någon öppnar munnen är man verkligen nyfiken på vad som ska sägas. 

Filmen blev CinemAfricas vinnare 2010! Missa den inte! Och blir du biten kan du se 43 afrikanska filmer till under CinemAfrica den 23–28 mars. 

Här kan du läsa mer om M-magasins engagemang i Etiopien.