*Webberbjudande* Gå två för en på författarmöte med Sigrid Combüchen

Kulturhuset Stadsteatern erbjuder M:s litteraturintresserade läsare att gå två för en på ett På djupet-samtal med författaren Sigrid Combüchen, som är aktuell med nya romanen Den umbärliga, ett gripande kvinnodrama om Ida Bäckmanns liv i skuggan av Gustaf Fröding.

Om Den umbärliga

Ida Bäckmann har den svenska litteraturens sämsta rykte. Gustaf Fröding diktade att han köpte sin kärlek för pengar. Ida erbjöd sin och han tackade nej i åtta och ett halvt år.

Under ett sista halvår tog han emot henne i sin cell på Uppsala hospital. Hon var den som kom med mat och vin och gott humör och idéer om bättre vård. Men när han började tala om giftermål fick hon portförbud av hans släkt och läkare.

Efter hans död 1911 mötte hon Selma Lagerlöf, som uppmuntrade henne att skriva en bok om sig och skalden. Det blev skandal. 

Om de medverkande

Sigrid Combüchen föddes i Solingen i Tyskland och flyttade vid 6 års ålder till Sverige och Lund. Hon debuterade 1960 med romanen Ett rumsrent sällskap. Det stora genombrottet kom 1988 med Byron, en historisk roman om den engelske 1800-talspoeten Lord Byron.

Samtalet förs med Martina Lowden, författare och litteraturkritiker.