Webbtips: Din guide i Facebookdjungeln

Måste man adda alla? Hur döljer jag min profil för vissa? På det sociala nätverket Facebook finns alltid nytt Här får du veta hur du gör – och inte gör!

När min mamma gick med i facebook för några månader sedan, fick jag agera facebookkonsult till henne. Det är inte alltid så lätt att ha koll på alla underförstådda koder, göranden och icke-göranden när man är ny. Här är några av de saker hon undrade över, som jag vill dela med mig av, för det är säkert flera som brottas med samma problem:

1. Måste man ”adda”(lägga till som vän) alla som vill bli kompis med en?

Nej, det måste man inte. En del har regeln att man ska ha träffats i verkliga livet, en del vill kanske separera privatliv och jobbliv och så vidare. Har du bestämt dig för en policy och du får en vänförfrågan som faller under den, går det faktiskt att tacka nej och förklara att du inte addar människor som du inte mött öga mot öga t ex.

En del brukar lägga till och sedan ta bort kompisen efter ett tag i hopp om att det inte skall synas – och det gör det oftast inte heller om den du lägger till har väldigt många vänner.  Använder du den här metoden kan du dock behöva förklara dig i efterhand, så var beredd på det.

2. Okej, nu var jag så illa tvungen att lägga till någon som vän ändå, men jag vill inte att han eller hon ska ha så god koll på mig. Vad gör jag?
Du jobbar med personliga inställningar för just den här personen. Det går att välja på ganska detaljerad nivå vad du vill att någon ska få se och inte.  Under http://www.facebook.com/privacy/ kan du själv ställa in vem som ska se vad och även testa hur en viss person ser din profil. Men också här kan det vara känsligt när någon upptäcker att de är satta på ”limited profile”

3. Om någon skriver en kommentar på min wall / vägg – var svarar jag då?
Nuförtiden är facebook så konstruerat att du kan svara genom att klicka på den lilla texten ”comment” (”kommentera” på svenska) som finns under din kompis kommentar, men du kan också svara genom att gå till din kompis profil och skriva en egen kommentar där. Rekommenderas inte att svara genom att skriva ett nytt, eget inlägg på din egen profil. Man håller inte koll på varandras gästböcker på det viset.

4. Jag får så himla många inbjudningar till att vara med i konstiga grupper, quizzar och tävlingar. Vad ska jag göra?
Gå bara med i det du vill gå med i – ingen kommer att ta ett dugg illa vid sig. Ofta är den här typen av utskick dessutom massutskick som går till alla vänner. Vill du få / se mindre av sådant här i framtiden kan det vara en god idé att sätta just de kompisar som sysslar med detta på limited profile eller se till att begränsa det du ser av deras uppdateringar.

5. Facebook är ju bra och roligt, men jag vill inte logga in för det är så många som vill chatta med mig och jag har inte riktigt tid. Vad ska jag göra?
Uh. Det här är jobbigt och en anledning till att åtminstone jag är utloggad ur Facebookchatten 99% av min tid. Det gör du längst ner längst till höger på sidan. Men man kan faktiskt ignorera ett chatanrop också. I synnerhet med tanke på hur svajig Facebookchatten är. Du kan alltid skylla på att du inte var vid datorn, eller inte såg meddelandet…

6. Hjälp vad konstigt – jag fick ett meddelande från en kompis och sedan ser jag en massa okända människors svar i meddelandetråden? Vad betyder det?
Lugn, det betyder att de okända människor som svarar inte har koll på att man inte bara svarar personen som skickat meddelandet, utan ALLA som har fått meddelandet ifall det är så att din kompis har skickat det till fler än dig. Det här är viktigt att kolla så att du inte gör bort dig och skriver nåt taskigt om andra som fått meddelandet t ex. Du ser i meddelanderaden om det gått till en grupp, flera andra personer eller om det bara är mellan din kompis och dig.

7. Det är en massa okända personer som går in och kommenterar bland mina bilder och skriver på min vägg. Det vill inte jag! Jag trodde att jag hade limiterad profil så att bara mina vänner och mitt nätverk kan se vad jag gör.
Ja, och är du möjligen med i nätverket Sweden? I sådana fall ser ALLA svenskar din profil. Det här glömmer många bort. Om du vill vara säker på att det bara är dina närmaste som kan ta del av din facebookprofil, se till att det bara är dina vänner som kan se dig. Det görs också under http://www.facebook.com/privacy/

8. Kan jag gå ur Facebook om jag vill?
Självklart kan du det, det är bara att gå in under ditt konto /account och klicka på länken längst ner där du kommer till en sida som ber dig fylla i några uppgifter om varför du vill gå ur. Men kom ihåg att du också ganska enkelt kan gå med igen, och ändå behålla dina vänner och annat som du lagt till din profil. Jag har en kompis som går med och ur Facebook ganska ofta, beroende på dagsform. Så kan man också göra.
 

Så skyddar du ditt privatliv på Facebook

Oavsett om du har många vänner eller få på Facebook, kan du plötsligt befinna dig i en situation där du inte vill dela med dig av din information till vissa.

På Facebook du själv välja vilka som ska få veta vad om dig – om du hittar till inställnigarna.

www.prylportalen.se finns en guide som gör ditt Facebookliv så privat som du önskar.