Webbtips: Så shoppar du mode på nätet

Att handla kläder och skor online är en hel liten vetenskap i sig. I synnerhet om man inte är en van postorderköpare sedan tidigare. Det finns många fallgropar – så här undviker du dem! Dessutom: Ninnas bästa modesajter.

Ninna Ekboms bästa modeshopping 50+ på nätet

missgreta.se
Svensk sida med bra blandning av designers. Mycket danskt som Marlene Birger, Day och Rützou. Även skor, väskor och accessoarer.

net-a-porter.com
För alla fashionistor. Det absolut senaste från alla modehus värda namnet.  Dyrt och exklusivt, men klicka in och låt dig inspireras. Missa inte rean.

shopbop.com
Amerikansk sajt med ett enormt utbud. När dollarkursen är hyfsad är det riktigt prisvärt. Snabba leveranser och enkla returer.

kurviga.se
Snyggt för kvinnor med ordentliga kurvor. Från storlek 42 och uppåt, personligt valt av Alexandra Öfwerman

youheshe.com
Dansk favorit med massor av vill ha-känsla. Inte minst från Rika. Snyggt även för honom.

newvintage.se
Handplockade vintageplagg. Här kan man hitta riktiga pärlor, ta en titt på klänningarna.

mintandvintage.com
Nyaste nytt och mycket svensk design. Bra vintageavdelning.

laredoute.se
Katalogshopping när den är som bäst.
 

Missa inte Ninnas egen blogg!

Ninnas Catwalk

Lilla gummans blogg

Fler webbtips från Karin Adelsköld och Johanna Ögren i Lilla gummans blogg på Amelia.se.

Du ser inte strukturen på tyget, färgerna kanske blir fel i din webbläsare och storlekarna kanske är alldeles uppåt väggarna. Eller så var bara du och din kropp helt enkelt inte kompis med just det där plaggets skärning. Här är lite att tänka på när du köper kläder:

Storlekar: I 99 fall av 100 kan du använda dina vanliga klädstorlekar. Tänk dock på att t ex franska och spanska kläder oftast är små i storlekarna från början, där får man gå upp en storlek för det mesta – det har du säkert märkt även när du handlar sådana plagg i butik.

För engelska och amerikanska kläder gäller andra storleksmått, så leta upp storlekskonverterare för att vara säker på att du får rätt storlek i shoppingvagnen. Finns massor av sådana guider på nätet, t ex http://www.i18nguy.com/clothing.html. Är shoppingssajten du besöker bra och seriös, erbjuder de säkert också konverterare.

Annat som visar om sajten är seriös, är om de anger ifall ett plagg är lite mindre i storleken än vanligt, eller om du istället måste välja en mindre storlek än du brukar. Vad gäller kläder som är skurna på något speciellt sätt vid bysten, brukar också de flesta shoppingsiter ange ungefärliga kupstorlekar t ex ”size XS fits a-cup”. Detta är ytterligare en fingervisning som hjälper dig vid val av klädstorlek – men ta det mer som en riktlinje och inte som en absolut sanning.

Kläderna anges också ofta med längdmått, så kolla exakt hur lång den där kjolen blir på dig – kanske är du inte lika lång som modellen på bilden.

Färger: Färgerna kan skilja sig åt mellan verkligheten och datorskärmen. Det är svårt att göra något åt, men testa att titta på plagget på flera datorer för att få en bättre uppfattning om färgerna, i synnerhet om du vet att din skärm kan vrita till färgerna något. Av någon anledning har jag själv haft svårast att pricka blå och röda nyanser, men det kanske bara är just min skärm.

Hur fungerar det med frakt?

Frakt är ofta en hel vetenskap. Beställer man från utländska webbshoppar beror fraktkostnaden på en mängd saker – värdet på din order, vikten på din order och någon ordinarie fraktavgift. De svenska webbshopparna har ofta en statisk fraktsumma angiven – och den kan variera något mellan de olika nätbutikerna. Ta för vana att alltid läsa igenom shopens FAQ (frequntly asked questions) innan du beställer för att undvika obehagliga avgifter du inte var beredd på.

Många shoppar ger också rabatt på frakten när ordervärdet överskrider en viss summa, så kanske kan det i sådana fall vara en god idé att gå ihop med några kompisar och beställa? Ta för vana att klicka din order igenom hela köpprocessen och stanna precis innan ”confirm”. Då ser du vad fraktpriset blir innan du genomför köpet. Testa att dra ifrån och lägga till, så får du till slut en bra känsla för vad orderpriset kan komma att sluta på och behöver inte vara orolig.

När man beställer från länder utanför EU tillkommer, som många kanske har märkt, också tullavgifter. Tullavgiften beräknas på inköpspriser + fraktkostnad och kan därför också variera. Moms beräknas även på tullavgiften. Det finns dock undantag från tullavgiften om det du har beställt inte kostar mer än 300 SEK (såvida du inte köper parfym, då tillkommer tullavgifter oavsett).

Tullavgiften är olika för olika varor, du kan kontrollera vad just din vara kostar i Tulltaxan http://taric.tullverket.se/taric/bin/tagAvdelningar.cgi . Tullverket har också bra informationssidor rent allmänt, om hur det är att handla på nätet här!, liksom sajten Konsument Europa http://www.konsumenteuropa.se

Om betalning:

Om du handlar i en annan valuta och använder ditt VISA-kort så dras den aktuella kurs som din bank har vid köptillfället. Ta för vana att  ha en valutakonverterare, t ex  http://www.finansportalen.se/valutavaxlare.htm öppen samtidigt som du beställer, så att du snabbt och enkelt kan knappa in priset i den andra valutan och se vad det blir i svenska pengar.

Det är idag relativt ofarligt att använda sitt VISA-kort. Seriösa och bra webbshoppar har bra säkerhetssystem, sådant kan du läsa om på deras FAQ-sida. Känner du dig det minsta orolig, använd e-kort som du kan skaffa dig via din bank. Med e-kort skapas ett unikt kortnummer varje gång du behöver betala. Varje e-kort fungerar bara hos ett inköpsställe och du bestämmer själv för vilket belopp e-kortet ska gälla och hur länge. Kolla med din bank för att se vilka regler som gäller där. Att handla med e-kort är mycket bra!

Vissa siter använder sig också av Paypal http://www.paypal.com som betalningsform. Paypal är också känt för sin höga säkerhet, och är bra att använda sig av i de fall där det går. Du får ett paypal-konto som du kan sätta in pengar på, och där det också blir enkelt för företagen att lämna pengarna tillbaka om du returnerar en vara. Rekommenderas att skaffa sig ett sådant konto, gärna i kombination med e-kort.

Shop the States:
Om man verkligen vill köpa ett plagg som finns på en webbshop som bara skickar inom USA kan det vara en god idé att använda sig av någon av de olika shop the states-adresser som finns. Nedan hittar du några olika:
USGlobalMail
Access USA
Mail Network

Jag har själv aldrig provat handla via en sådan adress, men vet att det finns de som testat med gott resultat.

Du får också alltid ett mail när ditt köp gått igenom, med ett ordernummer och ett kundnummer. Försändelserna går nästan alltid att spåra via dessa nummer om det är så att ditt paket kommit bort. Spara alltid mailen tills du fått varorna i din hand. Det underlättar kontakten med nätbutiken ganska så mycket.

Lycka till i shoppingdjungeln!