Chokladbiskvier

Sagolikt goda små kreationer! Gör man dem små ser de väldigt imponerande ut, och man kan ta flera stycken. Fyllningen är gjord på mer choklad och mindre fett än den traditionella biskvikrämen, och Kesellan gör den lite lättare och friskare i smaken.
 

Det är oerhört pilligt och ganska tidskrävande, men det glömmer man så fort man sätter tänderna i biskvierna! Gör gärna bottnarna en dag i förväg så blir det inte lika mycket jobb på en och samma gång. Biskvierna är utmärkta att ha med som en liten present när man är bortbjuden.

Cirka 55 små biskvier
Bottnar
250 g mandelmassa
2 dl strösocker
2 äggvitor

Glasyr

275 g mörk blockchoklad
1 msk matolja
Fyllning
50 g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g kesella
2 äggulor
eventuellt 1–2 msk konjak eller likör

Börja med bottnarna. Riv mandelmassan fint och tillsätt sockret och äggvitorna. Rör om ordentligt. Klä tre plåtar med bakplåtspapper och klicka ut smeten i knappt teskedsstora klickar en bit ifrån varandra. Doppa fingret i vatten då och då så klibbar inte smeten fast sig lika lätt. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i 175 grader, cirka 15 minuter eller tills kakorna är jämnt gyllenbruna. Låt svalna och lossa sedan från pappret. Smält smöret till fyllningen. Tillsätt grädden och låt koka upp. Dra kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör om då och då tills den smält. Rör ner kesellan och blanda noga. Tillsätt äggulorna. Vill du att alla biskvierna ska ha en smak av konjak eller likör tillsätter du nu 2 msk av den dryck du föredrar. Vill du endast att en del ska ha smaktillsatts kan du röra ner 1 msk konjak eller likör i hälften av smeten. Blanda noga. Klicka ut lite smet på den flata sidan av varje biskvibotten. Blir det smet över är den utsökt som den är i små portionsformar. Ställ den då kallt och låt stelna.

Placera biskvierna i frysen en liten stund så blir glaseringen lättare. Smält under tiden chokladen till glasyren över vattenbad. Rör om och tillsätt matolja när chokladen smält helt. Låt svalna något. Ta ut biskvierna ur frysen. Doppa dem i chokladen och skrapa av överflödig glasyr. Ställ kallt att stelna.

Ur Kladdkakor – nya och gamla favoriter för den chokladälskande hemmabagaren (ICA Bokförlag) av Maria Öhrn.