Chokladpaj

Till cirka 24 personer

Chokladfyllning

6 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
600 g Manjari Valrhona choklad
2 ägg
2 äggulor

Mördegsskal med mandel

4 msk + 1 ¼ dl vetemjöl
60 g rumsvarmt osaltat smör
¾ dl florsocker
½ krm salt
1 ½ msk mandelmjöl
½ medelstort ägg
 

Mördegsskal med mandel
Sikta 4 msk av vetemjölet. Blanda smör, socker, salt, mandelmjöl, ägg och det siktade vetemjölet till en deg. Sikta resten av resten av mjölet (1 ¼ dl) och blanda försiktig ner det i degen. Lägg degen i plastfolie och förvara minst en timme i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt och täck pajformar 4 x 4 cm, med mördegen. Nagga degen med en gaffel. Ställ en tom pajform i den degklädda formen och tryck till. Lägg en tyngd i pajformarna och ställ in dem i frysen cirka 20 minuter. Grädda pajformarna, direkt från frysen, mitt i ugnen cirka 5 till 8 minuter, beroende på om de ska halvbakas eller bakas helt klara.

Chokladfyllning
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp grädde och mjölk, ta åt sidan och låt vila en minut. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll gräddblandningen över chokladen och rör till en jämn smet. Vispa ihop ägget och äggulan. Vänd ner äggen i chokladsmeten. Häll smeten i mördegsskalen och grädda cirka 6–7 minuter beroende på storlek. Smeten ska precis stanna. Ta ut och låt svalna. Ta ut och låt svalna.

Ur Smörgåsbord – Alla klassiska recept i modern tappning (Bokförlaget Max Ström) av Gert Klötzke och Niclas Wahlström. Medförfattare Donald Boström. Bild Per-Erik Berglund.