M har fyllt 14 och firade med en tårta, skapad av tårtmästaren Emma Brink Rask. Nu kan du själv baka den goda skapelsen, och ja – det är okej att använda en annan siffra...

 

tartan-02-jmq__140453449
Emma Brink Rask, tårtbakare:

– För M-magasin ville jag göra en lätt och luftig tårta med både söta och syrliga smaker. De mjuka vaniljbottnarna passar perfekt med den söta fluffiga hallonfrostingen med färskost. Med bär och blommor fick den en vårig look som också är värdig denna 14-åring.


12-14 personer

280 g socker (drygt 3 dl)
220 g ägg (4)
10 g vaniljsocker (2 tsk)
60 g smör
200 g mjölk (2 dl)
240 g vetemjöl (4 dl)
10 g bakpulver (2 tsk)

Hallonfrosting
400 g grädde (4 dl)
240 g marscapone (1 burk)
90 g florsocker (1 ½ dl)
250 g hallonsylt (2 dl)

Garnering
Blåbär
Hallon

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) lägg bakplåtspapper i en panna som är ca 22×30 cm. Rita och klipp ut en etta och en fyra (eller valfri siffra) som är i storlek med ett A4-papper.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.  Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och häll den i formen. Baka i 20–25 minuter tills botten är färdig, en sticka ska komma ut torr. Låt botten svalna helt och dela den sedan på mitten, horisontellt. Lägg sedan din pappersmall på och skär ut så att du får dina siffror.

3. Frosting: Vispa grädde, marscapone och florsocker fluffigt, häll ner sylten och vispa precis tills det går ihop men inte längre.

4. Montering och dekorering: Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll frostingen i den. Spritsa bollar längs med kanterna på nedersta tårtbotten och fyll sedan i hålen i mitten. Lägg på nästa botten och spritsa likadant. Gör i ordning en spritspåse med en stängd stjärntyll och spritsa några rosor på tårtan. Dekorera sedan med bär och blommor.